Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ХУЛИГАНИ, СТАРЛЕТЕ, ПИЈАНИ ВОЗАЧИ Ко напада полицајце у Србији

Готово 200 грађана Србије напало је за првих седам месеци ове године полицијске службенике док су обављали своју дужност.

Средином јуна ове године у судници Првог основног суда догодио се бруталан напад на полицијског службеника ПУ Звездара. Нападач, ултимат фајтер Миљан Ђурашиновић (37), звани Тасманијски Ђаво, отргнуо се судској стражи, муњевито притрчао полицајцу и тако снажно га ударио у потиљак да је овај истог тренутка изгубио свест. Полицајац је, иначе, био сведок на суђењу Ђурашиновићу, који је у фебруару хапшен јер је претио да ће запалити супругу. dc16079d5bce8b5af04eb07305b48555 Тасманијски Ђаво један је од 196 грађана који су од јануара до јула ове године извршили 175 напада на службено лице. У истом периоду извршено је 405 дела ометања службеног лица у обављању дужност и 57 спречавања службених лица у вршењу службене радње.

- Полицајци су најчешће мета напада у интервенцијама нарушавања јавног реда и мира и контроле саобраћаја. Инциденти се најчешће дешавају приликом спортских утакмица, протеста, контроле угоститељских објеката или провере алкохолисаности возача - објашњава Саша Ђорђевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику.

Ђорђевић наглашава да нападе на полицију није могуће до краја спречити због природе њиховог посла, али примећује да их је могуће смањити бољом обуком полицајаца. hul1 С друге стране, Велимир Лукић, председник Независног синдиката полиције, наглашава да до напада на полицију долази услед нејасног става државе о томе.

- Можемо да кажемо да су напади на полицијске службенике скандал за државу и нацију. Казне за нападаче су благе, а држава нема јасан став о томе да је напад на полицајца у ствари напад на државу. Ми штитимо све људе ове земље, било они криминалци или не. Јесмо обучени, али и ми смо људи од крви и меса. Родитељи смо, а понашају се као да смо роботи - објашњава Лукић.

Да напади на полицајце нису неуобичајени, сматра криминолог Добривоје Радовановић. Он наводи да је напада на полицијске службенике и пре било.

- У последње време напади на полицајце постали су медијски пропраћени, па се о томе много више прича. Нападе извршавају људи из криминалног света јер њихов систем вредности је да осуђују људе који спроводе правду. Први на мети су полицајци, а затим судије и адвокати. То је систем вредности из целог света - закључује Радовановић.

Најпознатији напади:

Отворени прелом ноге

Двоје полицијских службеника из станице Црвени крст у Нишу повређени су 1. августа ове године када су покушали да савладају Нишлију (36), који се потукао с другим човеком. Полицајац је задобио отворени прелом потколенице, а његовој колегиници нападач је поломио руку.

Сузавац у очи од саветнице

Саветница у Министарству спољних послова Душица Јевђеновић (26) испрскала је у јулу прошле године сузавцем у очи полицајца Бојана Миленковића, који је покушао да приведе њеног брата Ивана, који му је претходно претио гасним пиштољем. Полицајац се од сузавца онесвестио и пао на асфалт.

Тешка повреда руке

Полицајцу Александру Пурковићу (30) поломљен је прст када је прошле године у августу приводио малолетног дилера хероина (16) у београдском насељу Карабурма. Тинејџер се рвао са полицајцем и покушао да му отме пиштољ.

Благе казне kurir1 Карољ Лакатош (36) из Мартоноша платиће 5.000 динара на име паушала због претњи убиством полицајцу Роберту Шерешу, а уколико то понови у наредне две године, мораће да одробија шест месеци.

Наиме, Лакатош је прошле године Шерешу запретио смрћу речима да ће довести Албанце са Косова и дићи цео Мартонош у ваздух, а да је за Шереша спремио метак.

Извор: Блиц

1714