Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

"Не рушите углед Жандармерије"

Београд -- Два полицијска синдиката позивају надлежене да покрену поступке против припадника Жандармерије за које су сумња да су по било ком основу прекршили закон. zandarmerija С друге стране, синдикати позивају медије да се не руши углед комплетне јединице због појединаца.

Репрезентативни Незавнисни синдикат полиције у саопштењу је позвао медије да се суздрже од непримерених напада и константног рушења угледа жандармерије.

Жандармерија је "елитна јединица полиције, чији припадици даноноћно обављају најсложженије задатке, који се из дана у дан постављају пред њих", наводи се у саопштењу.

"Без намере да шштитимо било кога, а нарочито не оне који се баве криминалом, сматрамо да је у најмању руку неодговорно да се сви припадници ове елитне јединице стављају на стуб срама и сатанизују, због неодговорног понашања неколицине њених припадника", каже представаник тог синидиката Велимир Лукић.

Он је навео у саопштењу и да "држжавни органи, пре свих полиција и тужжилаштво, треба да раде свој посао и покрену поступке против оних за које постоји основана сумња да су починили кривична дела".

Представник Независног полицијског сидниката Србије Момчило Видојевић, реагујући на натписе у медијима о Жандардмерији позвао је министра унутрашњих послова да спроведе стварне реформе у МУП-у.

"Господине Стефановићу, од тренутка када сте стали на чело МУП-а причали сте о реформама које су непоходне, што као синдикат подржжавамо", навео је Видојевић у саопштењу тог синдиката.

Он наводи и да се поставља логично питање да ли се те реформе споводе путем медија "изношшењем многих ствари у јавност, очигледно без размишлшјања да се тиме нарушшава углед полиције као институције и њеног елитног дела - жЖандармерије".

"Већи број припадника Жандармерије су часни и пошштени људи који своје задатке обављају професионално и пошштено, као што су најтежи и најодговорнији послови обезбеђења деликатних скупова, Копнене зоне безбедности...", подсетио је он.

Против више од 100 припадника Жандармерије подношене су кривичне пријаве, утврђено је безбедносном провером скоро свих 2.000 припадника ове елитне полицијске јединице, пише Блиц.

Половина жандарма који имају кривични досије, према проверама МУП, нису окарактерисани као "озбиљан безбедносни проблем", јер је реч о особама против којих су пријаве подношене због саобраћаја, наводи лист позивајући се на неименоване изворе у врху МУП-а.

Извор: Б92

1713