Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Десетине хиљада демонстраната против штедње у Бриселу

БРИСЕЛ – Десетине хиљада демонстраната изашло је данас на улице Брисела у протесту због мера штедње које је у првој години рада спровела влада десног центра премијера Шарла Мишела. hapssenje Три главна белгијска синдиката удружила су данас снаге у заједничкој платформи у којој оптужују владу премијера Мишела да промовише велике компаније на уштрб радника. Trade union members march in central Brussels during a protest over the government's reforms and cost-cutting measures Синдикати се посебно жале на замрзавање везе између инфлације и плата, подизање старосне границе за одлазак у пензију, смањења социјалних давања и подизање пореза које, како они сматрају, на нефер начин фаворизују послодаваце.

Према наводима полиције око 80.000 људи је на улицама Брисела, док заједнички синдикални фронт, организатор протеста, процењује да их је око 100.000 и да је то један од највећих протеста последњих година у Белгији. A demonstrator smashes an advertising panel during clashes at a march against government reforms and cost-cutting measures in Brussels Са девизом „За нас само мрвице” демонстранти су махали црвеним заставама и плакатима на којима су слике тањира са мрвицама. Први канал белгијске телевизије јавља да има изолованих инцидената између лучких радника ; из Антверпена и полиције. Demonstrators hurl projectiles during clashes at a march against government reforms and cost-cutting measures in Brussels Према фотографу агенције Франс прес најмање један полицајац повређен је у окршајима.

На великим демонстрацијама ; 6. новембра 2014. окупило се више од 100.000 људи у Бриселу који су протестовали против мера штедње нове владе.

Годину дана касније синдикати имају исте захтеве и како сами оцењују ништа, или скоро ништа није постигнуто. A demonstrator is carried away by plain-clothes police during a march against government reforms and cost-cutting measures in Brussels Тако је прошлог јула упркос протестима синдиката одобрено подизање старосне границе за одлазак у пензију на 66 година до 2025. ; и 67 година до 2030, у односу на садашњих 65 година.

Међу јако непопуларнм мерама које је влада увела је враћање ПДВ-а за струју на 21 одсто са 6.0 одсто на колико је спуштен 2013 као и повећање пореза на бензин, дуван, алкохол, газирана пића.

Влада предвиђа да ће те мере да донесу 700 милиона евра 2016. године.

Извор: Политика

1675