Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Извештај са месечног састанка Радне групе (март 2016.)

Дана 10.03.2016. године,  са почетком у 10.15 часова у просторијама МУП-а (сала Мост) одржан је редовни месечни састанак Радне групе Министарства и представника Независног синдиката полиције кога су представљали Председавајући Председништва Велимир Лукић,  председник Извршног одбора Велимир Барбулов, члан Председништва Марковић Милан, члан Извршног одбора Брежњак Филиповић Снежана и генерални секретар Ненад Миладиновић.

Састанак је отворио државни Секретар за сарадњу са синдикатима господин Милосав Миличковић и дао реч Председавајућем Председништва Велимиру Лукићу. Председавајући је истакао да ће изаћи из оквира послатих питања, а у вези нерешавања договора око исплате солидарне помоћи по ПКУ за државне службенике. Добијен је одговор да је ове недеље оформљена комисија на чијем челу је за председника изабран Мирослав Ковачевић. Све је спремно за рад комисије и почеће се са доношењем  решења о исплати помоћи за колеге које су поднеле захтев.

Прихваћен је предлог Независног синдиката полиције да се на бази „Цакановац“ пусте два WI-FI рутера како би се омогућило полицијским службеницима жандармерије и граничне полиције Интернет мрежа.

Од стране Дирекције полиције ће на инсистирање Независног синдиката полиције поново бити прослеђена депеша којом се захтева присуство представника репрезентативних синдиката на Колегијумима у свим Подручним полицијским управама.

  1. На прво питање је одговор дао помоћник Директора господин Живковић који је истакао да се приликом оцењивања гледају резултати рада за предходну годину, као да ће Дирекција полиције са изузетном пажњом размотрити све приговоре у вези оцењивања од стране старешина из Полицијских управа. Ако постоје сазнања од стране представника синдиката да постоји веза оцењивања са местима тзв. анализе ризика, да спискове о оштећеним запосленим доставе и да ће се са посебном пажњом сваки случај појединачно бити испитан. Поступак који следи је да се сви приговори доставе  Дирекцији полиције  а након тога Директор полиције има могућност да оцену ако је приговор оправдан преиначи.
  1. Председавајући Председништва Велимир Лукић, је поставио питање ко је надлежан за контролу квалитета ланч пакета за Прешево, Копнену зону безбедности и све запослене који користе овај вид исхране. Добијен је одговор да је по приговору нашег синдиката одмах оформљена комисија у којој је учествовао и један представник Независног синдиката полиције. Извршеном контролом након обиласка ОЖ Краљево, ПУ Краљево и неколико позиција у копненој зони безбености са посебном пажњом и том приликом је констатовано да је храна изузетно лошег квалитета, непријатног мириса и неукусна, након чега је донета одлука да ће добављач бити замењен одмах, односно да ће се прећи на алтернативно снабдевање пакетима до избора новог добављача. Тендер је одмах расписан дана 24.03.2016. године. Господин Драго Бјелица је истакао да ће бити подигнути услови у погледу квалитета на новом тендеру, а од сутра ће бити прекинута испорука ланч пакета досадашњег добављача, а све што је до сада набављено биће замењено алтернативним добављачем.
  1. У вези пријема на рад запослених који су добили отказ по члану 168 је дат одговор: примљено је троје запослених, у поступку је тренутно осам захтева за које су се надлежне Полицијске управе позитивно сагласиле, а сви остали ће морати по новом Закону о полицији да се јаве на јавни конкурс за пријем у радни однос када се укаже потреба за запошљавањем. Након тога ће се видети на који начин и на која места они могу бити распоређени, а углавном ће то бити места без статуса.
  1. Увези четвртог постављеног питања одговор је дао Помоћник директора господин Живковић који је истакао да је дат налог УСП да изврши надзор и анализу где ће се утврдити да ли сви запослени који су ангажовани на пословима испитивача добијају све принадлежности у складу са ПКУ и законом, а након тога ће се дати предлог мера за решавање овог проблема и исплату свих принадлежности.
  1. Поднета је иницијатива да се сви припадници који су учествовали у обезбеђивању предходног дербија адекватно награде, а решење Министарства у погледу исплате средстава је у складу са Одлуком о накнадама за ангажовање ИЈП.
  1. У вези исплате накнаде за боловање је од стране синдиката упућена оштра критика обзиром да се од 01.03.2016. боловање обрачунава у висини од 85% што је у складу са новим Законом о полицији. Од стране Председавајућег Председништва је инсистирано да се хитно донесе листа професионалних обољења и да смо упозоравали да ће до овог проблема доћи још приликом доношења Закона. Закључак је да се до краја месеца оформи комисија и са Начелником Грабежом пронађе могућност да се прошири листа професионалних обољења за полицијске службенике које су произишле из рада и који ће се плаћати 100%.
  1. Договор је да се ради нови Правилник о платама који ће предвидети да се врши исплата за све додатне принадлежности које им припадају приликом вршења службеног задатка а испуњавају услове за исплату накнаде обзиром да је за НСП неприхватљиво да се полицијским службеницима за извршење службеног задатка и даље исплаћује дневница од 150 динара.
  1. За награђивање запослених је прихваћен предлог Независног синдиката полиције да сви запослени који добијају увећање за изузетан рад у току месеца, буду на списковима који ће се истаћи на огласним таблама у организационим јединицама уз поштовање поверљивости података о личности ( без ЈМБГ ). Запослени који су награђени за предходни месец ће по имену, презимену и проценту увећања зараде, бити истакнути на огласној табли, чиме се спречавају злоупотребе и стимулишу запослени у личном залагању у погледу резултата рада.

НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ Председавајући Председништва Велимир Лукић

1671