Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

КЦ Смедерево - Извештај са састанка делегације руководства Централе након посете ПУ Смедерево

Дана 22.06.2016.године у ПУ Смедерево одржан је састанак делегације НСП у саставу члан Председништва Николић Веселин, члан Извршног одбора Јовановић Бранислав и председник Надзорног одбора Дамјановић Стојан као и адвокати НСП Недовић Саша и Бојић Светислав са начелником Одељења полиције у ПУ Смедерево Обрадовић Сашом. Састанку је присуствовао и командир ПИ Смедерево Ђуричић Владан. Састанак је почео у 12,00 часова. logo25 Већ дужи временски период полицијски службеници у ПУ Смедерево имају проблема у ПУ са непоштовањем ПКУ и Закона о полицији. Доласком новог начелника Одељења полиције Обрадовић Саше стање се много поправило, али и даље има доста неправилности у раду, односно не поштовања неких чланова ПКУ.

Члан ИО Јовановић Бранислав изнео је проблеме који полицијски службеници имају у ПУ Смедерево и навео следеће проблеме:

  • не издаје се налог за прековремени рад;
  • полицијски службеници се из друге смене кроз распоред рада стављају у прву смену и тако немају адекватан одмор између смена;
  • вишак сати се не обрачунава према свим полицијским службеницима равномерно, тако да се неким полицијским службеницима добровољно обрачунава вишак сати а некима не;
  • ангажују се полицијски службеници на посебне задатке из треће смене, нпр. Полицијски службеник заврши смену у 02,00 часова а ангажује се већ у 07,00 часова па се поставља дискутабилно питање да ли је такав полицијски службеник способан без адекватног одмора који му по закону припада да изврши задатак који се пред њега ставља.

Члан Председништва Веселин Николић истакао је да је недопустиво да се не поштују све одредбе ПКУ и Закона о полицији и да делегација НСП очекује од новог начелника Саше Обрадовића да се грешке отклоне и да се закон у потпуности примењује.

Члан делегације НСП Дамјановић Стојан истакао је да је ПУ Смедерево једна од ретких ПУ где се ПКУ и Закон о полицији не примењују, чиме су полицијски службеници драстично оштећени и да је данашњи састанак делегације НСП са начелником одржан у циљу да се грешке исправе и да се закон у целости поштује.

Начелник Одељења полиције је истакао да је захвалан делегацији НСП на посети и искреном залагању да се сви проблеми реше договором и у интересу како свих запослених тако и у интересу службе. Истакао је да је веома кратко време у ПУ Смедерево, али да је већ исправио неке неправилности и да му је потребно времена да се све доведе у ред.

Затим је командир ПИ Смедерево господин Ђуричић истако да је велики проблем у ПУ Смедерево недостатак људства, јер ПУ Смедерево нема довољан број полицијских службеника како би се адекватно обавио посао и да само због тог разлога долази до не поштовања неких чланова ПКУ. Затим је Николић истакао да је неприхватљиво образложење командира и никакво оправдање што полицијски службеници у ПУ Смедерево не остварују своја права и рекао да полицијски службеници у ПУ Смедерево а ни сам начелник нису криви што ПУ нема довољан број радника. Тај проблем се мора решавати на много вишем нивоу, односно у самом Министарству. Николић је истакао да ПУ Смедерево није једина управа која нема довољан број радника, па самим тим то не може бити оправдање које командир наводи за не поштовање ПКУ. Дамјановић Стојан је кроз разговор уочио да  у ПУ Смедерево распоред рада није у складу са Законом о полицији и Законом о раду. У разговор су се укључили и адвокати НСП КЦ Смедерева Недовић Саша као и Бојић Светислав који су истакли да је данашња делегација НСП чији су и они чланови на овај састанак дошла да кроз разговор и уз један колегијални однос реше све проблеме у ПУ Смедерево, али је Недовић такође истакао да ако то не буде могуће они ће користити сва законом дозвољена средства како би полицијски службеници у ПУ Смедерево остварили своја права.

Начелник Саша Обрадовић је још једном истакао да ће максимално поштовати све законе, тако и ПКУ и да ће полицијски службеници у ПУ Смедерево остваривати своја права.

На крају је члан Председништва Николић Веселин истакао да је делегација НСП задовољна данашњим састанком са начелником Обрадовићем, јер је обављен један конструктиван и колегијални разговор уз обострано разумевање а све у циљу побољшања права радника у складу са законом.

Договорено је да се за два до три месеца састанак понови и сумирају резултати рада.

Састанак завршен у 14,00 часова.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ Члан Председништва Веселин Николић

1737