Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ИСТРАЖУЈЕМО Полицајци се убијају због стреса и љубави

Полицајац Ненад С. (36), који је прекјуче пуцао себи у главу, током ноћи је преминуо у Ургентном центру. 678723_policajci-samoubistvo02rasfoto-milorad-milankovic_f Он је четврти полицајац који се убио од почетка године.Несрећни полицајац радио је у Бригади београдске полиције као водич службених паса, а иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Колеге настрадалог кажу да ништа није наговештавало да ће подићи руку на себе.

- Сви смо затечени. Био је на почетку каријере. Никада није говорио о неким великим проблемима. Зидао је кућу, још није завршена, али никада о томе није говорио као о нерешивом проблему - кажу колеге. Они додају и да је имао жену и двоје деце. 678724_policajci-samoubistvo03rasfoto-biljana-vuckovic_ff - Сигурно је било проблема, као и у сваком браку. Волео је понекад и да попије, али ако га је нешто мучило, то се на њему није видело нити се икоме од нас обратио за помоћ. У полицији му раде сестра и зет. Обоје су потпуно затечени његовом смрћу - кажу колеге.

Полицајац је у недељу увече кобни хитац испалио док је седео у свом “југу” у шуми недалеко од железничке станице Земун и Техничке школе “Змај”. Тело полицајца који је још давао знаке живота пронашао је случајни пролазник који је одмах позвао Хитну помоћ. Упркос напорима лекара, полицајац је током ноћи преминуо. Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, каже за “Блиц” да су узроци самоубиства полицајаца или лични, приватни проблеми или се ради о посттрауматском синдрому. 678722_policajci-samoubistvo01rasfoto-nenad-mihajlovic_f Према подацима психолога који раде са полицајцима, највећи стресови са којима се они суочавају директно су везани са посао, а индиректно за породицу.

Полицајци носе на својим леђима одговорност за свој живот и за живот других, стрес због погибија колега, изложеност неуспесима и немогућност контроле и утицаја на свој посао. Због свега тога немају времена за породицу, што узрокује проблеме у односу са супружницима и децом, а те ситуације доводе до емотивне узнемирености која и води ка самоубиству.

За 10 година убило се 90 полицајаца

У првих седам месеци ове године самоубиство су извршила три радника Министарства унутрашњих послова Србије. Прошле године њих пет. У последњих десет година убило се више од деведесет полицајаца.

Извор: Блиц

1673