Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Sindikati napustili pregovore o Zakonu o radu

Reprezentativni sindikati su napustili pregovore o izmenama Zakona o radu, i sutra će verovatno doneti odluku o protestima, izjavio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajović.

Mihajović je agenciji Beta rekao su predstavnici dva reprezentativna sindikata - SSSS i Ujedninjenih granskih sindikata "Nezavisnost", bili danas na sednici Radne grupe za izradu izmena Zakona o radu, ali su je napustili jer nisu mogli da prihvate nove ponude Ministarstva rada.

Prema rečima Mihajlovića, za sindikate je neprihvatljivo ponuđeno rešenje za prošireno dejstvo koletivog ugovora, i to što je Ministarstvo rada ostalo pri stavu da se plate smanjuju, iako sindikati insistiraju da plate nisu predmet razgovora o izmenama Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da je "skoro izvesno" da će narednih dana biti doneta odluka o organizovanju protesta radnika zbog neprihvatljivih izmena Zakona o radu.

"Izmene koje se odnose na primenu proširenog dejstva kolektivnog ugovora, koje je predložio premijer Srbije Aleksandar Vučić, nisu prihvatljive za reprezentativcne sindikate", rekao je Čanak.

Vulin: Zakon radi lakšeg zapošljavanja

Ministar rada Aleksadar Vulin izjavio je ranije da se izmene Zakona o radu ne donose zbog otpuštanja, već lakšeg zapošljavanja, napominjući da se zakon ne tiče samo onih koji rade, već i onih koji nemaju posao.

Vulin je novinarima u pauzi okruglog stola o izmenama Zakona o radu rekao da ne treba plašiti ljude da će izgubiti posao i ukazao da će radnici ostati bez posla samo ako propadne firma u kojoj rade.

Prema njegovim rečima, na sednici Vlade Srbije je bilo reči o izmenama i dopunama zakona o radu, ali to nije bila posebna tačka dnevnog reda da bi se donosili nekakvi zaključci.

Vulin je rekao da ne zna zašto predsedavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost danas nišu došli na okrugli sto u organizaciji Ministarstva, iako su bili pozvani, ali zna da su radne grupe ponovo zasedale i razmatrale neka rešenja koja su dogovorena na sastanku u sredu uveče.

Niko nije rekao da je postignut konkretan dogovor, već da smo formulisali nešto što je konkretan predlog i o čemu su danas razgovarale radne grupe, objasnio je Vulin i objasnio da bi bilo nekorektno da medijima kaže o čemu se radi.

Otvoreni smo za dijalog, radujemo se svakoj primedbi, radujemo se kada nam neko donese neko novo rešenje. Onaj ko danas nije ovde, mislim da propušta još jednu priliku da utiče na rešenja koja treba da donesemo svi zajedno, naglasio je Vulin.

Vulin je istakao da se u izmenama zakona radi o odnosu poslodavaca i sindikata.

"Sindikati i poslodavci treba da dođu da najmanjeg zajedničkog imenitelja, do nečega što će zadovoljiti i jedne i druge. Država je samo tu da pomognme, mi smo jedan od učesnika, ali nemojte od nas praviti nekoga ko treba da bude glavni učesnik", rekao je Vulin.

Upitan dokle će čekati dogovor dve strane, Vulin je rekao ne dugo i izneo očekivanje da će se zakon vrlo brzo naći u proceduri.

Izvor: RTS

1877