Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Лов на вештице

Београд 18.07.2014. године

Отприлике у исто време откако је ступио на функцију министар МУП-а гдин Стефановић, дошло је до промене и у руководству НСП. Ново руководство, нова политика и убедљиво највећи број чланова министру нису били довољни да нас удостоји разговора па нас је тек са колегама из Синдиката српске полиције и Независног полицијског синдиката полиције као делом СПФ удостојио разговора. Али ајде, да не глумимо увређеност прихватисмо за опште добро и тај услов само да проблеми почну да се решавају. СД Иако је дошло до поменутих састанака само пар пута до сада, један од главних захтева са наше стране на тему нагомиланих проблема у министарству је била заштита репрезентативности синдиката. Чињеница је да у МУП-у има превише синдиката. Такође је чињеница да нас је послодавац годинама третирао на исти начин. Чак је неретко давао предност у сваком смислу далеко мањим и нерепрезантитивним синдикатима. Зашто? Па зато што му је тако одговарало. Створио је конфузију обећавајући све и свашта у решавању проблема па се неретко дешавало да истог дана чујемо уверавања различитих синдиката да је једнима министар обећао једно а другима потпуно супротно?! Независни синдикат полиције броји 20.000 чланова а наши представници су годинама седели равноправно са синдикатима који нису имали ни 1.000 колега у својим редовима!

Истини за вољу не може се ни у потпуности кривити послодавац. Код нас је пракса како у синдикалним удружењима тако и у политичким странкама да чим се некоме не свиђа политика руководства уместо да се директно бори против тога док је у организацији којој припада, он брже боље оснује свој синдикат, странку, удружење. А то се ради што због сујете, јер није довољно уважено његово мишљење и такви мисле да су најпаметнији, што због прилике да у новооснованој организацији буде главни. Некада је мотив за тим статусом спровођење своје филозофије руковођења али и неретко је у питању лична корист у материјалном и сваком другом погледу. Скупи човек 50 људи, оснује синдикат, добије слободне сате, службени аутомобил, неки и плату и онда само с'времена на време се појави у јавности да оправда постојање, изрекне 2-3 пароле и ужива…

Лепо њима, лепо послодавцу (ту не мислим само на министра већ на разне начелнике, шефове и шефиће) који годинама уживају…Али ћемо о њима посебно други пут, натенане. Једини који у овој причи испаштају су „обични“ радници. И у МУП-у и ван њега. У МУП-у јер им се већ сада смањује плата а у најави је још једно смањење у септембру ЧИТАЈ http://nsp-policija.org.rs/blog/koliko-ce-biti-umanjene-penzije-i-zarade-po-modelu-ministra-vujovica/ . А ван министарства цену бахатости појединих руководиоца МУП-а и „синдиката“ плаћају сви директно или индиректно кроз буџет државе јер та средства која они арче су власништво свих грађана.

Јасно је да је решење не у ограниченим привилегијама синдиката, јер озбиљни синдикати итекако раде за добробит свих запослених а за то су им потребна и средства и време, него у стриктном поштовању репрезентативности. Па ко жели да спроводи своје идеје то мора да ради преко репрезентативних синдиката а не како ко стигне право у кабинет. Идеално би било да МУП има највише 2-3 синдиката и тада би се итекако знало и ко се за шта залаже и ко колико ради и које „привилегије“ користи.

Уместо горе наведеног закључка власт већ дуже време ставља све синдикате у исти кош. Одмах по устоличењу министар нас је оптужио да примамо огромне плате и не радимо ништа ЧИТАЈ http://nsp-policija.org.rs/blog/saopstenje-za-javnost-povodom-izjave-aleksandra-vucica-i-nebojse-stefanovica/ . Све је то јавност читала али када је након оштрог протеста СПФ (Социјално полицијски фронт) министар повукао оптужбе као погрешно пренесене или шта год…то чланови и грађани нигде нису могли да чују. Остао је многима утисак да је изречена измишљотина чињеница!

Након првог таласа оптужби без основа није било превише приче на ту тему вероватно јер су поплаве биле прече па нисмо били у првом плану. Али данас се јавио шеф посланичке групе СНС Урош Шуваковић опростите Зоран Бабић (сличност је велика и у лику и у делу са Милошевићевим пуленом па сам се збунио) и назвао представнике синдиката МУП-а непоштеним, нерадницима, манипулантима… ЧИТАЈ http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/sns-porucila-drzava-je-jaca-od-sindikata-clanak-1467847

Били смо колико толико спремни да заборавимо изјаву министра из априла ове године фокусирајући се на проблеме и сматрајући да је више у питању необавештеност него зла намера али сада три месеца касније читајући изјаву Бабића видимо да се очигледно ради на гушењу синдикализма. Намерно сам направио увод и неки краћи пресек стања на тему бројности и деловања синдиката и максимално објективно осудио квази синдикалце да бих раздвојио жито од кукоља и да бих вам сада јасно представио злонамерност власти. Јер да су искрени у настојањима да заведу ред, јасно би нагласили разлику између правих, репрезентативних синдиката и оних који су то само на папиру. Овако, посматрач стиче утисак да смо сви исти.

За сво то време ни речи нема о послодавцу. А шта је са силним службеним аутомобилима који се 90% користе у приватне сврхе? Са награђивањима месец за месецом послушника, рођака, кумова…? Са бесмисленим али итекако скупим службеним путовањима у Бразил, Кину, Индију…? Шта је са одговорношћу стотине пропалих тендера? Са рођачком систематизацијом где се новозапослени преко реда и без икаквог резона поставља на најбоље плаћено место које је до тада поштени и вредни радник (које Бабић иначе посебно цени) годинама залудно чекао верујући да ће његов рад неко да препозна и награди? А шта је са мобингом? А ко је одговоран за прекомеран број запослених? Синдикати? Можда, својом пасивношћу или немоћи или (поједини) личном користи али ВЛАСТ ЈЕ ТА КОЈА КАЖЕ ДА ИЛИ НЕ! А та власт која је то радила господине Бабићу седи са вама у Влади. Па се прво на ту адресу обратите! Ако смете, наравно…

Најлакше је ударити по синдикатима па ни ту не смете ником директно да се обратите. Али је још лакше крпити рупе у буџету које сте сви ви правили а многи данас несметано исто раде. Тактика је удри по синдикалцима да се створе услови за лов на вештице па да се за то време, одавно доказано, лако заводљивом народу скрене пажња док му се рука завлачи у новчаник. Прво смањити 10.000 на 5.600 и пре него што се људи освесте и тражећи кривца упере прст ка вама, усмерити их на синдикалне вође а када дође време да се и 10% отме од плате онда ћемо вероватно бити хапшени као државни непријатељи?!

Још ћемо се ми ћерати! Не зато да би смо „сачували привилегије“ него зато што нам је савест мирна а џепови празни то је у овој држави једина могућа комбинација. А ти Бабићу и теби слични смањите плате на наше 30-40.000 ради поштено и вредно како кажеш па онда стани и реци шта ти воља. Имаћеш пуну пажњу јер неће бити места сумњи као сада да је у питању само представа зарад личне користи.

Да би народ знао ко је ко и ко је на којој позицији ево мали пример о поштењу или је у питању ипак ватерполиста Шапићеве категорије али је бољи као посланик?  http://www.istinomer.rs/akter/zoran-babic/

Аутор: Петар Радојичић

1642