Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST 02.12.2015.godine

Danas je kao i u subotu u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova održan hitan sastanak sa predstavnicima NSP povodom trenutne situacije u vezi bezbedonosnih provera i najave smanjenja broja zaposlenih. Od strane ministra izvešteni smo da će oko 1600 radnika dobiti otkaz po socijalnom projektu koji država bude propisala. Na osnovu te liste formira se organizaciona jednica „za procenu rizika“ iz koje  će većina i biti otpuštena, u skladu sa zakonom, kao tehnološki višak. Netačne su informacije da spiskovi sadrže i zaposlene sa zdravstvenim problemima,,šifra F“. Od strane ministra i njegovih saradnika dobili smo potvrdu da ćemo učestvovati kao reprenzetativni sindikat u Komisiji za koordinaciju vršenja provera ispunjenosti uslova za rad zaposlenih u MUP-u. novlogo11 Ono što je nesumnjivo i za šta smo dobili uveravanja da pitanje bezbednosne provere neće biti usko tumačeno, odnosno da sama činjenica da je protiv   policijskog službenika podneta krivična prijava tj.da se vodi krivični postupak neće imati odlučujući uticaj. Uzimaće se u obzir samo pravosnažne krivične presude, i u tom smislu Izvršni Odbor NSP je na sednici održanoj dana 02.12.2015.godine doneo zaključak da pitanje bezbednosne provere treba da podrazumeva isključivu primenu  čl 167 st.1 tč.4 Zakona o policiji, koji predviđa da radni odnos zaposlenom prestaje ako se utvrdi da je pravnosnažnom presudom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

Od strane ministra konstatovano je da povećanje plate u MUP-u nije realno i da su sadašnjih 2% maksimum koji u ovom trenutku Vlada R Srbije može da obezbedi iz realnih izvora. U 2016 godini u koliko dođe do povećanja bruto domaćeg proizvoda srazmerno tome će se i povećavati procenat povećanja plate.

Vezano za isplatu jednokratne novčane pomoći ministar je potvrdio stav sa ranije održanog sastanka da će pokušati da od Vlade R Srbije obezbedi dodatna sredstva u iznosu koji u ovom trenutku nije moguće precizirati. Sredstva koja će se obezbediti u ovu svrhu bila bi isplaćena u vremenu Božićnih praznika.

U vezi Sektora za vanredne situacije od strane ministra potvrđeno je da SVS od 01.01.2016. godine odlukom Vlade R Srbije ide u izdvajanje iz MUP-a.

U vezi Zakona o policiji ministar je izjavio da isti nije suspendovan već se intezivno radi na usklađivanju sa primedbama i sugestijama sindikata, a dokaz o tome je prošlonedeljni sastanak i sastanak koji će se održati u ponedeljak.

Od strane NSP izneta je primedba nepotpune primene PKU za policijske službenike u odnosu na PKU za državne organe. Od strane ministra naloženo je Sektoru za ljudske resurse da se hitno i precizno uradi instrukcija koja će u potpunosti izjednačiti primenu propisa iz oba PKU u odnosu na povoljnije rešenje ili veća prava.

NSP je izneo problem angažovanih policijskih službenika koji učestvuju u obezbeđivanju Samita OEBS-A, kao skupa visokog rizika. Ministar je prihvatio našu primedbu i naložio da se gore navedenim policijskim službenicima isplate dnevnice u visini od 1.500,oo dinara.

U Beogradu 02.12.2015.godine

 NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1805