Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.187

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт јединог репрезентативног синдиката у МУП-у!

Годишњи интервју са Велимиром Лукићем

Трећу годину заредом састали смо се са председавајућим Председништва Независног синдиката полиције Велимиром Лукићем желећи да путем интервјуа представимо активности синдиката током 2017. године. Имајући у виду велико интересовање које су посетиоци сајта показали у претходне две године ни овај пут нисмо превише одступали од концепта по коме се кроз питања обухватају све активности синдиката од почетка године и који на неки начин представља извештај о раду. Поносни смо на чињеницу да је недавно још један синдикат следећи наш пример усвојио овакав вид обавештавања чланова о свом раду. Надамо се да ћете прочитати бар једну за вас до сада непознату а корисну информацију чиме ће овај интервју добити више на значају и који ће несумњиво временом прерасти у традицију.

Почетком прошле године цела Србија је имала прилику да види снимак пребијања припадника новосадске жандармерије Бориса Јевросимова и његове супруге од стране двојице хулигана. НСП се тада састао са министром Стефановићем који је рекао да ће предузети одређене мере у циљу заштите полицијских службеника. Шта је до данас урађено по том питању?

Крајем децембра сам дао изјаву за РТС у којој сам као највећи проблем оценио благу казнену политику од стране правосуђа према нападачима на полицијске службенике. Истина је да се велика већина нападача нађе пред судом али су казне изузетно благе и онда је питање који је уопште смисао привођења изгредника. У прилог мојим тврдњама иде и статистика коју је недавно објавио диреткор полиције на основу које се јасно види да су полицијски службеници у великој мери без заштите државе, односно правосудних органа. Да је ситуација врло тешка говори и чињеница да правосуђе неретко у великој мери изврне чињенично стање  по коме на крају испада да смо ми узрок проблема?! Безбедност полицајаца се није значајније мењала али Независни синдикат полиције ће од надлежних наставити да тражи оштрију казнену политику за нападе на колеге.

Шта је по Вама трајно решење овог проблема? Да ли су оштрије казне довољна превентива?

Верујем да ће оштрија казнена политика у значајној мери допринети смањењу овог кривичног дела. Важно је да истакнем да се Независни синдикат полиције такође залаже да држава спроведе кампању кроз коју би послала поруку евентуалним изгредницима да је сваки напад на полицију напад на државу! Оштрије казне и озбиљнија кампања сигурно су трајно решење овог проблема у великој мери.
60% испитаника на нашем сајту верује да је корумпираност правосуђа узрок благим казнама за нападаче
Према анкетама на нашем сајту полиције такође залаже да држава спроведе кампању кроз коју би послала поруку евентуалним изгредницима да је сваки напад на полицију напад на државу! Оштрије казне и озбиљнија кампања сигурно су трајно решење овог проблема у великој мери.

Осим заштите полицијских службеника једна од тема које су увек актуелне међу запосленима су финансије

Прошла година је на том пољу забележила значајнији напредак. Независни синдикат полиције је договорио са послодавцем да се све накнаде исплаћују до 15. у месецу што је и испоштовано током целе 2017. године. Путни трошкови и дневнице су се током целе године на време исплаћивали за разлику од ранијег периода када је било и по годину дана кашњења.То је велики напредак јер је решење тог питања омогућило да се више бавимо другим проблемима.

Један од тих проблема била је и солидарна помоћ. У почетку је било доста недоумица од тога ко има право на помоћ, преко потребне документације коју треба предати и коме је предати, до рока исплате. Какво је данас стање по том питању?

Пре свега бих хтео да кажем да је солидарна помоћ у оваквом виду први пут у историји министарства почела да се исплаћује крајем 2016. године. Да ли су проблеми које сте навели дошли услед неискуства колега које су радиле на томе или чињенице да је за годину дана исплаћено око 4.500 колега а обрађено је далеко више предмета, неки су наравно одбијени јер нису испуњавали услове, ја то не знам. Знам само да је временом све полако дошло или долази на своје место. Почетној конфузији допринела је и недовољна информисаност колега па смо временом на нашем сајту креирали посебну рубрику за ово питање у којој се могу наћи све информације и вести на ову тему. Морам да напоменем да нам се није свидело то што је МУП усвојио правилник према Закону о полицији који регулише исплату солидарне помоћи само у случајевима када имате предрачун или трошкове лечења које не покрива РФЗО. Ми као организација видимо проблем у томе да колеге које припадају категорији дуже и теже болести имају и додатне трошкове као што је нега лица, трошкови горива, боравка и смештаја у лечилиштима... гомилу ставки за које не могу поднети предрачун, односно рачун, иако су то у сваком случају реални трошкови. Чињеница је да поменути правилник који је усвојен од стране послодавца све то не препознаје и да смо ми као синдикат незадовољни таквим стањем, али за сада је тако како је.    У сваком случају ситуација се и по овом питању полако поправљала тако да ће се од ове године предмети за рођење и смртне случајеве обрађивати и исплаћивати месец за месецом. Ако на пример имате рођење у јануару и тада поднесете потребну документацију, већ у фебруару можете очекивати исплату солидарне помоћи. Подсећам да се за рођење детета добија 47.220 динара а за смртни случај помоћ износи 50.000. Сложићете се да износи нису мали а поготово ако имамо у виду да, како рекох, до 2016. нисте добијали ништа у оваквим ситуацијама.

