Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

НВО сектор критикује МУП због акционог плана за поглавље 24

Организације цивилног друштва у Србији, које прате процес придруживања Европској унији, изразиле су данас у Београду незадовољство због, како сматрају, нетранспарентног поступања Министарства унутрашњих послова (МУП) приликом израде Нацрта акционог плана за поглавље 24 у преговорима са Унијом. blic На заједничкој седници Радних група за поглавља 23 и 24 Националног конвента о Европској унији, невладин сектор је затражио од МУП-а да обелодани Нацрт Акционог плана за поглавље 24, које се односи на правду, слободу и безбедност, као и да јавности учини доступним пратећу документацију за израду Акционог плана. Затражено је, такође, да МУП од самог почетка израде Нацрта Акционог плана омогући организацијама цивилног друштва да учествују у том процесу.

Са друге стране, указано је да су искуства са Министарством правде позитивна, а координатор радне групе за правосуђе, Милан Антонијевић из YУЦОМ-а, указао је на потребу да се уједначи пракса државних органа у поступању према навладином сектору. Антонијевић, који такође представља Кућу људских права, рекао је да би Акциони план требало што више да се ослања на мерила цивилног друштва.

Скуп у Народној скупштини је организован како би се успоставио структуриран дијалог представника државних институција као главних учесника приступних преговора и организација цивилног друштва. У саопштењу Националног коневнта које је подељено новинарима на скупу, истиче се да је Министарство правде, као надлежно за израду Нацрта акционог плана за поглавље 23 објавило овај документ на свом веб сајту и два пута тражило коментаре и предлоге организација грађанског друштва за садржај Акционог плана.

Како се наводи, средином децембра је на сајту Министарства правде објављен и други Нацрт акционог плана за поглавље 23, које се односи на правосуђе и основна права, као и извештај о укључивању невладиног сектора, док МУП као надлежан за Акциони план за поглавље 24 није учинио јавним нацрт тог документа и није укључио цивилни сектор у процес његове израде.

Према речима Соње Стојановић Гајић, директорке Београдског центра за безбедносну политику и координаторке Радне групе правда, слобода и безбедност, Министарство унутрашњих послова је разговоре са невладиним сектором одложило за следећу годину и за тада заказало представљање друге верзија Нацрта акционог плана за поглавље 24.

- То је у супротности са оним што је договорено са нама - рекла је Стојановић Гајић и указала на недостатак "двосмерног дијалога".

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора са Европском унијом Тања Мишчевић је рекла да нека министарства схватају потребу сарадње са невладиним сектором "а друга се још уче", али је исто тако рекла да су преговарачке позиције Србије и Европске уније - тајна. Међутим, према њеним речима, оно о чему се преговарало може се наћи у сажетку који прави Влада Србије, који ће бити објављен на сајту преговарачког тима.

Мишчевић је, такође, рекла да је друга верзија Нацрта акционог плана за поглавље 23 послата у Брисел, а да за поглавље 24 то још није учињено. Она је рекла да до краја 2015. године следи израда акционог плана за права мањина.

МУП демантује НГО: Транспарентно смо радили Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије вечерас је негирало наводе организација цивилног друштва да је МУП неттранспарентно поступао при изради Нацрта акционог плана за поглавље 24 у преговорима са Европском унијом. "Напомињемо да је Извештај са скрининга, са препорукама ЕУ, Министарство већ учинило доступним јавности постављањем на интернет презентацији, а исти је достављен и електронским путем организаторима Конвента, како би се дистрибурирао свим заинтересованим странама, а све у циљу транспарентног и отвореног дијалога о нашим обавезама, које проситичу из процеса придруживања ЕУ", саопштио је МУП. "Понављамо да смо спремни за сарадњу са свим добронамерним и заинтересованим актерима у процесу израде Акционог плана за поглавље 24 и очекујемо да се та сарадња настави и са организацијама цивилног друштва, које су окупљене у оквиру Националног конвента за Европску унију", наводи се у саопштењу МУП-а.

Извор: Блиц

1681