Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Бившем полицајцу три године за крађу 33.000 евра

Пресуда бившем полицајцу Јовану Максићу због нестанка новца у Бачу. Паре узео током увиђаја убиства пензионера Имреа Пала.

ЈОВАН Максић (54) из Бачког Јарка, сада бивши руководилац групе за увиђаје и оперативне послове у новосадској полицији, осуђен је неправоснажно на три године затвора због злоупотребе службеног положаја и нестанка нешто више од 33.000 евра из службене касе у његовој канцеларији. Тај новац је нађен у кући приликом увиђаја убиства пензионера Имреа Пала у Бачу, августа 2013. године. 02-Jovan-Maksic-posle-izr_620x0 Истом пресудом, некадашњи полицајац је обавезан да држави надокнади око 3,8 милиона динара, с обзиром на то да је наследници, односно ћерки убијеног пензионера исплатила 40.000 евра. Максић наведену суму мора да плати у року од 15 дана, под претњом принудног извршења. Уз то, мора да надокнади више од 72.000 динара судских трошкова поступка, и још 10.000 динара паушала.

Образлажући пресуду, судија Раде Калајџија је рекао да је неспорна чињеница да је Максић 12. августа 2013. године службено присуствовао увиђају у Бачу поводом убиства Имреа Пала. Тада је нашао 33.000 евра које је донео у новосадску полицију. Паре су уведене у записник о увиђају и фотографисане су. У каси је касније нађен несесер са осталим стварима, али не и коверат са девизама.

- Ничим није поткрепљено да није знао где је новац - рекао је судија Калајџија, додајући да је таквом одбраном хтео да избегне одговорност. - То произилази и из саслушања сведока, који је казао да му је речено да је Максић прокоцкао новац. Његовим незаконитим радњама настала је велика имовинска штета, а 40.000 евра је наследници морала да надокнади држава Србија.

Судско веће, по речима судије Калајџије, није поверовало у Максићево правдање да није могао да дође у полицију и преда новац јер је оцу давао помен.

- Колико је познато, помени се дају суботом или недељом, а не радним даном - рекао је судија.

Један од сведока, инспектор новосадске полиције, потврдио је да га је видео у новосадском локалу.

ОЛАКШАВАЈУЋЕ ОКОЛНОСТИ

ПРИЛИКОМ одлучивања о казни, суд је као олакшавајуће околности ценио то што до сада није кривично осуђиван, као и здравствене проблеме, што се на њему и види. Околност да је дуго радио у полицији такође је узета као олакшавајућа, а могла би бити и отежавајућа.

Извор: Новости

1721