Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Бициклистичка патрола ухваћена “на делу”

“Еј, види их! Шта је то… полицајци на бицикловима? Откуд то?!“, најчешћа је реакција Новосађана на бициклистичку патролу која више од априла месеца патролира градом. Нови Сад је, наиме, поред Београда прошле године добио појачање на улицама: поред саобраћајне и пешачке патроле, за јавни ред и мир задужена су овлашћена службена лица на бицикловима. Иако је ово друга година по реду како постоје, бициклистичка патрола је на “пробном раду” и води се као “пилот” пројекат који би, ако се успешно реализује (а по свему судећи да хоће), током лета био део сталне полицијске поставке на улицама нашег града. biciklisticka-patrola Патролу смо ухватили “на делу” близу угла Мичуринове и Новосадског сајма. Љубазно смо замољени да сачекамо који тренутак док не заврше посао.

На питање шта се догађа и шта су управо радили, Ненад Новачић кроз осмех објашњава:

“Легитимисали смо пролазника вршећи рутинску контолу. Ако је све у реду, провера обично траје неколико минута.”

Како даље тече процедура, сазнали смо од Андрее Силић:

“Углавном се захвалимо на сарадњи, али догађа се да је лице у прекршају па смо приморани да га приведемо. Има ситуација у којима ствари прете да измакну контроли, ипак трудимо на све начине да избегнемо конфликте“.

Основни задатак за све патроле је, како кажу, одржавање јавног реда и мира при чему се делује превентивно али и репресивно након извршења кривичног дела. Међутим, бициклистичка има својих предности.

“Брже се крећемо, самим тим и брже реагујемо и на позив долазимо у знатно краћем временског периоду. Имамо и много бољи преглед терена, тешко да нам неко може побећи“.

О томе како су грађани одреаговали на новину, Новачић каже:

“Прилазе нам, испитују нас, питају да ли смеју да се сликају с нама. Углавном се смешкају, рецимо да одобравају то што радимо. Веома нам је драго због тога јер има много предрасуда везаних за полицију. Трудимо са да их ублажимо“. Занимало нас је још много тога, али су се службеници културно извинили уз објашњење да имају посла. Сели су на бициклове и одјурили.

Извор: НС хроника

1687