Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.187

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

КОЛИКО ЋЕ БИТИ УМАЊЕНЕ ПЕНЗИЈЕ И ЗАРАДЕ ПО МОДЕЛУ МИНИСТРА ВУЈОВИЋА

Просечна плата у јавном сектору биће нижа за 3.500 динара, а просечна пензија за око 1.500 динара ако Влада усвоји модел који предлаже министар Вујовић.
494815_15_f


Према формули која је предложена, приликом смањивања зарада или пензија претходно би се од укупног нето износа одузео неопорезиви део зараде, који тренутно износи 11.242 динара. Тај нови износ био би и основица за обрачун умањеног дохотка.

Тако би ово решење, ако га Влада прихвати, а највероватније хоће, било исплативије и за све оне који у јавном сектору данас плаћају солидарни порез, односно имају нето зараду преко 60.000 динара. Пре свега, смањење би се односило искључиво на основну зараду, а не и на разне додатке који су данас основ за солидарни порез.

Још није донета одлука да ли ће се плате у јавном сектору и пензије веће од 100.000 динара умањивати 15 одсто. Такве идеје постоје, али коначно решење биће донето у наредних месец дана. Ново решење највише погађа, наравно, пензионере и запослене који имају зараду мању од 60.000 динара, док ће запослени који имају већа примања ипак имати већа примања него данас када им се од сваке плате узима десет одсто солидарног пореза.

Мада су се неки од оних који данас плаћају тај порез надали да ће бројне иницијативе за оцену уставности солидарног пореза уродити плодом и да ће Уставни суд донети одлуку о његовој неуставности, у овој институцији за “Блиц” кажу да засад од тога нема ништа. 
Реално је да ће се Уставни суд о покретању поступка по овом питању изјаснити током јесени - речено нам је у овој институцији.

Рачуна се да ће по основу смањења зарада и пензија за десет одсто на годишњем нивоу држава имати мањи трошак за око 500 милиона евра.

Извор: Блиц

1677