Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ИСПОВЕСТ ПОЛИЦАЈАЦА: Због лажних оптужби прошли пакао

Исповест полицајаца Радивоја Раденковића и Драгана Коцића из Мерошине. И поред ослобађајућих пресуда правда за њих није задовољена. repo-komb_620x0 РАДИВОЈУ Раденковићу (51) из Горње Драгуше и Драгану Коцићу (50) из Доње Расоваче, бившем командиру и полицајцу станице у Мерошини, после петогодишње агоније у којој су морали да доказују своју невиност, сада предстоји наставак борбе за егзистенцију.

Кажу да је неправду лако починити, али и да се може и лако исправити. Довољно је само да се пробуди савест и разум и да једноставно буду враћени на посао. Иако су били оптужени за иста дела, двојица њихових колега су успела да сачувају службу, док је Коцићу и Раденковићу престао радни однос 2011. године због "безбедносних сметњи".

Пресудом Вишег суда у Прокупљу ослобођени су оптужбе да су злоуптребили службу и омогућили Албанцима да пријавом лажних пребивалишта дођу до пасоша. Овај случај из септембра 2010. године одјекнуо је као "бомба", јер су четворица полицајаца били оптужени као да подривају "уставни поредак" и омогућавају насељавање Албанаца у Мерошини.

Тада су се после две деценије службовања нашли на улици. Кажу да се неко поиграо начелима невиности у њиховом случају, јер су унапред проглашени кривим и осуђени на одумирање. Исцрпило их је маратонско суђење, а породице су прехранили бавећи се физичким пословима и пољопривредом.

- Немам речи којима бих описао како сам се осећао када сам завршио у притвору. Па, до јуче сам те људе приводио, а сада са њима делим ћелију. Искрено, нисам знао шта ме је снашло нити како да се одбраним јер само сам радио свој посао, каже Коцић који је одувек знао да је невин. Веровао је да се такве ствари дешавају другим људима, себе у том "филму" није могао да пронађе. Трошкове адвоката плаћао му је отац, рудар у пензији који је, уместо да плаћа лекове, плаћао одбрану части породице.

- Онима који су нашим прогоном градили своје каријере могу само да поручим да ће на њиховој души бити гладне ноћи моје деце. Ниједан задатак нисам никада одбио, поштовао сам службу која ме је хранила више него било на шта на свету, али смо једноставно били жртвовани, вели Раденковић.

НОВИ ТРОШКОВИ ЗА ДРЖАВУ

Коцић и Раденковић тврде да су били жртве "медијске пропаганде" коју су водила два висока политичара из Житорађе. Вест да су притворени сазнали су са телевизије док су још били на слободи.

- Од 14 полицајаца "одабрани" смо нас четворица, иако ми ником не издајемо пасоше већ смо само карике у ланцу одговорности - кажу они којима ће држава сада морати да плати заостале плате и повеже радни стаж.

Одбијају, међутим, да их врате на посао, што значи ново суђење и нове трошкове за државу.

Извор: Новости

1679