Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

МУП спреман за усклађивање са нормама ЕУ

Министарство унутрашњих послова спремно је да се, без одлагања и прелазних периода, до пуноправног чланства Србије у ЕУ, у потпуности реформише у законодавном, институционалном и организационом смислу, рекао је министар Небојша Стефановић у разговору са Јоханесом Ханом. Nebojsa-Stefanovic-i-Johanes-Has Стефановић је, током радног ручка са Ханом, указао да је у процесу приступања Европској унији, МУП одговоран за рад Преговарачке групе по поглављу 24 - правда, слобода и безбедност, наводи се у саопштењу министарства.

"Дугорочни циљ Министарства је да, до 2018. године, у складу са политиком Владе и експозеом председника Владе, завршимо процес усклађивања са нормама ЕУ и успешно их имплементирамо, у циљу веће безбедности и бољег живота свих грађана Републике Србије", рекао је министар.

"Као краткорочни циљ, очекујемо најкасније да до марта 2015. године завршимо рад на Акционом плану, усагласимо га са Бриселом, усвојимо на Влади преговарачку позицију и отворимо поглавље 24 за преговоре на наредној међувладиној Конференцији у Бриселу", додао је Стефановић.

Комесар Хан је захвалио на срдачној добродошлици констатујући да је пред Министарством и Републиком Србијом дуг и не лак пут до чланства, али да ће у њему увек у ЕУ имати одговорног партнера и саговорника који ће бити ту да помогне.

Стефановић и Хан су се сложили да је процес приступних преговора одлична шанса за спровођење унутрашњих реформи.

У вези са тим, министар Стефановић је указао на значај усвајања новог Закона о полицији, који ће бити реформски, донеће доста новина у поступању полиције и омогућити смањење трошкова и уштеде у поступању полицијских службеника Министарства.

Заједнички је констатована добра сарадња Србије и Европске комисије током великих поплава и са задовољством истакнуто да су Република Србија и Министарство унутрашњих послова отпочели са процедуром приступања механизму цивилне заштите ЕУ, чиме ће се омогућити још бржа реакција на све врсте елементарних непогода у пружању помоћи нашој земљи од стране држава чланица ЕУ.

Министар Стефановић и комесар Хан су се сагласили да ће се у наредном периоду интензивирати разговори у оквиру преговарачког поглавља 24 - правда слобода и безбедност, и изразили наду отварању преговарачког поглавља 24 у месецима који су пред нама, додаје се у саопштењу.

Извор: РТС

1683