Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ГРАЂАНИ ГЛАСАЛИ Полицајке су лепе, а жандарми не примају мито

Лепота и шарм су грађанима Србије прва асоцијација на жене у полицији , док њихове мушке колеге виде као корумпиране - саизузетком специјалаца и жандарма. mito Наиме, како показује истраживање јавног мњења које је спровео Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) на узорку од 1.000 пунолетних грађана, скоро половина грађана Србије сматра да припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) или Жандармерије нису корумпирани, што их сврстава у делове полиције који су најотпорнији на корупцију.

Највеће поверење жандарима и специјалцима указали су грађани који нису завршили средњу школу: 64 одсто њих сматра да у овим јединицама нема корупције. Сличног су става и млади од 16 до 29 година - више од половине њих мисли да специјалци нису корумпирани. Нема велике разлике ни у ставовима мушкараца и жена.

Три су могућа разлога због којих постоји позитивна слика о специјалним јединицама полиције, истиче истраживач БЦБП Саша Ђорђевић, који је и координатор пројекта „Пулс интегритета и поверења у полицију на Западном Балкану: ПОИНТПУЛСЕ“. mito1 - У последњих годину дана није било ниједне корупционашке афере са жандармима или специјалцима. У медијима се показују позитивно, као чувари граница у избегличкој кризи или као неко ко решава кризне ситуације у последњем тренутку. Грађани нису толико у директном контакту са припадницима специјалних јединица, као на пример са саобраћајцима који су већ традиционално према истраживањима у последње четири године најкорумпиранији део полиције - истиче Ђорђевић.

Остале полицијске јединице, међутим, грађани углавном виде као корумпиране, показује истраживање. Укупно 14 одсто грађана истиче корумпираност, 12 одсто истиче храброст и смелост, а љубазност, срдачност и пријатност су на трећем месту (9 одсто).

Најчешће асоцијације грађана Србије на жене у полицији су лепота, добар изглед и шармантност. Ово су атрибути које је навело чак 19 одсто грађана. Ипак, грађани су као асоцијације на полицајке наводили и храброст, смелост, срдачност, а професионализам и поштење у мањој мери.

- Овакви резултати истраживања нам поручују да грађани још имају представу да је посао у полицији мушка професија, те жене у овој професији сагледавају на основу физичких, а не професионалних атрибута - закључује Ђорђевић.

Равноправност приоритет

„Због овакве слике полицајки и полицајаца, један од приоритета Министарства унутрашњих послова треба да буде професионализација полиције која је подједнако равноправна за мушкарце и жене, и јачање унутрашње контроле“, сматра Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Извор: Блиц

1686