Крајем децембра је исплаћен бонус од 10.000 динара а од јануара су плате веће за 10%

Ми из Независног синдиката полиције смо поверовали у речи министра Стефановића који је још почетком године најавио исплату бонуса од 10.000 динара. То што су неки други ширили дезинформације како МУП нема новца ни за мање ставке је већ проблем њих и још више оних који их следе. Ја ту не могу ништа.

Ширене су и разне приче у вези датума који је изабран за исплаћивање бонуса

Датум рођења нисам могао да бирам па се са те стране не осећам одговорним (смех). Међутим, могуће је да је мој статус и углед који сам стекао утицао да се баш на мој рођендан исплати бонус. Нека мисле о томе (смех). Шалу на страну, ми смо задовољни како бонусом тако и повећањем од 10% а већ смо у преговорима са послодавцем да се до краја године исплати још један бонус и да се још једном повећају зараде од нових 10%. Треба рећи да је нажалост донекле сенку на целу причу бацила чињеница да су колегинице које су на трудничком и породиљском боловању изостављене од повећања од 10%. Почетком јануара смо упутили допис министру у нади да ће се и та, по нама неправда, исправити. 

Велику прашину дигла је и одлука послодавца на основу које су исплаћене новогодишње честитке у износу од 1.000 динара по години. Отприлике је половина колега било задовољно, по систему дај шта даш, али је друга половина била прилично револтирана тврдећи да је износ „срамотно“ мали

И ја сам чуо доста примедби због висине износа јер је по ПКУ предвиђено да честитке могу износити до неопорезивог дела зараде, тј до око 9.000 динара по години. Ми у Независном синдикату полиције смо се такође надали већем износу до чега нажалост није дошло али са друге стране морамо бити задовољни и чињеницом да се ипак кренуло са мртве тачке. Пре свега колеге треба да знају да се никада није догодило, чак ни у старој Југославији, да се новогодишње честитке исплаћују запосленима. Сада су исплаћене први пут у историји и то не за једну него за четири године! Ми ћемо сигурно инсистирати не само да се настави и догодине са исплатом него да се тај износ увећа и обавезно прецизира.

Неки су били незадовољни и јер су наводно у другим мистарствима износи били далеко већи

Већ сам рекао да су први пут у историји државних органа исплаћене честитке. Независни синдикат полиције је потписао акт са МУП-ом о исплати честитки а МУП је након тога као највеће министарство које припада државној управи упутио иницијативу Влади Републике Србије. Влада је донела одлуку за целу државну управу по којој ће се свима исти износ исплатити. Тако да те приче како су у другим министарствима исплаћени већи износи једноставно није истина.  

Поправљено је стање и по питању опреме

Претходних година смо били прилично активни по том питању па смо редовно упућивали дописе послодавцу, одржавали састанке а све у циљу побољшања или замене дотрајале опреме која је у многим случајевима представљала не само сметњу у раду него и опасност по колеге на задацима. Напокон, 2017. годину можемо сматрати успешном и у тој области јер су поред Граничне полиције комплетне униформе добиле и све посебне и специјалне јединице (Жандармерија, САЈ, полицијска бригада). Наредних дана комплетну униформу са заштитном опремом добиће и ИЈП а већ од пролећа и редован састав полиције ће имати прилику да постојећу униформу у комплету замени са новом! Нова униформа Жандармерије Према информацијама којима располажемо и колеге из Сектора за ванредне ситуације ће ускоро добити комплетно нове униформе, заштитну опрему и нова, специјална возила. Поред униформи један број колега из посебних и специјалних јединица су крајем године добиле и ново оружје о чему смо имали прилике да читамо у медијима. Иначе, поред Сектора за ванредне ситуације и Жандармерија је недавно добила 35 нових комби возила а ускоро се очекује и пријем патролних џипова. Ако на све то додамо и 1.000 нових патролних возила подељених у октобру, јасно зашто сам малопре рекао да је 2017. година прилично успешна и по овом питању. Хтео бих још да додам да смо у децембру имали састанак са министром и да је договорено да Независни синдикат полиције убудуће има свог представника у радној групи задуженој за набавку униформи. Поред тога уважен је наш предлог да се од ове године врши набавка како за летњу тако и за зимску обућу за полицијске службенике.

