Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Навијачи јачи од Србије (2): Лопта је у Вучићевом дворишту

Држава мора и може да спречи насиље на спортским теренима и изван њих јер има све законске механизме да то уради, сматра Зоран Ивошевић, бивши судија Уставног суда Србије. Ивошевић се слаже да је навијачко насиље велики проблем у Србији. Изјаву премијера Вучића да власт нема снаге да се избори са хулиганима сматра поразом државе, односно читавог правног поретка. 583748_052814c6_f - Решавање овог проблема је обавеза и дужност извршне власти. Она је одговорна за све, па и за стање у спорту. Ако премијер каже да нема консензуса да се реши проблем навијачког дивљања и да они немају снаге за то, онда он на неки начин признаје немоћ Владе Србије, која није довољно енергична да сузбије ту пошаст - објашњава Ивошевић.

Он правни систем у Србији раздваја од правног поретка.

- Постоје закони, али се норме не спроводе у стварности, што доводи до тога да навијачи отворено дивљају, без страха од било каквих санкција. Има много кривичних пријава, а мало оптужница и пресуда. Значи, неко не ради добро свој посао. Све то доводи до забрињавајућег стања у коме живимо - оцењује саговорник "Вести".

Ивошевић сматра да је политизација присутна у свим сферама друштва, а не само у правосуђу и полицији.

- Томе је прибегава свака извршна власт. Случај напада на Вазуру и Кумбуровића испред стадиона Партизана, као и рушење у Савамали највидљивији су примери толеранције власти према насилницима. Све то угрожава владавину права и дрма темеље државе. Влада Србије дужна је да ствари што пре доведе у ред. Ако не може, треба је заменити. Закони морају да се спроводе јер, у супротном, као да не постоје. Устав и закони су изнад свега. Ако се не примењују, онда је одговорност на појединцима који се, нажалост, често стављају изнад институција на чијем су челу, злоупотребљавајући све, па и правне норме - конкретан је судија Ивошевић.

Извор: Вести онлине

1681