Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Како је полиција дошла до убице мале Тијане

Сигнали мобилних указали на убицу. Базне станице показале да се два броја појављују заједно. Полиграф потврдио сумње, а ЂуриЋ затим све испричао. Био је бездушно хладан све до полиграфа

hro-svece-cvece1_620x0

СТРПЉИВИМ, десетодневним даноноћним радом, оперативци криминалистичке полиције МУП Србије са колегама из Суботице дошли су до првог трага који их је одвео до Драгана Ђурића (34), сада осумњиченог за сурово убиство Тијане Јурић (15). Истражено је више хиљада телефона са двадесетак базних станица, дуж српско-мађарске границе, прегледано стотине сати видео-записа са разних сигурносних камера - и дошло се до отмичара.
И у том тренутку ови искусни полицајци гајили су слабу наду - да ће тинејџерку наћи живу и вратити родитељима и сестри.

- Наша жеља да је девојчица жива сукобљавала се са искуством и суровом статистиком да су у отмицама попут Тијанине, жртве убијене у првим сатима сусрета са злочинцима - наводи извор „Новости“. - Нажалост, тако се и десило.

Паралелно са истраживањем свих трагова, текла је анализа мобилне комуникације на овом подручју. Филигрански прецизно, отпадао је број по број. Све док их није остало десетак. Проверавани су власници тих бројева, њихово кретање те критичне ноћи, али и наредних дана, аутомобили који су виђени на прегледаним снимцима.

- Круг се сузио - описује наш саговорник даноноћни рад, у коме нико није желео ни на тренутак да се одмори. - Претходног понедељка посумњали смо да једна особа која се врзмала тим крајевима можда зна нешто о нестанку. То је једноставно био осећај, поткрепљен доказима на столу.

Реч је била о Драгану Ђурићу, месару из Сурчина, али родом из Алексе Шантића, места недалеко од Бајмока. Он се у то време кретао овим крајевима.
- Ставили смо га, жаргонски речено, „под присмотру“, сатима смо гледали шта ради, како се понаша на послу, са друговима - каже наш саговорник. - Он, међутим, ни на који начин није одавао нервозу, нити било какву сумњу да има везе са нестанком Тијане. У једном тренутку пало нам је на памет да грешимо. Ипак, нешто нам није давало мира. Те ноћи, сигнал његовог и Тијаниног телефона сувише се често поклапао. Привели смо га и почели да испитујемо. Тврдио је да грешимо, да не зна ништа о девојчици, осим оног што је видео у медијима.

Онда су му инспектори понудили полиграф. Бездушно хладан и без икаквог осећаја, пристао је, али је одреаговао на кључна питања везана за дешавање те ноћи и нестанак девојчице. Оперативцима је било јасно да имају правог човека у рукама.

- Убрзо је признао - наводи наш извор. - Све до тада надали смо се и желели да је Тијана жива и да је негде држи заточену. Његово признавање нас је дотукло. Пристао је и да нам покаже место где ју је закопао. Испричао нам је језиве детаље. Без обзира на то што смо радили непрекидно, данима, због суровости злочина и тужног краја мале Тијане, ни наредних ноћи сан није хтео на очи.

БАЗНЕ СТАНИЦЕ

ТЕЛЕФОН Тијане Јурић последњи пут је био регистрован два сата после нестанка, око три сата ујутру, на два километра од границе са Мађарском. У то време она је већ била мртва, а злочинац је у свом ауту „шетао“ телефон. Истрага је утврдила поклапање њеног и телефона осумњиченог Драгана Ђурића на неколико базних станица у идентично време.

ДЕСЕТИНЕ ВЕРЗИЈА И РАЗЛИЧИТИХ СЦЕНАРИЈАhro3
ПОЛИЦИЈА је од самог почетка пријаве нестанка имала неколико верзија шта се могло догодити петнаестогодишњој девојчици. Како је истрага текла, тако су сценарији могућег догађаја један по један отпадали. Препостављало се од тога да су је отели трговци људима, до нагађања да ју је врбовала група секташа.

- Додатну забуну унела нам је жена сведок из Мађарске која је недвосмислено тврдила да је Тијану видела, описала како је обучена и препознала је међу десет фотографија које су јој показане - описује саговорник „Новости“ који је учествовао у потрази. - Оно што нас је посебно забринуло, али и на моменат донело олакшање, јесте чињеница да је та Мађарица рекла да је Тијана била сама! И то три-четири дана од када је пријављен њен нестанак. Надали смо се да ћемо је брзо вратити, живу и здраву.

Наш саговорник додаје да је у то време стигла и информација из Мађарске да су тамо ухапшена двојица малолетника од 15 и 16 година, који су били водичи Авганистанцима и Сиријцима и показивали им како да илегално из Србије пређу у Мађарску. Испоставило се да је случајност да су ови „шерпаси“ водили илегалце преко границе исте ноћи када је Тијана нестала.

Извор: Новости
1709