Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Четири особе уписане у Регистар педофила по Mариjином закону

У Регистар педофила у Србиjи уписане су прве четири особе у складу са применом "Mариjиног закона" и у тоj евиденциjи ће сходно закону остати траjно, речено jе данас Танјугу у Управи за извршење кривичних санкциjа. 249970 БEOГРAД - У Регистар педофила у Србиjи уписане су прве четири особе у складу са применом "Mариjиног закона" и у тоj евиденциjи ће сходно закону остати траjно, речено jе данас Танјугу у Управи за извршење кривичних санкциjа.

Све четири особе су уписане у Регистар на основу дописа коjе су Управи послали судови након правоснажности пресуда коjима су осуђени за кривична дела против полне слободе извршених према малолетним лицима.

У Управи коjа води Регистар, су указали да према закону откривање идентитета евидентираних особа ниjе дозвољено осим у случаjевима коjе jе прописао Закон.

Mариjин закон каже да се подаци из посебне евиденциjе могу дати суду, jавном тужиоцу и полициjи као и jединици Управе коjа се бави извршењем алтернативних санкциjа, када jе то потребно за вршење послова из њихове надлежности.

Уз образложен захтев, подаци се могу дати и државном органу, предузећу, другоj организациjи или предузетнику, "ако jош траjу правне последице осуде и ако за то постоjи оправдани интерес заснован на закону".

Школе, вртићи и други органи и коjи раде са малолетницима и децом дужни су да затраже податак да ли jе у Регистар уписано лице коjе треба да се запосли.

Подаци из посебне евиденциjе могу се дати и иностраним државним органима, у складу са међународним споразумом, наводи се у "Mариjином закону", чиjи пун назив гласи - Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетницима.

Закон jе усвоjен пре три године, али су за упис урегистар педофила морале да се сачекаjу правоснажне пресуде.

Скраћено име, Закон jе добио по осмогодишњоj Mариjи Jовановић из Старих Лединаца код Новог Сада коjу jе 2010. силовао и убио Mладен Oгулинац, коjи jе и пре тога био осуђиван за сексуалне деликте према деци и малолетницима.

Tим законом су прописане посебне мере према коjе према осуђенику могу да траjу наjдуже 20 година након одслужења казне, као што су престанак jавне функциjе и забрана стицања нове, забрана рада са децом, посета местима на коjима се окупљаjу малолетници, попут вртића, школа, школских дворишта, игралишта и дечjих манифестациjа.

Oсуђеници се такође обавезуjу да посету професионалним саветовалишта.

Tакође, мораjу да приjаве сваку промену пребивалишта, као и намеру да путуjу у иностранство, а наши надлежни органи о томе обавештаваjу државу у коjу путуjу, и у коjоj ће такође бити под надзором.

У полициjскоj акциjи "Aрмагедон”, коjа jе почела 2010. године, до сада jе ухапшено 150 педофила, односно осумњичених за приказивање, прибављање и поседовање порнографског материjала и искоришћавање малолетника за порнографиjу.

У овоj години ухапшено их jе 15, а прошле године 44 педофила завршила су иза решетака.

Према обjављеним подацима полициjе, ухапшени су старости између 25 и 70 година, а међу њима има интелектуалаца, пољопривредника, породичних људи, неожењених...

Иначе законом jе предвиђена казна до три године затвора за поседовање порнографског материjала на коме су деца.

За производњу педофилског материjала казна jе до пет година, а ако су на снимцима деца млађа од 14 година, до осам година затвора.

Извор: Тањуг

1683