Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Обараћу руку са Кори Удовички

У САЈ-у нико неће остати без посла, јачаћемо Унутрашњу контролу. – Из Мишковића говори страх, у Јединици за финансијске истраге раде озбиљни професионалци. 564021_stefanovic-tanjug_ff Број специјалних јединица МУП-а Србије биће смањен, најавио је у интервјуу за „Политику” Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије. Од садашње две – Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Противтерористичке јединице (ПТЈ) настаће, каже министар, једна, док ће Жандармерија остати посебна формација.

„Задржаћемо назив САЈ, јер има дужу традицију и боље уређену базу. Бесмислено је мењати униформе и амблеме. Неће бити простог спајања јединица, већ ће од припадника САЈ-а, ПТЈ-а и других припадника МУП-а који буду испуњавали услове и критеријуме, настати нова у којој ће бити само најбољи. Ценим и поштујем и једне и друге, али нема разлога да постоје две јединице, које су потпуно исте намене и врло сличног састава. То је скупо.

Колико ће људи имати јединица? Да ли то значи да ће одређени број припадника специјалних јединица добити отказ или бити пензионисан?

Број припадника јединице је предмет анализе и највероватније ће бити оквиран садашњем бројчаном стању САЈ-а. Нико неће добити отказ. Они који буду имали одговарајућу психичку и физичку спрему, одређен број година и способност да одговоре на изазове, моћи ће да буду део ове специјалне јединице. Не може неко од 60 година бити у специјалној јединици, колике год да су му заслуге, јер он више не испуњава услове за то. Ко не буде испуњавао критеријуме биће распоређен у друге полицијске јединице. Један део ће вероватно бити премештен у Жандармерију, а поједини су већ пред пензијом.

Критеријуми за пријем у специјалне јединице постоје и сада?

Они ће бити прецизније дефинисани и знатно пооштрени.

Какве још промене у оквиру најављених реформи можемо да очекујемо у Дирекцији полиције?

Одржавање јавног реда и мира биће организовано другачије. Идеја је да смањимо број полицајаца, који су ангажовани на овим пословима. Прошле године имали смо 10.000 догађаја које је полиција обезбеђивала, од утакмица нижег ранга до политичких митинга. То захтева ангажовање великог броја људи, који су потребни у заједници.

Како то мислите да изведете?

Идеја је већа употреба Полицијске бригаде у Београду. На нивоу Србије, разматра се другачија употреба Жандармерије, која би више била ангажована на пословима одржавања јавног реда и мира. На овај начин бисмо растеретили Интервентну јединицу и више је ангажовали на пословима сузбијања криминала.

Мирослав Мишковић је недавно извређао полицајце који се баве финансијским истрагама наводећи како не знају шта је еурибор (референтна каматна стопа)?

Добро познајем Дејана Ковачевића, који води Јединицу за финансијске истраге, као и остале у њој. Надам се да их нико неће потцењивати, јер је реч о озбиљним професионалцима. Људи попут Мишковића воле да се омаловажавајуће осврну на рад полиције, јер из њих проговара страх шта ће они открити у тим истрагама. Јединица за финансијске истраге је кључна за борбу против криминала. Идеја је да се она појача, тако што ће они који тамо раде предложити људе из редова полиције који су им потребни, јер морају да имају поверење у колеге са којима раде.

Да ли је на помолу решење за начелника Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а?

Начелника ћемо именовати када будем задовољан кадровским решењем за ово место. Радим са директором полиције на томе.

УКП је дуго већ без начелника, зар је могуће да нема квалитетних људи?

Имамо квалитетне људе, али су они распоређени на другим пословима који су такође важни. Не можемо да жртвујемо једно због другог. УКП функционише добро, али увек постоји простора за бољи рад. У наредним месецима очекујте нове промене у МУП-у, јер ће их бити докле год сам министар.

У припреми је реорганизација комплетног МУП-а по узору на земље ЕУ. Шта то, сем деполитизације подразумева?

Кључна промена је другачије управљање људским ресурсима. Од својих сарадника не желим више само анализе о томе шта је било јуче, већ да ми запослени у оперативној аналитици, стратешком планирању и организацији кажу, свако у свом домену, шта ће да се догоди и како ми то да предупредимо. У том смислу ћемо знати и какви су нам људи потребни у којој полицијској управи, са каквим знањима и вештинама, шта да предузмемо у циљу њиховог одговарајућег школовања и припремања. То значи напредовање. Цениће се само рад и резултати.

