Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Umesto odgovora na laži (ako koza laže, rog ne laže)

Danas objavljujemo zvanični Zapisnik sa sastanka Radne grupe održanog 23. septembra 2016. godine na kome je tema bila izrada Uredbe o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova za odlazak i dolazak sa rada. Iz priloženog se vidi jasan stav koji su predstavnici našeg sindikata zauzeli po ovom pitanju novlogo11ZAPISNIK SA SASTANKA

RADNE GRUPE ZA IZRADU TEKSTA UREDBE KOJOM SE PROPISUJE NAČIN OSTVARIVANjA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA, KAO I MAKSIMALAN IZNOS NAKNADE KOJI SE MOŽE ISPLATITI

23. septembar 2016. godine Beograd početak 14,15kraj 14,45

PRISUTNI:

  1. Željko Veselinović – Sektor za materijalno – finansijske poslove, predsednik Radne grupe
  2. Mladen Spasić – Kabinet ministra, član Radne grupe
  3. Ivana Gigov – Sekretarijat, član Radne grupe
  4. Anđelka Milossavljević – Sektor za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje,član Radne grupe
  5. Vladimir Baković – Sektor za vanredne situacije, član Radne grupe
  6. Jelena Planić Kresoja – Sektor unutrašnje kontrole, član Radne grupe
  7. Zvezdan Radojković – Direkcija policije, član Radne grupe
  8. Milan Andrić – Direkcija policije, član Radne grupe
  9. Zoran Radenković – Uprava kriminalističke policije, član Radne grupe
  10. Vlado Ignjatić – Uprava granične policije, član Radne grupe
  11. Petar Bogdanović – Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata,  član Radne grupe
  12. Dragan Milidragović – Specijalna antiteroristička jedinica, član Radne grupe
  13. Velimir Barbulov – Nezavisni sindikat polcije, član Radne grupe
  14. Srđan Jovanović – Nezavisni sindikat policije, član Radne grupe
  15. Drago Bjelica – Sektor za materijalno – finansijske poslove
  16. Svetlana Ristić – Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, zamenik člana Radne grupe
  17. Ivana Hiršl– Sektor za ljudske resurse, zamenik člana Radne grupe
  18. Dragan Cvetković – Sektor za ljudske resurse, zamenik člana Radne grupe

 

ODSUTNI:

  1. Svetlana Sekulović – Sektor za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, član Radne grupe
  2. Katarina Filipović – Sektor za ljudske resurse, član Radne grupe
  3. Jelena Spasić – Sektor za ljudske resurse, član Radne grupe
  4. Branka Đorgoski – Služba interne revizije, član Radne grupe
  5. Vladimir Pavićević – Policijski sindikat Srbije, član Radne grupe
  6. Zoran Andrijević – Policijski sindikat Srbije, član Radne grupe
  7. Saša Stanimirović – Uprava policije, član Radne grupe
  8. Slaviša Lakićević – Uprava saobraćajne policije, član Radne grupe
  9. Željka Kovačević – Žandarmerija, član Radne grupe

Predsednik Radne grupe je u uvodnom delu upoznao članove Radne grupe da je juče nakon sastanka Radna grupa u užem sastavu radila na tekstu uredbe kako bi sačinio najkvalitetniji tekst  sa pravnog aspekta, koji je pretrpeo i pravno-tehničku redakciju, nakon čega su svi članovi Radne grupe navedeni tekst uredbe dobili na mail radi davanja mišljenja, sugestija, primedbi i saglasnosti, uz ujedno pozivanje na današnji sastanak. Obavestio je prisutne da je Sektor za ljudske resurse dosativo nezvaničan komentar, da je ovaj koncept uredbe za njih opterećujući zbor izrade rešenja i slično. Napomenuo je još jednom da tekst predloga uredbe predstavlja operacionalizaciju postojećeg člana u Zakonu koji reguliše uredbu. 

Ivana Hiršl je vezano za član 4. koji se odnosi na podnošenje zahteva rekla da ne treba da se podnosi zahtev, već postoji mogućnost da se to uradi izjavom zaposlenog i opredeljivanjem načina isplate. Prisutne je informisala o sadržini presude Apelacionog suda iz koje proizilazi da poslodavac ne može da obaveže zaposlenog da podnese zahtev za isplatu naknade troškova prevoza, i da je u obavezi da isplati zaposlenom naknadu troškova bez obzira na zahtev. Mišljenje Sektora za ljudske resurse je da je bolji način da  zaposleni podnese izjavu, a ne zahtev. takođe, dodala je da se postavlja pitanje ko je prvostepeni, a ko drugostepeni organ u odlučivanju po prigovoru. Napomenula je da zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada.

Predsednik Radne grupe je rekao da je to pitanje oko odlučivanja potrebno dodatno razmotriti i da se sada postavlja pitanje na osnovu pročitane presude Apelacionog suda da li poslodavac treba da isplati zaposlenom naknadu troškova za prevoz, bez obzira da li je zaposleni dao izjavu ili nije.

Nakon diskusije Ivana Hiršl je predložila da se u izjavu za zaposlene doda još jedan pasus koji će obavestiti zaposlene da u slučaju ne potpisivanja izjave poslodavac neće imati na osnovu kog dokaza isplatiti zaposlenom naknadu troškova za prevoz.  

