Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Небојша Стефановић: У МУП ће тек да буде хапшења

Истичући да није баш задовољан стањем које је затекао, министар најављује реформе овог сектора и да се након смена начелника свих управа неће све завршити само хапшењем саобраћајаца који су узимали мито.

490432_ministar-nebojsa-stefanovic050714ras-foto-bosko-karanovic882_f

Не постоји ништа што је одлуком полиције било стављено у фиоку: Небојша Стефановић

Два месеца након што сте преузели полицију сменили сте све начелнике управа. Шта се чекало с тим сменама, то сте могли да урадите и на почетку?
- Урадили смо то у рекордном року, имајући у виду да смо имали две-три недеље ванредне ситуације. Када знамо да у претходних 15 година тако нешто није урађено, ја бих могао да питам шта су чекали сви пре мене. Важно је, међутим, да у овом тренутку имамо искрену намеру да мењамо ствари у полицији.

О случају Огњановић

Појавила се информација да је породица мале Тијане Огњановић била на мети зеленаша.
- Трагедија те породице је страшна и веома болна. И због њих и због читаве Србије морамо да сазнамо истину, како се та прича више не повлачила по медијима. Зато смо и формирали ту радну групу која увелико ради на том случају и надам се да ћемо ускоро имати конкретне резултате.
Смене су се подудариле са тврдњама Дарка Шарића о “генералу Папаји”. Утисак је да вам је Шарић дошао као кец на десетку.

- Не, реформу полиције сам најавио чим сам је преузео. Ми не придајемо превише значаја томе што говоре различити оптужени, пошто се те спекулације кроз новине провлаче бар две или три године.

Дачић је рекао да у претходним владама није било политичке воље да се то уради. Шта се сада променило?

- Сада постоји искрена воља да се ствари мењају. Не само у персоналном смислу већ да се спроведу суштинске реформе. Једна од ствари која ће нам у томе помоћи јесте и доношење новог закона о полицији који ће пратити и нова систематизација, затим веће укључење полиције у заједницу..

Како ћете да укључите полицију у заједницу када смењујете све начелнике управа, када су неки проказани као сарадници криминалаца? Колико то ствара неповерење у полицију?

- Много веће неповерење грађани су имали због ствари које су се дешавале раније. Годинама уназад полиција је била тако означавана, а таква атмосфера је често неоправдано стварана. Дошао је тренутак да нешто урадимо.

Претходна влада је била мање-више иста по саставу. Зашто тада нису урађене промене?

- Ова влада је различита у односу на претходну, како у саставу министара тако и у смислу платформе и циљева. Оно што је премијер Вучић изнео у експозеу, а што је и наша политичка платформа, јасно ће се показати у свим министарствима.

Директор полиције Милорад Вељовић је, ипак, остао на позицији. Ту је већ осам година, практично је био повезан са свим истрагама, са свим добрим и лошим резултатима...

- Директор полиције је важна функција. О свему сам разговарао са директором Вељовићем и он није човек који ће бити препрека реформама. Није имао ништа против да се разговара и о његовој објективној одговорности за све што је урађено у претходном периоду. Али, не умањујући његову одговорност, могу да кажем да није све било у његовим рукама.

Али он управља полицијом.

- Он управља Дирекцијом полиције, а министар управља полицијом. Све кључне полуге су у рукама министра.

О докторату све рекао

Како коментаришете то да је петицију за формирање независне академске комисије о вашој докторској дисертацији потписало више од 1.800 научника и универзитетских радника из Србије и иностранства?
- Све што сам имао да кажем о том питању сам већ рекао.
Можете да поновите још једном.
- Ова реченица вам све каже.
Често слушамо о повезаности људи из полиције са криминалцима. Да ли ће бити конкретних акција тим поводом?

- Често се велики број полицајаца идентификује са мањином која се огреши о закон, иако чак 95 одсто честито ради свој посао. Има корупције у полицији и контаката са криминалом, као и у сваком сегменту друштва. Међутим, сада постоји воља да се то сведе на апсолутни минимум. Неће се то завршити на шесторици саобраћајних полицајаца који су ухапшени у Книћу, јер су узимали мито. Такве ствари, за разлику од неког претходног периода, нећу стављати под тепих.

Нећете стављати под тепих, а да ли знате за случајева у фиокама, који се ваде у “погодном тренутку”?

- Наложио сам да ми се доставе сви предмети на којима се ради, да не би било после изненађења када неки предмети изненада “испливавају”. Ипак, није све у рукама полиције. Тужилачка истрага је у рукама Тужилаштва и ми у великом броју случајева радимо по њиховом налогу. У рукама Тужилаштва је и одлука о томе да ли има довољно доказа да се подижу пријаве и да се на њима ради кроз кривичи поступак или не.

Да ли сте добили тај списак?

- Да, највећи број предмета који су у раду је ту.

Да ли је било неких који су извесно време чамили у некој фиоци?

- Не постоји ништа што је одлуком полиције било стављено у страну.

Да ли сте задовољни стањем у МУП-у какво вам је оставио Дачић?

- Не могу да кажем да сам задовољан, али стање је било лоше и када га је Дачић преузео. Међутим, мислим да ни он није довољно урадио да га промени набоље.

У последње време било је критика из редова СПС, пре свега од Бранка Ружића, на Владу и на СНС. Да ли сада проналазите потврду свог ранијег става против владе са СПС?

- Нисам неко ко повлачи ставове, али сам и тада рекао да ћу поштовати сваку одлуку председника странке. Не могу све да темељим само на основу изјава Бранка Ружића, јер није он СПС. Нама је важно да онај ко хоће да буде део Владе мора да буде искрено део владајуће коалиције. Не могу неки да седе са стране и чекају да прођу неке непопуларне ствари.

На кога конкретно мислите?

- Не, то кажем када, рецимо, будемо доносили закон о раду. Сваки министар мора да каже зашто је то добро и да стане иза тог законског решења. Није довољно да једна група људи повлачи тешке потезе, док се остали сликају на лепим промотивним скуповима. Или смо сви у томе, или изађете из Владе.

Премијер Вучић у Москви ће да разговара и о „Јужном току“. Шта очекујете да ће му бити пренето?

- Познајући Вучића, он тамо не иде да му нешто буде пренето, већ да отворено и објективно разговара са премијером и са председником Русије. Нама је у интересу да пронађемо стратешке партнере за енергетске компаније, да видимо колика може да буде цена гаса за нас у будућем периоду, шта можемо да урадимо око „Јужног тока“ и каква је његова будућност. За нас је то питање енергетске безбедности. Он тамо иде да извуче највише што може за своју земљу, као што то ради када оде у Брисел или Вашингтон.

Из ЕУ је поручено да Русија не може да има монопол на производњу и транспорт гаса.

- О томе смо разговарали и са господином Барозом. Они немају ништа против да Србија учествује у изградњи „Јужног тока“. Они само траже да покушамо да нађемо оквире који су у сагласности са законодавством ЕУ. Али, Србија мора да води рачуна о својим националним и стратешким интересима. Не можемо да дођемо у позицију да немамо гас, па да грађани због тога испаштају. С друге стране, наш циљ је и да постанемо део Европске уније.

Извор: Блиц

1724