Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Чета коњаника београдске полиције брине о посетиоцима Бир Феста

Чета коњаника београдске полиције, која већ седам деценија брине о безбедности Београђана али и осталих грађана Србије.

Чета коњаника београдске полиције, која већ седам деценија брине о безбедности Београђана али и осталих грађана Србије, од данас па наредних пет пет дана на Бир Фесту заједно са другим специјалним и посебним јединицама полиције биће задужена за сигурност посетилаца. 22-konjicka-ceta-mup-027_620x0 Како је истакао старешина команде полицијске бригаде Драган Обреновић, по проценама организатора тог фестивала, биће неколико стотина хиљада посетилаца.

Задатак на Ушћу уследиће само дан након што је чета коју чини 40 полицајаца и 20 коња, била ангажована на обезбеђењу дочека два висока светска званичника - америчког потпредседника Џозефа Бајдена и шведског премијера Стефана Левена, изјавио је Обреновић за агенцију Бета.

"У случају обезбеђејна ВИП личности попут Путина, Бајдена, шведског премијера задужени смо за чишћење и контролу терена, посебни на местима где је шумовито, као што је то око Палате Србија, где је нама много лакше и брже да све прегледамо. Такође, задужени смо и за трасу кретања и просторе око објеката које се пешице теже обилазе", навео је командир вода у чети коњаника Зоран Међедовић.

Према његовим речима, Бир Фест је можда и најнапорнији задатак за коње и чету јер се дешавало да су морали да патролирају око тог простора на Ушћу и пуних 12 сати.

"Уз све то пијани посетиоци, коњима прилазе тетурајући се, неконтролисано машући рукама и ногама, па су нам потребни и људи који нам помажу да их одбранимо од таквих љубитеља коња", рекао је Међедовић.

По његовим речима, коњичка чета задужена је за безбедност и на јавним скуповима, спортским - фудбалским и кошаркашким утакмицама али и другим јавним манифестацијама, мањег и већег обима.

"Некада смо у жижи јавности, некада радимо по ободу, зна се да смо ту али нисмо на удару. На већим скуповима користимо специјалну опрему. Полицајци носе панцире, заштитини шлем и оружје, а коњи интервентне камашне које им штите цеванице и зглобове, тешко ломљиве визире, испод ког је заштитни део за носи и чеони део", рекао је Међедовић.

"Кад им ставимо маске и од њих 'учинимо витезове', коњи престају да се плаше било чега и бачених петарди, и пиротехничких средства и експлозија, напросто не реагују", рекао је он и додао да се дешавало да се коњ на неком обичном задатку, као једне године у Кошутњаку уплаши нечега, на пример птице, збаци коњаника и побегне, и на изненађење свих сам се врати у јединицу.

Према његовим речима, када се излази у свакодневно патролирање на шеталишта, попут Аде Циганлије, Коштуњака, Калемегдана, коњи имају само флуоресцентне ознаке на ногама и пршњак, да би се боље видели.

Међедовић је рекао да основна обука траје три месеца, а посебна три године.

"Посебна обука коју пролазе полицајци и те племените животиње никада се не завршава, јер, за разлику од других коња, полицијски мора бити оспособљен да се безбедно креће у саобраћају, али и кроз велики број људи, што се постиже упорним тренингом", рекао је он.

Међедовић је додао да је јединица ангажована на обезбеђењу јавних скупова високог ризика, на којима, уколико има потребе, физички дели простор стварајући "запреке" помоћу коња али, ако би затребало, и да потискује масу.

Уз све то, како је додао, коњ је тежак 750, 800 килограма и никоме није мило да у таквој ситуацији изиграва храброст и зато јединица може много да помогне посебно приликом запречавања.

"Можемо да спречимо и сукоб супротстављених навијачких група на фудбалским утакмицама, а то што су коњаници 'на високом' омогућава и бољи преглед ситуације, што олакшава превентивно деловање. Ефекат који може да направи 10 коњаника раван је ономе који направи 100 полицајаца, јер својом појавом изазивамо, могло би се рећи страхопоштовање", рекао је он.

Према речима Међедовића, свако ће се теже усудити да нападне полицајца на коњу, јер ту "нема разговора".

"Сви знају да смо спремљени за интервенцију и да нема расправе, немогуће је. Кад крене топот коња интервенција добија други звук, гледамо да не повредимо никога, зато све упозоравамо", рекао је Међедовић и додао да се дешава да ипак буду повређени и коњи и они, да им каменице разбију аркаде....

"Наши коњи добро су обучени, просек старости им је 17. Најстарији коњ има 21 годину. У најбољој снази су између 10 и 12 године, па очекујемо да у догледно време обновимо стадо, рекао је Међедовић и додао да је колико он зна, најдуже, 37 година живео један липицанер у Карађорђеву, као и један у Бечеју који је доживео 34 године.

Чета се, како је речено, припрема и за активности у случају евентуалног терористичког напада када би имала улогу у пружању помоћи, евакуацији и блокади одређеног дела града, улица, објеката.

Према Међедовићевим речима, због несвакидашњих услова рада, полицајци у чети могу бити само прави заљубљеници у коње. Од њих 40, шест је жена, додао је он.

"Идеално би било да кандидати имају до 75 килограма и да су високи до 180 центиметара. Неки, иако сами дођу, брзо оду кад чују обавезе, кажу јао бићу прљав, има пуно прашине, алергичан сам". "Дешава се да некоме то не одговара, да су чули да је много лакше, али када разговарају са нама виде да то није тако", рекао је он.

При чети је и Коњички клуб Полицајац, који је последних седам деценија имао велике успехе, коњи су били европски и балкански шампиони.

У клуб могу да долазе сви грађани старији од 10 година, а према речима секретара клуба Зорана Алексића углавном долазе девојчице.

Оне и поред све љубави према коњичком спорту, често одустају онда кад се заљубе јер им дечко каже да се "осећају на коње".

Извор: Новости

1689