Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Нови закон ће повећати ефикасност полиције

Министар полиције Небојша Стефановић каже да ће закон о полицији који ће бити донет на јесен повећати ефикасност полиције и безбедност грађана. Објашњава да ће, између осталог, бити појачан рад полиције у заједници и да ће полицајци морати да познају људе који ту живе. Додаје да је Србија безбедна земља и нема разлога за страх од терористичких напада. Истиче и да инцидената са мигрантима у Србији до сада није било. min Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у Дневнику РТС-а да ће грађани Србије после 10 година добити потпуно нов закон о полицији, који доноси много нових ствари.

"Закон ће бити донет са жељом да се повећа ефикасност полиције и безбедност грађана. Овај закон ће појачати рад полиције у заједници и људи ће виђати више полицајаца у свом комшилуку. Они ће морати да познају људе који ту живе, да имају информације о њима и биће озбиљнији рад на терену", објашњава министар Стефановић.

Истиче да ће нов закон допринети и спречавању корупције у полицијским редовима.

"Биће појачана унутрашња контрола и неће се контролисати само полицијски службеници већ и сви запослени у МУП-у", истиче Стефановић и поручује да полиција мора да буде чиста и исправна.

Нацрт закона о полицији прослеђен је министарствима на мишљење и ускоро би требало да се нађе пред Владом, а министар полиције верује да ће тај процес бити брзо готов и да ће нацрт убрзо бити прослеђен и Европској комисији на разматрање.

"Не очекујем превелик број примедаба и очекујем да закон буде усвојен на јесен", истиче министар.

Каже и да ће, према овом закону, да би дошао до одређеног места у хијерархији, полицајац морати да има одређене године искуства и да прође разне обуке.

"То је мерит систем заслуга, што значи да ће се напредовати на основу заслуга, а то ће допринети бољој и квалитетнијој полицији", објашњава Стефановић.

Каже да је безбедносна ситуација у Србији стабилна и да нема разлога за бригу.

"Пратимо све претње, све изазове и детаљно радимо. Све наше службе су укључене у борбу против тероризма", каже Стефановић.

Истиче да се све претње схватају озбиљно, али да је Србија ипак стабилна, а уверен је, каже, да ће тако и остати.

Истиче и да је од почетка године више од 56.000 људи ушло у Србију, да је неколико стотина затражило азил, али да они пре свега желе да прођу кроз Србију и наставе даље ка ЕУ.

Стефановић каже да се испитују људи који уђу у Србију како би се видело да ли су интересантни када је у питању тероризам, да ли су били учесници неких сукоба и да ли имају неке намере у Републици Србији.

"Људи на граничним прелазима то темељно проверавају и врло смо опрезни", истиче Стефановић.

Додаје да са мигрантима који пролазе кроз Србију није било проблема.

"Нисмо имали скоро ниједан инцидент са овим људима, а ми смо се показали као хумани домаћини и захвалан сам грађанима Србије због тога", додаје Стефановић.

Извор: Новости

1684