Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

НЕМА ВИШЕ "ФАЛИ ТИ ЈЕДАН ПАПИР" Које олакшице на шалтерима нам доноси нови закон

Легендарна шалтерска радница „Мица убица“ и њена порука ФТ1П (фали ти један папир) коначно одлазе на сметлиште бирократске историје. c9391aa716bab28d848bf8955f45c76e Наиме, од данас државна управа неће смети да приликом издавања докумената од грађана тражи податке које већ има у службеним евиденцијама.

Управа од грађана практично више неће смети да тражи извод из матичне књиге рођених и венчаних, али ни држављанство и доказ о пребивалишту. Службеници ће из свих база морати да „извлаче“ и податке о порезу, о томе да је дете редован ученик, као и уговоре о куповини или закупу непокретности.

На овај начин грађани би требало да уштеде време, али и новац. Ипак, и даље ћемо морати да прилажемо податке о заради, запослењу и уверења о здравственом стању јер њих нема у службеној евиденцији.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички каже за „Блиц“ да грађани захваљујући Закону о општем управном поступку „више неће трошити ђонове обилазећи шалтере, јер они нису ту ради државе, а поготово не да буду њени курири“.

- Држава је ту ради грађана и реч је о једном партнерству, да се боље комуницира и ради. Закон доноси промену начина рада и пример који то показује је то што ће управа сада морати да објављује и чини видљивим свако своје поступање са грађанима, како би они могли да провере да ли се према њима поступило као према другима - каже Удовички.

Извор: Блиц

1683