Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

НАГРАДА ЗА РИЗИК Неки полицајци имаће плате као доктори

Захваљујући новом закону о платама у јавној управи, медицинске сестре у Хитној помоћи и поједини полицајци и соло балетани зарађиваће као њихове колеге са дипломом факултета. 334da5fda954454fedd885ede0848443 То за “Блиц” најављује министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, говорећи о новинама и предностима закона који регулише плате 500.000 запослених у јавној управи.

- Нови закон излази из вештачке уравниловке која намеће усредсређивање на образовање као основни разлог за исплату плате. Новим прописима омогућено је да запослени са средњим образовањем достигну зараду некога са високим образовањем. На плате у полицији, рецимо, утицаће ризик посла и посебне вештине полицајаца. Оне ће се вредновати по критеријумима који ће довести до већих зарада, односно плата запослених са високим образовањем - каже Удовички.

Ново обрачунавање зарада које треба очекивати током наредне године биће по принципу “једнака плата за исти рад”. Запослени ће имати исте додатке на плату, али ће на висину зараде знатно утицати специфичност и ризичност посла, напомињу у ресорном министарству. n1 Већу плату и до 20.000 динара тако би могле да очекују медицинске сестре у Хитној помоћи или на одељењима оптике, запослени на ризичним пословима у судовима за организовани криминал, као и полицајци који током рада своје животе излажу опасностима... Могућност напредовања имаће и балетани, али само они који су носиоци представе.

Новина ће бити и то што ће радници који имају боље резултате на послу бити више и плаћени. Вредноваће се њихов учинак и резултати. Тиме ће се спречити да квалитетни људи напуштају државну службу јер у приватном сектору могу више да зараде.

На питање по ком критеријуму запошљава раднике, приватник Милан Кнежевић, власник компаније “Модус”, каже да међу кандидатима прво одабере оне са дипломом државних факултета. n2 - Факултет не даје ни знање ни образовање, али у “Модусу” кандидате са приватним факултетима ни не разматрамо. Уколико тражимо шиваче, пресудна је препорука или искуство, што је генерално најбоље када тражите људе. Дешава се и да кандидатима понудимо обуку и да на крају одаберемо најбоље - каже Кнежевић за “Блиц”.

Наш саговорник напомиње да у свету постоје менаџерске листе и да менаџери у својим биографијама имају прецизне податке о томе шта се са пословањем фирме догађало током њиховог рада. n3 Процењује се да у јавној управи 164.400 људи (31,5 одсто) има средње образовање, а 258.400 има диплому више школе или факултета. Просечна плата високообразованих је око 50.000 динара, док запослени са средњом школом зарађују око 33.000 динара. Радници са основном школом добијају месечну надокнаду од 24.000 динара у просеку.

Извор: Блиц

1686