Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

ЧИСТКА: Кори Удовички пребацила норму у отпуштањима ћата

Највећи терет рационализације запослених у државној управи поднели здравство, МУП и просвета, објавила министарка Удовички udov1 Укупно смањење броја запослених од почетка рационализације у јавној управи веће је од 16.000, што је 1.500 људи више него што је планирано. Највећи терет поднели су здравство, МУП и просвета, изјавила је Кори Удовички, отпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе.

На локалном нивоу број чиновника смањен је око 6.000, од чега је 4.000 отишло из општинских фирми, а на нивоу централне државе око 10.000. Удовички је пријатно изненађена што је на захтев за рационализацију, који је послат на адресе око 70 одсто општина у Србији, одговорило њих чак 91 одсто. udov2 Удовички је нагласила да је од почетка 2015, од укупног броја људи који су напустили јавну управу, њих 9.500 отишло у пензију, рационализацијом је отишло 4.800, док су остали отишли добровољно - у пензију, самоиницијативним раскидом радног односа... - Није, као што је то био случај раније, било подстицаја да људи раније оду у пензију уз велике отпремнине - истакла је министарка.

У овој години предвиђено је да се број запослених у јавној управи смањи за 6.000-7.000 и очекује се да ће то, као и у претходном периоду, у највећем броју бити кроз пензионисање. Вишка има, сматра Удовички, у „мрежним институцијама“ које имају филијале широм земље, као што су Фонд ПИО и Републички геодетски завод, као и у неким спортским центрима где и даље има партијског запошљавања, али много мање него раније.

Извор: Курир

1712