Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

МУП: Легализација оружја од данас до 1. новембра

Министарство унутрашњих послова Србије од 1. јула до 1. новембра 2016. године спроводи акцију легализације оружја, саопштено је данас. or_3 Власници оружја, физичка и правна лица, могу предати све врсте оружја и муниције најближој полицијској управи, односно полицијској станици, без доказивања њиховог порекла и неће одговарати за неовлашћено набављање и држање оружја.

МУП је саопштио да током законске легализације физичка и правна лица могу регистровати оружје за личну безбедност (пиштољи и револвери), ловачко оружје (ловачке пушке и карабини), спортско оружје (малокалибарски пиштољи и револвери, малокалибарске пушке и ваздушно оружје) и конвертибилно оружје за које не поседују одобрење Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

За годину дана то је друга легализација оружја. Претходне године, од 4. марта до 4. јуна грађани су предали 7.543 комада различитог оружја. Међу њима је и 15 неиспаљених ручних ракетних бацача „зоља”, 287 аутоматских пушака и 32 аутоматска пиштоља „шкорпион”. Предато је и 1.107 комада бомби и експлозивних средстава, а укупно је прикупљено 158.396 комада муниције различитог калибра.

У односу на последњу легализацију, која је била 2007, прикупљено је знатно више комада муниције јер је тада укупно прикупљено око 11.500 комада муниције.

Нико нема прецизне податке о тме колико је нелегалног оружја и муниције у рукама грађана. Број регистрованих комада премашује милион, а најгрубље процене показују да земљом циркулише између 200.000 и 900.000 нелегалних кратких и дугих цеви. Уколико је тачна друга бројка, то значи да је у земљи укупно око два милиона што легалних, што илегалних „цеви”!

По броју регистрованог оружја по глави становника Србија је прва у региону јер га има 15 одсто, док 1.700 има дозволу за ношење. Доступни подаци говоре да га само у агенцијама за обезбеђење има 50.000 комада.

Легално оружје није проблем јер су власници у великој мери савесни. Проблем су, дакле, цеви у илегалном поседу. Иако су ратови на простору бивше Југославије одавно престали, последице тих оружаних сукоба и те како се још увек осећају – управо у шверцу, односно доношењу илегалног оружја с ратишта у Србију. Неки те пушке, пиштоље, револвере, минско-експлозивна средства продају, други их још негде скривају. И ово је за њих још једна прилика да се отарасе тог баласта. За њих је то и амнестија јер илегално поседовање оружја и минско-експлозивних средстава подлеже и законској одговорности. А казне нису мале – могу бити новчане и затворске.

Стручњаци су указивали на то да је добро што је рок за легализацију дужи јер је раније био само месец. У Националној асоцијацији за оружје, међутим, указују на једну мањкавост: приликом регистрације оружја за личну безбедност, по њиховој оцени, неоправдано је да се плаћа порез од око 30 евра. Таква ставка нигде у Европи не постоји и, по њиховом мишљењу, то би могло бити кочница већем одзиву грађана за легализацију. Ако би се тај намет укинуо, оцењују да би се грађани који имају илегалне пиштоље и револвере у већем броју пријављивали за њихову легализацију, речено је раније „Дневнику” у тој асоцијацији.

М. Бозокин

За 24 године пет позива добровољцима Од 1992. до ове године у Србији је било пет легализација оружја. Највећа предаја илегалног оружја била је 2003. године, током полицијске акције „Сабља”. Полиција је тада запленила око 10.000 комада разног оружја, а грађани су самоиницијативно предали више од 35.000 убојитих цеви. У том периоду предато је и 23.848 захтева за легализацију оружја које је било у поседу грађана.

У претпоследњој акцији 2007. године легализовано је између 8.000 и 9.000 комада оружја.

Извор: Дневник

1771