Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Осам кандидата у трци за фотељу директора полиције

Отварање коверти са пријавама од понедељка. – Кандидате оцењује комисија, а од троје најбољих министар једног предлаже влади.

Осам кандидата се до закључења овог издања нашег листа пријавило на конкурс за директора полиције, потврђено је у МУП-у за „Политику”. Њихова имена нису позната, јер ће коверте са пријавама бити отворене од понедељка. Наиме, чека се да истекне рок за пристизање пријава поднетих путем поште.

[caption id="attachment_11143" align="alignnone" width="700"]Beograd, 7. juna 2016. - V.d. direktora policije Vladimir Rebic na ceremoniji dodele sertifikata o zavrsetku obuke za 25 policijskih inspektora i dva tuzioca za organizovani kriminal kojom se obelezava kraj dvoipogodisnjeg projekta o suzbijanju korupcije danas u hotelu Zira. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk Beograd, 7. juna 2016. - V.d. direktora policije Vladimir Rebic na ceremoniji dodele sertifikata o zavrsetku obuke za 25 policijskih inspektora i dva tuzioca za organizovani kriminal kojom se obelezava kraj dvoipogodisnjeg projekta o suzbijanju korupcije danas u hotelu Zira. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk[/caption]

Иако то нико не може да потврди, у полицијским круговима се може чути да је скоро извесно да је међу кандидатима Владимир Ребић, актуелни вршилац дужности директора полиције. Он се спомиње и као главни фаворит за ову позицију.

Међутим, о томе да ли испуњавају услове, као и која три кандидата имају најбоље биографије и способности за обављање послова првог човека Дирекције полиције, одлучиваће конкурсна комисија.

Трочлана комисија, како је на свом сајту објавио МУП, формирана је 1. септембра ове године, дан пре него што је ово министарство расписало конкурс. Председник комисије је Гордана Јековић, заменик начелника Сектора за људске ресурсе. Чланови су Светозар Радић, заменик шефа Кабинета министра, и Зоран Алимпић, начелник Управе полиције.

У Пословнику о раду комисије, који је такође објављен на сајту, одређен је начин рада и описана су мерила за избор кандидата. Задатак комисије је да провери да ли кандидати испуњавају формално-правне услове, да ли су стручно способни и да ли имају потребна знања и вештине за предвиђено радно место, као и да ли су здравствено и психолошки способни.

За сваку од ових фаза предвиђено je да чланови комисије дају засебну коначну оцену. Сваки члан комисије оцењиваће кандидата појединачно за свако питање. Коначну оцену сваког члана чиниће просек оцена добијених за свако од појединачних питања. Укупна оцена у свакој фази провере биће просек коначних оцена сва три члана комисије.

Оно што МУП тражи од кандидата за ову челну функцију, поред општих услова и оних које предвиђа посао у полицији, јесте високо образовање са најмање 300 ЕСПБ бодова, најмање 15 година рада на полицијским пословима, на руководећим радним местима.

На крају су предвиђене безбедносне провере, али само за кандидате који на интервјуу буду позитивно оцењени. Од троје најбољих, министар унутрашњих послова једног предлаже Влади Србије. Према Закону о полицији, директора бира влада на период од пет година, а иста особа може да има највише два мандата на овој позицији.

За сада није познато колико ће дуго све ово трајати, јер у пословнику о раду комисије није наведен рок. Неке процене су да би комисија у наредних неколико недеља могла да заврши посао.

У наредних неколико месеци МУП ће расписати конкурс и за попуњавање три радна места за поједине помоћнике министра са статусом вршилаца дужности. То су помоћник министра и начелник Сектора за људске ресурсе на чијем се челу тренутно у ве-де стању налази Катарина Томашевић, која је у МУП дошла у марту ове године из Пошта Србије. Затим, очекује се да из ве-де позиција „изађу” Наташа Путник и Зоран Лазаров. Путник је на период од шест месеци као ве-де постављена на седници владе одржаној 5. септембра, када је дужности разрешена Мирјана Недељковић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник сектора за материјално-финансијске послове. На истој седници, са функције вршиоца дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање, смењен је Љубомир Николић. На његову позицију, у статусу вршиоца дужности и на рок од шест месеци, постављен је Зоран Лазаров. Он је претходно био помоћник начелника Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање.

Извор: Политика

1681