Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Одржана генерална проба вежбе „Систем 2021“, министар Вулин поручио да Србија може да буде сигурна

Генерална проба оперативно-тактичке вежбе субјеката и система заштите и спасавања у Републици Србији „Систем 2021“, која ће бити одржана у петак, 5. новембра, изведена је данас на више од 50 локација у Србији…

Генерална проба оперативно-тактичке вежбе субјеката и система заштите и спасавања у Републици Србији „Систем 2021“, која ће бити одржана у петак, 5. новембра, изведена је данас на више од 50 локација у Србији.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који се на генералној проби у Kрагујевцу и на Дрини код Лознице уверио у спремност и увежбаност учесника, истакао је да Србија може да буде сигурна да има ко да јој помогне, сачува животе и имовину људи, без обзира каква опасност да нам прети.

„На 50 локација, у 24 града и 26 локалних самоуправа, данас је завршена генерална проба велике вежбе „Систем 2021“. Све оно што би нас у неком кризном тренутку бринуло како да заштитимо људе и имовину на територији читаве Србије данас је увежбавало близу 8.000 људи“, рекао је министар Вулин, указавши да су учесници показали шта су научили, увидели шта не знају и шта тек треба да науче.

Истакавши да је задовољан како је прошла генерална проба, министар Вулин се захвалио на комуникацији која је кроз вежбу остварена са јединицама локалне  самоуправе и јединицама цивилне заштите, као и са свим другим субјектима који су ту када је помоћ цивилном становништву потребна.

„Посебно сам поносан на сарадњу са цивилном заштитом Републике Српске,  захвалан Српско-руском хуманитарном центру на сарадњи и поносан на сваку локалну самоуправу која је са својим јединицама радила нешто што нисмо радили деценијама уназад“, рекао је министар Вулин.

Истакао је да кроз ову вежбу Србија први пут проверава како би се реаговало на ситуацију праве катастрофе која би се дешавала на читавој њеној територији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је велико задовољство одржавањем овакве вежбе, која се није у оваквим размерама радила неколико деценија и нагласио да је комуникација кључ правилног одговора на ванредне ситуације.

„Захвалио бих се министру Вулину на подршци. Ова вежба је корисна за читаво друштво. Велики број општина који је укључен и велики број провежбаних потенцијалних ризика су нешто што нас уверава да ћемо у неким будућим временима бити сигурнији“, рекао је Чаушић и изразио наду да ће ова вежба постати традиционална.

Прецизирао је да се у Лозници вежба са колегама из Републике Српске и додао да смо 2014. године имали прилику да видимо да Дрина уме да буде незгодна.

Нагласио је да je ова врста вежбе изузетно корисна, јер замењује десетине и десетине семинара и радионица.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић истакао је да је тој управи част и задовољство да заједно са припадницима Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и другим субјектима заштите и спасавања у Републици Србији прикажу опремљеност, обученост и спремност за деловање у ванредним ситуацијама.

„Поплаве из 2010. и 2014. године нас упућују да морамо заједнички да радимо и да се оспособљавамо и будемо један тим на терену“, рекао је Новитовић и прецизирао да конкретној вежби евакуације на Дрини на територији Републике Србије показује да нас сваки изазов, катастрофа или било која природна непогода упућују једне на друге.

Истакао је да тимови морају бити уиграни и грађанима Републике Српске и Републике Србије уливати сигурност да имамо сваки одговор на било који изазов који се појави пред нама.

У оперативно-тактичкој вежби учествоваће око 8.000 људи, припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Вежба, која ће по први пут, од времена бивше СФРЈ, бити изведена у оваквим размерама и формату истовремено ће се одржати на 50 локација, 24 града и 26 општина у Републици Србији.

Током вежбе субјекти из система заштите и спасавања приказаће спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.

https://youtu.be/SRoVn2AOdIM

https://youtu.be/-_uaf5vmuUc

https://youtu.be/O7GgmyzK_7o

https://youtu.be/5dh2MhExkZk

https://youtu.be/a33q3OsiXMY

Извор: МУП

15