Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Колико је прекобројних у МУП-у

По новој систематизацији предвиђа се 2.000 мање запослених, незванично сазнаје „Политика”. – Неће бити толико отказа, кажу у МУП-у не наводећи колико је „вишка” у полицији. policija Дуго очекивана и више пута најављивана систематизација радних места у МУП-у Србије, која ће ускоро почети да се примењује, предвиђа око 2.000 мање запослених у овом министарству, незванично сазнаје „Политика”. Без радног места поред запослених у администрацији можда ће остати и одређен број полицијских инспектора. Непознати су, међутим, критеријуми по којима ће радници овог министарства остати без посла. У МУП-у за наш лист кажу да није тачно да ће оволико људи добити отказ, али нису демантовали да ће бити отпуштања.

Уместо конкретног одговора на наше питање колико ће радника МУП-а остати без посла, који ни после готово четири недеље чекања нисмо добили, у Министарству унутрашњих послова објашњено нам је да ће велики број полицајаца службу напустити захваљујући томе што је недавним изменама Закона о полицији омогућен одлазак у пензију са 52 године. Речено нам је да ова систематизација „прати” нови Закон о полицији, који још није усвојен иако је то неколико пута од почетка године било најављивано.

Иако су нас више пута уверавали да ћемо имати увид у нову организациону шему МУП-а и да ће нам обезбедити саговорника који би разрешио недоумице у вези са „вишком” запослених, то нам није било омогућено. Због тога, незванични наводи надлежних да је систематизација урађена по европским стандардима и да „нема ничег спорног”, ипак изазивају сумњу. Не зна се ни да ли у поменутих 2.000 прекобројних у МУП-у спада и око 500 пензионисаних до новембра ове године.

Запослени са којима смо разговарали, а реч је о искусним инспекторима и руководиоцима у МУП-у, нису задовољни начином на који је систематизација урађена и сматрају да поједина решења не задовољавају потребе ове службе.

Укинут је одсек за психолошку превенцију и заштиту. Многи сматрају да је то лош потез, а њиховој тези иде у прилог и чињеница да се у последњој деценији у Србији убило готово сто полицајаца.

„Одговорност за свој и живот других, погибија колега, изложеност неуспесима и немогућност контроле и утицаја на свој посао – само су неки од стресова којима су изложени полицајци, због чега им је неопходна помоћ психолога. Ову помоћ онемогућавају многобројне процедуре и папирологија које су предвиђене новом систематизацијом”, наводе наши саговорници.

Додају да укидање одсека додатно отежава рад психолога, нарочито узимајући у обзир чињеницу да половина полицијских управа у унутрашњости нема психологе.

О овоме се недавно саопштењем на свом сајту изјаснио и Синдикат српске полиције.

„Уместо обећаване централне психолошке службе, сада се гаси одсек за психолошку превенцију и враћамо се много година уназад. Замишљена структура је много лошија него што је до сада била, а била је нелогична”, сматрају у овом синдикату.

У Министарству унутрашњих послова радно је ангажовано око 43.000 људи. Међу њима је око 23.000 униформисаних полицајаца и око 10.000 припадника криминалистичке полиције.

У Министарству правде отказ за још 162 запосленa

У Министарству правде наводе за „Политику” да ће до краја 2015. још 162 запосленa остати без посла. Како објашњавају, ове године било је предвиђено да се број запослених смањи за 640.

Од почетка године до сада Министарство правде напустило је 478 радника, а од тог броја њих 55 је отишло у пензију, док је осталима истекао уговор по којем су ангажовани или су својевољно дали отказ. Реч је о првој фази рационализације, која ће бити обављена до краја ове године.

Према расположивим подацима Министарство правде има 17.225 запослених. Овај ресор обухвата и Дирекцију за управљање одузетом имовином, све затворе у Србији заједно са Управом за извршење кривичних санкција, све судове и тужилаштва, као и Државно правобранилаштво.

Извор: Политика

1941