Шта ће још донети реформа?

Другачије ће бити постављен Сектор за међународне европске послове. Он ће обједињавати наше потребе за реформама везаним за преговоре о поглављу 24 и реформама, које су потребне Србији у заштити њених граница, контроли миграција, интегрисаном управљању границама и заштити шенгенског простора, борби против организованог криминала, нарко-трафикинга и бољој сарадњи са другим полицијама у окружењу, Европи и свету.

Сектор унутрашње контроле биће снажније дефинисан, јер хоћемо да покажемо да је полиција потпуно спремна да се бори са корупцијом у својим редовима.

Шта то практично значи?

СУК ће имати веће надлежности у контролисању полицајаца, али и других службеника, који раде у министарству, што ће подразумевати и контролу њихових имовинских карата, то јест начина живота.

Када би оваква Унутрашња контрола требало да заживи?

Верујем да ће у пуној мери заживети у наредних годину дана и тада ћемо моћи да кажемо да смо успоставили ефикасан механизам заштите грађана, али и запослених у МУП-у који поштено и одговорно раде свој посао. СУК има мање од 100 људи у свом саставу, а требало би да их буде много више. То је тешко, када говоримо о материјалним ресурсима. Због тога ћу морати да обарам руку са министарком Кори Удовички, јер покушавам да објасним да безбедност нема цену. Када нема безбедности и све остало пада, јер нико неће дођи у корумпирану и несигурну земљу.

Да ли има отпора овој реорганизацији?

Наравно да има. Било би неприродно да га нема, јер ће многи изгубити привилегије попут бенифицираног стажа и ванредног унапређења. Ове промене донеће више рада и залагања, што некима не одговара. Поента је да промовишемо полицајце који су урадили нешто изузетно. Полицајац који је у Новом Саду скочио на балкон да спасе дете и трудницу, мора да буде пример другима.

На који начин излазите на крај са притисцима и због чега верујете да ће овај пут реорганизација успети?

По природи сам отпоран на притиске. Контра реагујем, што је притисак већи, мој отпор је јачи. Уверен сам да ће реорганизација успети, јер огроман тим људи са великом посвећеношћу ради овај посао. Велика енергија се свакодневно улаже већ неколико месеци. Много људи у полицији заиста жели да види другачију полицију и велики број грађана у Србији то очекује од нас. Немамо права да не успемо. Сигуран сам да ће половином ове године, када пред посланике дође нови закон о полицији, то бити сигнал почетка озбиљних великих реформи.

Да ли има помака у истрази напада на бизнисмена Милана Бека? Где је запело?

Не бих говорио о томе, да не бих нашкодио истрази. Имамо правце истраге на којима радимо. Драган Кецман, нови начелник београдске криминалистичке полиције је овај случај преузео после неколико месеци и има другачије виђење начина његовог решавања. Не могу да будем неосетљив према тој чињеници и да му кажем да треба да га уради истом оном брзином којом би га урадио на почетку. Имам поверења да ће он решити случај.

Да ли то значи да је истрага у самом старту погрешно вођена?

Не бих квалификовао нешто за шта нисам довољно стручан. Претходна истрага свакако није дала резултат, што довољно говори о њој. Што се тиче текуће, претпостављам да је Кецман морао да крене на начин на који он сматра да је требало. Немогуће је дати рок за неку истрагу, а инсистирање новинара на томе је велико.

Али нисмо ми тражили рок. Из полиције су биле информације да је реч о аматерима који ће брзо бити ухапшени?

Радимо на томе. Никада нисмо рекли да је хапшење на прагу, нити смо од када сам ја министар најавили неко хапшење. И на то сам поносан. Нико у Србији не зна, ни новинар ни политичар, када се неко хапси. О тренутку када почне нека акција обавештен је само премијер.

Шта се дешава у истрази случаја убиства Ненада Опачића и његове супруге?

Истрага је при крају. Имамо све што је потребно.

Донатори су од велике помоћи

Колико су важне донације за реформу и која је улога донатора у најављеним променама?

У Србији нема довољно средстава, јер земља пролази кроз економске реформе. Сектор безбедности је у том смислу можда и мање претрпео уштеде него други. Донатори који нам помажу, Краљевина Шведска је број један у томе, али и САД, Руска Федерација, Велика Британија, Немачка и Норвешка су од велике помоћи, јер су одвојиле новац и помогле нам у опреми, техници, чамцима, шаторима, генераторима, возилима и различитим обукама.

Извор: Политика

1681