Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Veliki uspeh našeg člana Stanković Siniše iz Vranja, pripadnika odreda žandarmerije u Nišu

28. i 29. septembra 2024. godine održan je jedan od najtežih ultramaratona na Svetu, SPARTATHLON international historic ultra-distance race Athens-Sparta 246km. Jedini predstavnik iz Srbije i jedan od najboljih ultramaratonaca vranjanac Siniša Stanković pripadnik Odreda Žandarmerije u Nišu i državni reprezentativac u ultramaratonu, izborio je direktno ućešće, zbog rezultata koje je ostvario na ultramaratonskim trkama prethodnih godina. Od 1983. godine svake godine se u Grčkoj, između Atine i Sparte održava ultramaratonska trka na 246km. 

Spartatlon je zasnovan na istorijskim izvorima o trčanju atinskog glasnika Fidipida, koji je 490. godine pre Hrista poslat u Spartu, pre bitke kod Maratona, kako bi potražio pomoć u ratu izmedju Grka i Persijanaca.

Spartatlon se obično održava krajem septembra. Trkači imaju 36 sati da pretrče radaljinu od 246km, što je otprilike šest uzastopnih maratona, između Atine i Spartija, mesta drevne Sparte. Trkači se moraju nositi sa grčkom vrućinom tokom dana, hladnoćom noći i planinskim terenom. Na putu se nalazi 75 kontrolnih tačaka, na kojima se trkači diskvalifikuju iz bezbednosnih raloga ako ne ispune vremenske granice.

Na Spartatlon se ne može pojaviti svako, već samo oni koji imaju ozbiljne rezultate ostvarene u kvalifikacionim trkama. Svake godine 400 najboljih trkača Sveta, započinje trku života koja startuje u podnožju Atinskog Akropolja.

Na Spartatlonu se ne dodeljuju novčane nagrade nijednom od finalista, svako ko uspe da dotakne stopalo statue spartanskom kralju Leonidu, na kraju je istinski pobednik i postaje deo istorije.

Na ovogodišnjem izdanju SPARTATHLONA je učestvovlo 395 takmičara iz 49 zemalja, trku je završilo 194 Spartatlonaca  a Stanković je zauzeo 39 mesto u ukupnom plasmanu, 32 mesto od muških finišera i 4 mesto u svojoj starosnoj kategoriji. 

I tako postao tek treća osoba iz Srbije pored Igora Vojnića Zljića (2016) i Marine Lazić (2023) koji su završili trku. Stanković je svoju trku završio za 30 sati i 38 minuta.

 

573