Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ЈАКИ, ХРАБРИ, ИЗДРЖЉИВИ: Наши специјалци светски шампиони

Трочлани тим Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП Србије освојио је златну и сребрну медаљу на међународном такмичењу специјалних јединица у психофизичкој припремљености! Надметање, под називом „Спарта 300“ одржано је ових дана у Будимпешти, а на овом, јединственом такмичењу су учествовале најеминентније специјалне јединице полиције из Европе. Specijalci-Srbija-750x563 Наша полиција је још једном показала да је у светском и европском врху, не само када је реч о полицијским, већ и спортским вештинама. Такмичари су радили разне вежбе са теговима и спортским реквизитима и на справама којима су проверавани снага, кондициона спремност, издржљивост и брзина. Припадници МУП Србије, од специјалаца у САЈ, ПТЈ и Жандармерије, па до осталих управа, вешто и успешно се обрачунавају са криминалом, терористима, елементарним непогодама, али и са противницима на спортском пољу. Ипак, у спортским дуелима је, како ситичу, важан фер-плеј.

Пре неколико недеља још један „сајовац“ осветлао је образ нашој полицији. Јовица Спајић, један од најуспешнијих ултрамаратонаца Србије, остварио је изузетан успех на међународној сцени. На једној од најтежих теренских трка у даљинском трчању на свету, чувеној трци „Бадватер 135“, у Калифорнији, САД, Спајић је у конкуренцији 100 најбољих ултрамаратонаца освојио фантастично 8. место у укупном пласману.

Стаза на којој је трчао дуга је 217 километара и протеже се кроз један од најсуровијих терена на свету – кроз пустињу Долина смрти на југу САД. О каквом се невероватном напору за људски организам ради, говори податак да је старт трке на најнижој тачки у Северној Америци, која је 85 метара испод нивоа мора и у којој температуре достижу 49 степени целзијуса. Циљ је смештен на планинском врху Витни Портал у масиву Сијера Неваде на висини од 2.530 метара!

– Због изузетно тешких услова и великих психофизичких напрезања, у трци се учествује смо по позиву организатора, што значи да долазе најбољи и одабрани ултрамаратонци и најиздржљивији тркачи из целог света – наводе у МУП Србије. – Успех Јовице Спајића самим тим је још значајнији. Прошле године освојио је укупно шест медаља у земљи и иностранству у ултрамаратону, а поставио је и нови државни рекорд у овој дисциплини. Спајић је за 24 часа претрчао стазу дугу 223 километра…

Наши полицајци-спортисти постижу завидне резултате и у падобранству, борилачким вештинама, стреличарству, роњењу…Поред ових спортова, такмиче су и у фитнесу, великом и малом фудбалу, спортском пењању, алпинизму, скијању…

– Учешће на разним спортским активностима и такмичењима представља важан сегмент укупног живота и рада у САЈ, али и другим специјалним јединицима наше полиције – кажу у МУП. – То је у функцији обуке, јер представља саставни део општег физичког и специјалног физичког образовања, који се свакодневно изводе.

Тренутно најсупешнији практични стрелац Србије је припадник САЈ Љубиша Момчиловић, који је 2013. године освојио треће место на првенству Европе у Португалији, а прошле године је био пети на Светском првенству у Мајамију, САД.

Сваке године у бази САЈ у Батајници одржава се велико међународно такмичење у практичном стрељаштву „Опен Делта куп“, на коме се надмећу такмичари из Европе и света. Ова јединица има и балканског рекордера у гађању из прецизне пушке (long range) – на даљини од 500 метара. То је Иван Живков, главни конструктор у Групи за конструкцију и испитивање оружја и муниције.

Алпинистички тим САЈ у проткле две године године освојио је највиши врх Европе – Мон Блан, 4.810 метара, врх Гранд Парадизо у италијанским Алпима висок 4.061 метра и Арарат у Турској од 5.137 метара…

Ово није крај свим успесима полицајаца – врхунских спортиста. Од њих се тек очекују резултати, који ће наше плавце још више винути у сам врх међународних такмичења. Они то и обећавају. Specijalci-Srbija-1-750x507З0.000 ТРБУШЊАКА

ЈОВИЦА Спајић је и Гинисов рекордер. У бази САЈ 2013. године постигао је Гинисов рекорд у броју урађених трбушних склекова. За 24 сата урадио је 30.000 „трбушњака“.

Спајић је са колегом из САЈ Александром Маричићем, такође врхунским спортистом (џију-џица, крав-мага, алпинизам), написао књигу „Победи себе“. Реч је о јединственом спортском приручнику, илустрованог бројним фотографијама правилног извођења вежби, у коме се говори о системима тренинга спортиста и унапређења њихове психофизичке припреме, у циљу постизања врхунских спортских резултата. Pucanje-Srbija-750x526УСПЕШАН СТРЕЛАЦ

ДРАГАН Барашин, потпуковник полиције и помоћник команданта САЈ, један је од наших најуспешнијих практичних стрелаца и покретач овог спорта у Србији. Вишеструки је државни првак у појединачној и екипној конкуренцији са КПС „Делта“, актуелни првак Србије за 2014. годину у дисциплини стандард појединачно и екипно. Као члан репрезентације наступао је на више европских и светских ИПСЦ првенстава.

Извор: Искра

1690