Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Slavimo jubilej - Istorija NSP od osnivanja do danas

Nezavisni sindikat policije osnovan je 1991. godine ali je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja odbilo da nas registruje. I pored toga pokušavali smo na sve moguće načine da funkcionišemo nadajući se da će država pre ili kasnije prihvatiti činjenicu da sindikalno delovanje u policiji može biti samo na korist svima kao što se to moglo videti u svim razvijenim državama sveta. Nažalost, na takav stav poslodavca morali smo da čekamo godinama. Na sve moguće načine smo sputavani u radu i razvoju, pretilo se otkazima, disciplinskim postupcima a o najosnovnijim uslovima rada kao što su kancelarije i vozila mogli smo da sanjamo.

Ipak, pritisak poslodavca je vremenom popuštao jer je i pored svih poteškoća želja i borba osnivača Nezavisnog sindikata policije za bolja prava zaposlenih u ministarstvu sve više prepoznavana kod kolega. Ime našeg sindikata koji je više od deceniju bio ne samo prvi nego i jedini u MUP-u sve češće se pominjalo. Bilo je jasno da je samo pitanje vremena kada ćemo i zvanično moći da delujemo.

Napokon, punu deceniju od osnivanja, Nezavisni sindikat policije je zvanično registrovan! Bilo je to 18. januara 2001. godine a Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja izdalo nam je rešenje pod brojem 15258. Nakon priznanja ubrzo nam je dodeljena i kancelarija u suterenu SIV-a 2 gde se i danas nalazi sedište sindikata. Nezadovoljni ovim uspehom, pojedini predstavnici poslodavca su se još žešće upustili u borbu protiv nas, verujući da je normalno da isključivo oni treba da budu ti koji će odlučivati o pravima i sudbinama radnika MUP-a. Na sreću, interesovanje članova za sindikalnim udruživanjem je bilo sve veće pa je broj članova velikom brzinom rastao. Bilo je  jasno da je reprezentativnost kao sledeći veliki cilj nakon registracije sve izvesnija.

15.aprila 2009. Nezavisni sindikat policije je sa 10.000 članova postao reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova! Od tog dana sindikalizam u MUP-u je u velikoj meri dobio na značaju. Našim jačanjem i drugi sindikati koji su u međuvremenu osnivani su mogli lakše da funkcionišu. Poslodavac je napokon u najvećoj meri popustio a razgovori o radno pravnom statusu zaposlenih su sve više vođeni na ravnopravnoj osnovi. logo25 A onda, dve godine nakon dobijanja reprezentativnosti i na dvadeset godina od osnivanja, Nezavisni sindikat policije je odneo još jednu veliku pobedu, pobedu koja će zlatnim slovima biti upisana u sindikalno delovanje u MUP-u. 28. februara 2011. godine NSP je učestvovao u izradi i potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike! Policijski službenici su tim činom dobili do tada nezamisliva prava. Pravo na plaćanje prekovremenog i noćnog rada, plaćanje za rad na državni praznik…

24.februara 2015. godine NSP je potpisao drugi kolektivni ugovor za policijske službenike a 17. jula 2015. godine je potpisan i aneks posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike kojim se na zaposlene u MUP-u primenjuju sva prava iz Kolektivnog ugovora za državne organe.

Danas Nezavisni sindikat policije ima dobru saradnju sa poslodavcem koja je u svakom segmentu na zavidnom nivou. Odlična komunikacija i uslovi rada omogućuju nam da dalje napredujemo a rezultati se najbolje vide u broju članova koji je ubedljivo najveći u ministarstvu.

Neprestana borba za radno-pravni status zaposlenih, humanitarni fond „24. jul“ putem kojeg odvajamo značajna sredstva za pomoć članovima, organizacija velikih skupova poput sportskih igara, ove godine očekujemo skoro 700 takmičara i gostiju, donacije opreme poslodavcu čime olakšavamo uslove rada svim zaposlenima i mnogo drugih aktivnosti koje imamo tokom cele godine, izdvajaju nas od drugih sindikata. Kolege to prepoznaju i znaju da cene a dokaz tome su i preko 20.000 pristupnica što nas po brojnosti postavlja daleko iznad drugih.

Na kraju bi smo pomenuli i izuzetnu saradnju sa sindikatima iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije… Razmena iskustava u sindikalnom delovanju sa kolegama iz inostranstva pomogla nam je u izradi propisa koje smo primenili kod nas.

1808