Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Sastanak predstavnika NSP sa ministrom Stefanovićem

Juče su  u zgradi Vlade R.Srbije predstavnici Nezavisnog  sindikata policije održali sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova dr Nebojšom Stefanovićem i njegovim najbližim saradnicima, čija je tema bila potpuna primena postojećeg PKU za policijske službenike, veliki broj disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika i privremeno udaljenje iz službe, troškovi dolaska i odlaska sa rada, nabavka službenih vozila, uniforme i opreme za policijske službenike. logo25 Po pitanju nepotpune primene PKU za policijske službenike ministar dr Nebojša Stefanović se složio sa predstavnicima NSP da su svi rukovodioci dužni da u okviru svoje nadležnosti primenjuju PKU za policijske službenike i Aneks kolektivnog ugovora za policijske službenike i napomenuo da je planirano do kraja 2016.godine bude isplaćena solidarna pomoć zaposlenima koji ispunjavaju uslov za dobijanje ovih sredstava i napomenuo da je je novac u iznosu od 300 miliona dinara obezbeđen. Predstavnici NSP imaju predstavnika u Radnoj grupi o solidarnoj pomoći i početak rada se očekuje krajem ove nedelje.

Takođe, do kraja godine će biti usvojen Pravilnik o pripravnosti u kojem će jasno biti precizirano kada i koji policijski službenik će biti u stanju pripravnosti  i više neće biti problema oko uvećanja plate po ovom osnovu. Predstavnici NSP imaju predstavnike u formiranoj Radnoj grupi za izradu Pravilnika o pripravnosti.

Što se tiče tumačenja  Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja u kojem se vreme provedeno u putu od mesta rada do mesta izvršenja zadatka ne računa u radno vreme, složili smo se da takvo tumačenje nije dobro i da je potrebno da se u vreme rada policijskog službenika računa od momenta kada je zaposleni došao u svoju organizacionu jedinicu do povratka u istu.

Po pitanju kašnjenja u isplati troškova dolaska i odlaska sa rada, ministar dr Nebojša Stefanović i pomoćnik ministra zadužena za Sektor finansija Nataša Putnik izneli su podatak da se do kraja godine očekuje dodatnih 450 miliona dinara, a novac će biti iskorišćen upravo na isplatu zaostalih dugovanja troškova dolaska i odlaska sa rada kao i isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima koji su uslov ispunili po PKU za policijske službenike u drugoj polovini 2016. godine.

Ukazan je problem od strane predstavnika NSP da policijski službenici imaju naknadu od 150 dinara za izvršenje zadataka van svoje organizacione jedinice i složili se da je u narednom peridu neohodno da se ta naknada uveća.

Što se tiče nabavke uniforme, obuće i opreme za graničnu policiju, IJP, Žandarmeriju kao i opreme za policijske službenike u UKP,  ministar dr Nebojša Stefanović je izneo da će vrlo brzo biti isporučena oprema, uniforma i obuća za ove formacijske jedinice, kao i jedan broj borbenih vozila za pripadnike Žandarmerije. Ono što je posebno napomenuo ministar dr Nebojša Stefanović jeste da se u narednoj godini očekuje nabavka oko 1200 patrolnih vozila za policijske službenike.

Posebno što zabrinjava sve zaposlene jeste veliki broj disciplinskih postupaka koji se pokreću protiv policijskih službenika i olako donošenje rešenja o privremenom udaljenju iz službe. Ovom prilikom naveli smo više konkretnih primera u kojima je od strane pojedinih rukovodioca organizacionih jedinica doneto rešenje o privremenom udaljenju, a smatramo da nisu ispunjeni uslovi iz člana 217. Zakona o policiji. Veliki broj primera je u Policijskim upravama Kragujevac, Zaječar, Prokuplje... Ministar dr Nebojša Stefanović je naložio najbližim saradnicima da u narednom periodu održe sastanak sa načelnicima Policijskih uprava i da se  ukaže na povećan broj disciplinskih postupaka i da se rešenje o privremenom  udaljenju donosi samo kada to propisuje Zakon o policiji, a ne po slobodnoj proceni pojedinih rukovodica Policijskih uprava. Na ovaj način, rukovodioci pojedinih Policijskih uprava stvaraju osećaj nesigurnosti kod zaposlenih a kasnije ministarstvo ima obavezu da nadoknadi troškove koje je zaposleni imao zbog vođenja disciplinskog postupka.

1849