Predsednik Radne grupe je rekao da je izjava ili zahtev operacionalizacija nečije volje u kontekstu toga da svako ima pravo na naknadu troškova  ako želi to pravo da ostvari i ne vidi smetnju u tome da zaposleni podnese zahtev, i da je u tom slučaju samo potrebno dobro uspostaviti mehanizam dvostepenosti u postupanju. Napomenuo je da poslodavac, u ovom slučaju Ministarstvo, kroz zahtev upravo pruža mogućnost zaposlenom dvostepenost u postupanju, u slučaju greške, da ima mehanizam zaštite, dok mu izjava ne pruža ništa i da se može razgovarati da li je u uredbi dobro postavljen mehanizam prvostepene i drugostepene odluke.  

Drago Bjelica je rekao da postoji problem s obzirom da poslodavac daje manje prava zaposlenom nego što je zaposlenom to stvarni trošak i da je potrebno utvrditi ko će to određivati s ozbirom da po važećem Zakonu o policiji zaposleni prima naknadu troškova za prevoz samo na teritoriji rada.

Član Radne grupe Velimir Barbulov je rekao da je njihov predlog da se suspenduje član 189. Zakona o policiji i da se obustavi donošenje ove uredbe. 

Predsednik Radne grupe je rekao da je mandat Radne grupe da da predlog teksta uredbe na osnovu postojećeg člana 189. Zakona o policiji i da ne postoji drugačiji zadatak, dodao je da Radna grupa može da završi sa radom, tako što će uvažiti ili ne primedbe Sektora za ljudske resure ili sindikata i nakon toga dostaviti predlog teksta uredbe ministru na razmatranje i odlučivanje.

Na pitanje člana Radne grupe Velimira Barbulova ko je opredelio iznos od 20% prosečne neto mesečene zarade kao naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada predsednik Radne grupe je rekao da se uradila analiza  koliko je iskustveno, saznajno, verifikovano cena karte na nekoj teritoriji, opštini koja postoji. Tom prilikom se došlo do cifre, odnosno da je trenutno maksimalni iznos 8.000,00 dinara pri čemu se stavila razumna granica plusa od 2.000,00 dinara i došlo se na cifru od 10.000,00 dinara, što iznosi 20% od prosečene neto mesečne zarade.  

Član Radne grupe Velimir Barbulo je ponovio da je njihov osnovni stav da se oni ne slažu sa članom 189. Zakona o policiji i da ne žele kao sindikati ni da učestvuju u razvoju takvog vrsta koncepta uredbe. 

Član Radne grupe Srđan Jovanović, istovremeno i član Nezavisnog sindikata policije je rekao da su u 10,00 časova danas imali sastanak sa ministrom gde su ministru izneli problem a to je da je data ocena ustavnosti člana 189. da su do tada tražili od ministra da se stavi van snage navedeni član i da se uredba uskladi sa stavljanjem člana 189. van snage, odnosno da se par stvari izbaci iz nje i dodao da oni dalje po ovom sistemu neće da rade, dokle god ograničenje stoji na opštini ili teritoriji rada dalje neće da učestvuju u radu Radne grupe. Napomenuo je da je njihov zahtev da mora da stoji od mesta stanovanja do mesta rada i da bi eventulano mogli u slučaju da se prihvati njihov zahtev da razgovaraju o tome da umesto teritorijalnog ograničenja bude normirano vrednosno ograničenje visine isplate u vidu maksimalnog iznosa koji je po ovom osnovu moguće isplatiti, u visini o kojoj bude postignut dogovor i da do tada oni nemaju razloga da prisustvuju sastancima Radne grupe.

Predsednik Radne grupe se pitao kako članovi Radne grupe, a ujedno predstavnici Nezavisnog sindikata policije, planiraju u tekst uredbe da stave od mesta stanovanja do mesta rada, kada zakonska norma glasi drugačije.

Član Radne grupe Velimir Barbulov je rekao da dokle god se ne reši ustavnost člana 189. članovi Radne grupe, a ujedno i predstavnici Nezavisnog sindikata policije, neće da učestvuju u radu Radne grupe.

Predsednik Radne grupe je rekao da je razumeo članove Radne grupe, ujedno i predstavnike Nezavisnog sindikata policije, da više neće da učestvuju u radu Radne grupe iz razloga što smatraju da je svaki predmet bespredmetan dok se ne reši pitanje opstanka tog člana. On kao predsednik Radne grupe, nema druge mogućnosti osim sem da nastavi rad Radne grupe u koviru mandata i postavljenog zadatka od strane ministra.  

Članovi Radne grupe, ujedno i predstavnici Nezavisnog sindikata policije, su napustili sastanak.

Član Radne grupe Mladen Spasić je predložio da na zahtevu bude i odluka po zahtevu, kako bi se skratila procedura, kao i da u zahtevu zaposlenog bude ubačena rubrika sa relacijom od do. 

Dogovoreno je da usled konstruktivnog predloga Sektor za ljudske resurse da najcelishodniji način se uradi forma ostavarenja prava, odnosno samog inicijalnog akta navedeni sektor dostavi konkretan predlog. Nakon dostavljenog predloga Radna grupa će zakazati sastanak.  

Dalji rad Radne grupe će se nastaviti nakon dobijanja izjašnjenja i predloga Sektora za ljudske resurse.

 

 Zapisnik dostaviti: svim članovima Radne grupe 

Zapisnik sačinila: Tatjana Elez koordinator

1805