Поред возила и униформи било је напретка и у другим сегментима везаним за услове рада колега

Велики број чланова нам се јављао посебно током летњих месеци жалећи се на тешке услове рада без клима уређаја. Брзо смо реаговали делимично скретањем пажње послодавцу на овај проблем а у многим случајевима и сами реаговали донирањем клима уређаја из сопствених средстава. 
83% испитаника на нашем сајту је исхрану и смештај у објектима МУП-а оценило као лоше
Једна од већих акција почетком прошле године је била првог маја када је у бази Градиње на граничном прелазу са Бугарском инсталирано 6 нових контејнера са клима уређајима за припаднике полиције и војске који тамо раде. Касније смо и након посете колега ИЈП који су смештени у бази Цакановце код Прешева, упутили допис министру у коме смо тражили да се инсталирају клима уређаји што је убрзо потом и урађено. Месец дана након тога смо приликом обиласка колега такође припадника ИЈП, у бази Козјак код Прешева, установили врло лоше услове рада па смо и тада реаговали код послодавца након чега је убрзо и тај проблем решен.  База Цакановци код Прешева - Након интервенције НСП инсталирани клима уређаји То је само део акција које смо имали. Након обилазака наших функционера колега који се углавном налазе на терену и након реакције код послодавца, само прошле године је инсталирано преко 150 клима уређаја широм државе!

Крајем године НСП је упутио допис министру у коме је тражио да се продужи ПКУ

26.децембра помоћник министра Катарина Томашевић је била у седишту нашег синдиката као гост и у свом обраћању је још тада изнела став на основу кога је продужење ПКУ-а у општем интересу јер ће престати потреба да се тумачи шта је за нас повољније у односу на државне органе као што смо имали ситуацију у прошлој години. Високи функционери МУП-а у посети Независном синдикату полиције (26. 12. 2017.) Из тог разлога смо тражили продужење за још шест месеци, јер је на нама да то иницирамо а не на послодавцу,  и верујем да ћемо добити позитиван одговор. Само да напоменем да је због новонасталих околности о којима ћемо правовремено обавестити чланство, могуће продужење и до годину дана. У сваком случају, након тога на нама је само да сачекамо да се изради ПКУ за државне органе и да на основу њега урадимо и проширимо ПКУ за полицијске службенике.

Ускоро се очекује усвајање измена и допуна Закона о полицији

Крајем новембра МУП је овде у згради СИВ-а 2 нашем руководству одржао презентацију на ову тему и ми смо генерално задовољни предложеним изменама и допунама у којима смо и сами активно учествовали. Члановима ће бити занимљив члан 173а у вези услова за пензију наших колега, где је акценат стављен на колеге које су провеле 15 година у посебним и специјалним јединицама и имају 45 година старости чиме стичу право на пензију. Такође бих поменуо и чл 172 у вези престанка радног односа где је до сада важило само покретање кривичног поступка као основ за престанак радног односа. Тај члан се никада није применио опет захваљујући иницијативи нашег синдиката коју је министар уважио. Сада ће престанак радног односа, поред осталог, важити у случајевима у којима је запослени правноснажном пресудом осуђен на казну затвора од најмање шест месеци. Члан 189 накнада за долазак и одлазак са рада. До сада је по закону накнада исплаћивана на основу територије општине или града на којој се обављала делатност а сада ће се рачунати по систему од куће до посла. Поново наглашавам да и овај члан као ни 172 који сам малопре поменуо, никада није заживео у пракси захваљујући иницијативи Независног синдиката полиције. Има ту још занимљивих чланова а шта ће бити усвојено, видећемо крајем марта када се Закон нађе пред парламентом.

