Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ФБИ стигао у Србију?

Долазак би требало да буде резултат разговора министра полиције Небојше Стефановића са делегацијом ФБИ коју је предводио руговодилац за регион Стивен Херсем, а тема је била сарадња МУП Србије и ФБи у области полицијске сарадње. fbi1 Први стручњак америчког Федералног истржаног бироа је дошао у Београд заједно са претходницом ФБИ.

Одређен је и простор где би могла да се налази његова канцеларија, а још увек је неизвесно колико колега ће му се придружити. Циљ канцеларије ће бити да помогне овдашњим органима у борби против тероризма и високотехнолошког криминала, сазнају Новости.

Долазак је иначе резултат разговора министра полиције Небојше Стефановића са делегацијом ФБИ, коју је предводио руководилац за регион Евроазије Стивен Херсем. fbi2 Тада је званично објављено да су Стефановић и Херсем оценили да је сарадња МУП и ФБИ изузетно добра и да ће у области размене података и полицијске сарадње бити додатно унапређена упућивањем агента ФБИ за високотехнолошки криминал у Београду, а овај агент је формално ступио на дужност још у октобру ове године.

Стефановић је приликом овог сусрета затражио подршку Федералног истражног бироа у борби против организованог и високотехнолошког криминала, али и одласка држављана Србије на ратишта у Сирији и Ираку.

Иначе, почетком године, тадашњи премијер Ивица Дачић договорио се са директором ФБИ Џејмсом Комијем о сарадњи имеђу америчких и спрских служби, а причало се и о томе да ФБИ отвори канцеларију у Београду. Федерални биро је требало у року од пола године да размотри Дачићев предлог и ако се не одлучи за канцеларију, бар да се у српску престоницу пошаље стручњак за високотехнолокшки криминал и борбу против сајбер тероризма. fbi3 Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби је најавио у септембру да ће агенти ФБИ у наредних неколико месеци боравити у нашој земљи да би помогли при изградњи институција.

Пре неког времена од америчког министра правде Ерика Холдера сазнало се да ће 70 федералних тужилаца доћи на Балкан, Блиски исток и Северну Африку како би помогли у борби против тероризма. У Београду се већналазе два правна саветника при амбасади САД, иначе федерални тужиоци, плус још двоје у канцеларији коју финансира амерички Биро за праћење трговине наркотицима.

Прес-аташе амбасаде Стивен Старк је за овај лист рекао да у међувремену ниједан нови тужилац није дошао у Србију, као и да није планиран долазак агената или стручњака ФБИ. Он је додао и да још није почела најављена сарадња са регионалним саветником за борбу против тероризма Министарства правде САД, који ће имати седиште у Тирани.

Извор: Телеграф

1693