Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

НАПАДИ НА МУП Саобраћајни полицајци најугроженији

Саобраћајни полицајци су најугроженија служба кад је реч о нападима на полицију јер ад хок и чешће од обичних полицајаца заустављају и легитимишу људе, изјавио је данас криминолог Златко Николић. saobracaj Он је за агенцију Бета оценио да недавни напади на припаднике полиције не представљају "ништа чудно" јер полиција по функцији коју обавља, изазива отпор оних који нису достигли ниво контролисаног понашања.

- Испољавање агресивности према полицији није ништа чудно. Полиција по природи свог посла изазива отпор оних који не воле препреке ка остварењу сопствених жеља, који имају слабе кочнице у понашању. Такве особе су најчешће већ долазиле у сукоб са законом и имају изграђен анимозитет према полицији - рекао је Николић.

Како је навео, легитимисање таквих особа је довољан мотив за напад на припаднике полиције.

- У таквим ситуацијама, најугроженији су саобраћајни полицајци јер чешће и ад хок заустављају људе за разлику од обичних полицајаца који легитимишу по правилу сумњиве особе. Чин легитимисања може бити довољан аларм за особе проблематичног понашања да нападну полицију - казао је Николић.

Према његовим речима, закон предвиђа "пристојне" казне у случају напада на припаднике полиције али је потребна његова строга примена.

- Таква казна за напад на полицајца је добра ако је извесна и благовремена, односно ако починиоцу тог кривичног дела никаква веза не може помоћи да избегне кажњавање и ако му се казна изрекне на време, а не након што је протекло неколико година од самог напада - оценио је Николић.

Он је додао да број напада на припаднике српске полиције у 2014. години није "алармантно" већи у односу на претходне године. Последњи напад на полицију десио се у понедељак код Фекетића када је саобраћајни полицајац Ђурица Врачарић рањен током потере за украденим возилом. На њега је пуцао Ј.Е., кога је полиција касније ухапсила.

Извор: Блиц

1705