Прошла година је донела и побољшања по питању евидентирања радног времена и прековременог рада

Велики успех Независног синдиката полиције је и то што је и пут ушао у евидентирање радног времена. У депеши из маја прошле године, МУП је наложио да се време које запослени проведу на службеном путу у циљу обављања службеног задатка ван места рада, треба се рачунати као редовно радно време. Тиме је решен изузетно велики проблем и штета коју је буџет МУП-а годинама трпео а што смо у депеши упућеној у априлу 2017. године и навели као један од разлога за хитну измену таквог стања. Што се тиче прековременог рада, Независни синдикат полиције је у више наврата на састанцима са послодавцем тражио увођење личне одговорности. Последњи пример је био на састанку у Кабинету министра крајем прошле године. Поједини руководиоци не поштујући прописе од стране МУП-а наносе штету не само запосленима него и министарству у целини. Њиховом самовољом и кршењем прописа долази до лоших међуљудских односа али и штете у финансијском смислу. Недавно смо имали прилику да прочитамо у медијима како је 20.000 полицајаца тужило државу где је управо један од разлога био прековремени рад. Зато је договорено да се убудуће у инструктивним депешама из кабинета министра и директора полиције нагласи да непоступањем по законским актима одговорно лице, односно руководилац коме је депеша упућена на спровођење, сноси личну одговорност за то.  Састанак у Кабинету министра крајем 2017. године Дирекција полиције је већ почела да ради на томе спроводећи контроле на шест месеци којима је циљ да се установи да ли има прекршаја приликом евидентирања радног времена. У случајевима где руководиоци нису правили распоред како је прописано, спроведени су дисциплински поступци против њих а оштећеним колегама којима није евидентирано радно време како треба извршена је прерасподела или исплата вишка радних сати.
40% испитаника на нашем сајту се плаши да пријави мобинг
Тиме смо ми практично завршили наш део посла и сада је на послодавцу да настави да са одговорним понашањем и поштовањем прописа које је и само донело. У сваком случају Независни синдикат полиције ће и даље пратити ситуацију а наше чланове позивам и овом приликом да нам се јаве у оваквим случајевима где ћемо реаговати било путем Кабинета министра, дирекције или Сектора унутрашње контроле. Иначе, могу да кажем да смо у сваком случају до сада имали добру сарадњу са надлежнима и да смо релативно брзо решавали овакве проблеме.

Занимљиво је да поједине колеге, било чланови или не, верују да се промене одвијају потпуно независно од синдиката тј. да се искључиво послодавац пита за све. Реците нам конкретније као први човек највећег синдиката шта је НСП урадио у прошлој години за своје чланове односно све запослене у МУП-у?

Појединци верују да синдикат постоји само када штрајкује и да стално треба да критикује. Ми смо од последњег штрајка полако улазили у дијалог са послодавцем на свим нивоима и градили међусобно поверење које је данас на завидном нивоу. Успели смо да договором издејствујемо више добробити него за време било ког штрајка у историји нашег синдиката. То је један од разлога зашто неки мисле да смо пасивни јер не виде свађу и препуцавања па мисле да ништа не радимо а други је неинформисаност за коју тек не можемо сносити кривицу. Скоро сваку акцију објавимо на нашем сајту иако је много тога само закључак претходних преговора, разговора и труда који смо уложили и који су трајали недељама па и месецима. Све се сведе на два пасуса па се стиче утисак да то и није тако тешко издејствовати.  Коректан однос са послодавцем - добробит за све Већ сам помињао конкретне примере у којима је наш синдикат имао улогу. Погледајте само бројне примере кроз званична документа МУП-а у којима се наглашава да је нека одлука донета, промењена, допуњена... на основу иницијативе Независног синдиката полиције! И то је чињеница. Прековремени рад, време у путу доласка и одласка са посла, ПКУ, Закон о полицији, бројне интервенције по питању услова рада које сам помињао и стотине случајева појединаца током године које смо решавали у директном сусрету са послодавцем. Један у низу примера које је послодавац уважио на иницијативу Независног синдиката полиције је то да ће убудуће члан најуже породице погинулих или рањених колега без конкурса бити запослен у министарству! Такође треба да знате да Независни синдикат полиције има своје представнике у разним радним групама које одлучују о опреми, солидарној помоћи, доношењу прописа... Чак и да ништа конкретно наши људи не предложе или предложе па им се предлози не усвајају, дакле само да седе и гледају шта се ради, је довољно. Практично играју улогу контролора и бивају упућени из прве руке у послове чији се резултати тичу свих нас. Сетите се ранијих година и тадашњег односа са послодавцем па ћете видети да смо итекако напредовали. Пример су и састанци са послодавцем који се више не одржавају на месечном него на дневном нивоу. То је до пре пар година било незамисливо! У сваком случају има толико тога да би смо два дана могли да причамо само о улози синдиката и питање је да ли би било довољно да све кажемо. Ко жели да сазна може то да учини, како рекох, најпре путем наше веб и званичне ФБ странице. Ко мисли да ће послодавац све сам радити и да синдикат има само формалну улогу, тврдим да је у великој заблуди!

