Синдикална понуда
Укупан бр. чланова: 29.443 Активан бр. чланова: 16.585

Независни Синдикат Полиције

Добродошли на сајт Независног синдиката полиције!

Извештај са месечног састанка Радне групе (јул 2016.)

Дана 11.07.2016. године,  са почетком у 08.00 часова у просторијама МУП-а (сала Мост) одржан је редовни месечни састанак радне групе Министарства и представника Независног синдиката полиције кога су представљали: Председавајући Председништва Велимир Лукић,  члан Председништва Дарко Стојковић, Председник ИО Велимир Барбулов и члан Извршног одбора Мирослав Савић logo25 Састанак је отворио Секретар МУП-а, господин Милорад Тодоровић који је поздравио присутне и отпочео састанак

1. Када ће бити усвојене договорене измене „Правилника о начину ношења униформе, ознака, службене значке, службене легитимације и службеног оружја“ и почети примена у пракси у делу који се односи на овлашћена службена лица који свој свакодневни рад и службене задатке обављају у цивилним оделима (ваучери за куповину одела, службена футрола и торбица, заштитна опрема и др).

 - Радна група је још прошле године завршила израду предлога Правилника, као и Уредбе коју треба да усвоји Влада, усклађену са новим Законом о полицији. Остало је још да се изврше последње консултације око детаља правилника, како би након формирање Владе био и усвојен. Такође, наведено да УКП није била претерано заинтересована да се израда правилника у делу који се односи на неуниформисане полицијске службенике што пре реши. Ми као синдикат нисмо задовољни динамиком усвајања правилника, јер постоји могућност да се закасни са усвајањем правилника, што би директно утицало на формирање буџета МУП за следећу годину, а самим тим и опремање неуниформисаних полицијских службеника. У вези овога нисмо задовољни реализацијим, јер је управо и зато крајем прошле године био усвојен Предлог правилника да би и био обухваћен Буџетом за 2016.годину.

2. Зашто се рад полицијских службеника ван места и општине рада и даље сматра само службеним путовањем, а не извршење службеног задатка и самим тим се тако и исплаћује на основу налога за службено путовање као обична дневница. Пошто су исти упућени и радно ангажовани на извршењу службеног задатка на терену, ван места и општине рада требали би и да остваре право посебну накнаду као и други полицијски службеници у складу са Одлуком о утврђивању специфичних подручја на којима запослени у МУП раде под отежаним теренским условима. Да ли је мање отежан рад на терену ван места рада оперативаца на по питању сузбијања криминала, или спроводничка делатност, где су и једни и други суочени са криминалцима, који су потенцијално ризичнији за рад, него рад по пословима миграције и миграната.

- На ово питање одговорено нам је да решење овог проблема тренутно није могуће изменом постојеће Одлуке. Проблем ће бити решен израдом новог Правилника о платама где ће синдикат узети учешће у раду и инсистирати да се насупрот појму службени пут и уведе појам упућивање на извршење службеног задатка и као таква норма и плати као и рад дефинисан Одлуком о утврђивању специфичних подручја на којима запослени у МУП раде под отежаним теренским условима. Ми нисмо задовољни одговором, јер сматрамо је проблем већ могао бити решен изменом постојеће Одлуке.

3. Када ће бити формиране и када ће почети рад радне групе за које смо именовали представнике и доставили Вам списак на основу дописа Секретаријата МУПа од 06.05.2016.године.

- На ово питање секретар МУПа Милорад Тодоровић је рекао да су добили предлоге за чланове комисија и да ће се наредних дана министар донети решења накјон чега ће бити формиране радне групе за израду правилника и подзаконских аката.

У сваком случају сва три питања су повезана и везана су за формирање радних група чији је основни задатак израда предлога Правилника у складу са Законом о полицији. Скоро је прошло шест месеци од ступања на снагу Закона о полицији, а још увек се не назире крај израде предлога подзаконских аката.

МС/ВБ

Председавајући Председништва Велимир Лукић

 
1681