Ми смо као народ иначе склони забораву па су многи убедили себе да је све мање више исто или чак горе него пре

Ја ту не могу ништа да променим. Могао бих да наведем десетине примера у којима се види драстичан напредак статуса запослених у министарству али је питање да ли те људе стварно то занима. Пронађите на сајту историјат Независног синдиката полиције и кроз шта смо све пролазили, упоредите то са данашњим стањем и све ће вам бити јасно. А ништа није дошло само од себе. Било је потребно много труда да будемо ту где смо мада морам признати и да је у великој мери за садашње стање заслужна добра воља и разумевање како министра лично тако и његових сарадника.

Управо сарадњу са министром други синдикати виде као продају или немоћ, како кажу. Прошле године смо више пута били у прилици да одговарамо на њихове оптужбе које су се углавном сводиле на ова два термина

Став Независног синдиката полиције и мој лични став је да се више не одговара на било какве прозивке. Гледамо у своје двориште и када видимо пропусте које начинимо не окривљујемо друге за то а што иначе постаје пракса других синдиката. Јасно је да смо као први и највећи увек на мети и то је неминовно, али да смо апсолутно за све криви и да ништа добро не радимо то је већ бесмислица. Ми не можемо да улазимо у штрајк сваки час да би неко рекао како смо прави синдикат и да је то једини доказ синдикализма. А ако је сарадња, добро разумевање и узајамно поштовање продаја или немоћ нека тако остане. Ја само видим да нам се поред свега све више чланова придружује очигледно препознајући озбиљан рад и залагање наших функционера и синдиката у целини. Један од протеста испред Владе Србије Тако да о другима више не желим да причам. Прошле године је само Независни синдикат полиције имао пораст броја чланова. Осниване су синдикалне групе и координациони центри тамо где их до тада никада није било тако да је јасно да је бар за сада пут који смо одабрали добар.

Независни синдикат полиције је својим средствима помагао рад колега

Ми смо прошле године координационим центрима, синдикалним групама и појединцима, члановима синдиката, уручили што у роби што у новцу више од 5 милиона динара донација. За финансије је задужен члан Председништва НСП Срђан Јовановић који врло добро обавља свој посао. Срђан Јовановић (лево) приликом уручивања једне од бројних донација у 2017. години Донирану опрему користе сви запослени у министарству али бих хтео да поменем и похвалим и рад нашег Хуманитарног фонда чија су средства искључиво намењена нашим члановима.
Хуманитарни фонд НСП-а је у 2017. години обрадио 106 захтева за помоћ и исплатио 900.000 динара!

Скоро сваку вест о донацијама нашег синдиката прати бар један коментар у коме се тврди да то није наш посао већ искључиво посао послодавца јер поред осталог помоћ користе и колеге које нису чланови чак и оне које критикују синдикате

Послодавац је прошле године реаговао и с'нама и без нас када је у питању побољшање услова рада. Србија је ипак још далеко од неке економски развијене државе и јасно је да ће проћи године док се све не доведе у ред. У међувремену имамо позиве чланова широм земље којима је потребна клима, намештај, компјутерска опрема и слично а ми смо у стању да им колико толико изађемо у сусрет и тако олакшамо свакодневни посао. И шта би сада требало да радимо? Да кажемо, не интересујете нас обратите се послодавцу? Наравно да ћемо помоћи колико можемо. А то што се на истом радном месту нађе и неко ко није наш члан или је члан другог синдиката је неизбежно. Нећемо ваљда рећи нашим члановима пали климу само када тај и тај није присутан? Донације се пре свега односе на синдикалне групе и тиме се поред осталог подстиче и олакшава рад наш активиста.
2.816.900 динара је износ који је НСП донирао у новцу прошле године синдикалним групама.2.247.959 динара је вредност дониране робе; рачунарска опрема, клима уређаји...
Дакле, не слажем се са тим примедбама и још ћу додати да део опреме и сами добијамо у виду донација од разних предузетника што само проследимо даље. Тако да донације које уручимо колегама нису искључиво од чланарина.

НСП и ове године наставља тренд пораста броја чланова

Прошле године смо били једини синдикат који је повећао број чланова а ове године се тај тренд наставио и то континуирано. Током целе године смо оснивали нове групе, разговарали са члановима о проблемима који их муче, донирали опрему и директно или уз помоћ послодавца смо успели да побољшамо услове рада тамо где је то било тренутно могуће. НСП је једини прошле године имао пораст броја чланова Иако смо обишли целу Србију уздуж и попреко зашта је био потребан велики напор и време јер се неретко и викендом радило, на крају се све исплатило јер су колеге препознале наше залагање и учлањењем поклониле поверење Независном синдикату полиције. Број чланова НСП од јануара до децембра 2017.
1632