Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Saopštenje za članove NSP i ostale zaposlene u MUP-u

Nezavisni sindikat policije nastavlja svoju borbu koja je usmerena isključivo u interesu svih radnika MUP, kako policijskih službenika tako i državnih službenika i nameštenika. novlogo11 Osvrnimo se samo na period protekle dve godine. Nezavisni sindikat policije je najavio i sproveo štrajk u kome je učestvovalo 85% radnika MUP-a. Podržali su nas i drugi sindikati koji su prepoznali našu iskrenu nameru u borbi za radnička prava, i tako dali neprocenljiv doprinos štrajku, ali ipak oni su ipak samo podržali naš štrajk koji smo mi proglasili jer niko drugi nije imao hrabrosti da ga najavi.

Naši zahtevi su bili:

  1. Isplata 12 meseci zaostalih dugovanja troškova za dolazak i odlazak na posao. Zar nisu isplaćeni? Jesu isplaćeni, posle dugogodišnjeg dugovanja, iako su to dugovanja koje je ministar dr Nebojša Stefanović nasledio.
  2. Potpisivanje PKU za policijske službenike. Zar ga nismo potpisali? Jesmo ga potpisali, a da li je u tom trenutku bio najbolji mnogi su postavljali pitanja. Jeste u tom trenutku bio najbolji mogući koji je omogućio velikom broju kolega da ostvari ona prava i benefite kojima pripadaju po PKU za policijske službenike. Nismo stali, već nastavili da pregovaramo i uspeli da primoramo poslodavca da se potpiše Aneks PKU o kome se na sve policijske službenike primenjuje sve što je povoljnije iz PKU za državne organe. Tako je ispunjen i naš drugi štrajkački zahtev od ukupno tri.

Nismo stali.

Prva verzija Zakona o policiji bila je katastrofalno loša po ranike MUP-a. Borili smo se, davali primedbe i sugestije od kojih su mnoge usvojene. Jedini smo sindikat koji je i uopšte učestvovao u ovim pregovorima, iako je poslodavcu verovatno odgovaralo da i mi ne učestvujemo, pa bi tako bio usvojen još lošiji Zakon o policiji. Nisu nam sve primedbe usvojene, ali mi nismo stali ni tada.

Posle usvajanja Zakona o policiji za sve one članove za koje smatramo da nisu po Ustavu Republike Srbije tražili smo mišljenje Ustavnog suda i još uvek čekamo odgovor.

Šta smo radili za vreme dok su deljena rešenja o sistematizaciji od 16.12.2015.godine. Borili smo se za svakog kolegu koji je dobio rešenje a nije kriv. Bilo je mnogo takvih, kako naših članova tako i svih ostalih koji su nam se obratili. Nismo zastupali one koji to nisu zaslužili, kao ni one koji nam se nisu obratili.

Pod velikim pritiskom Nezavisnog sindikata policije pripadnici policije dobili su nove uniforme posle skoro 11 godina.

Želim samo da kolege budu upoznate sa našim aktivnostima u proteklom periodu.

Šta su drugi sindikati radili, osim što su kritikovali rad Nezavisnog sindikata policije.

Očigledno, da nemaju plan i program, već samo kritike na naš račun, a time direktno nanose štettu svim zaposlenima u MUP. Kritike su dobre, ali moramo razlikovati kritiku od neistine.

Mi nećemo govoriti loše o drugim sindikatima, jer su to naše kolege i to nije u našem planu i programu, mi ćemo se i dalje boriti u initeresu svih radnika MUP-a.

Bio sam učesnik sa mojim kolegama iz NSP u većini pregovora, kako sa ministrom dr Nebojšom Stefanovićem tako i sa Premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kroz razgovor sa njima shvatili smo da je država Srbija u problemima jer su problemi godinama gurani pod tepih, da je došlo vreme da se problemi rešavaju a to zahteva određena odricanja svih nas „zarad boljeg sutra“.

Pored svega i pred ministrom i pred premijerom izneli smo stav Nezavisnog sindikata policije da smatramo da i od strane zaposlenih u MUP bilo isuviše odricanja. Smatramo da su ranici MUP-a u proteklim godinama i teškim vremenima za Srbiju podneli najveći teret i da sada apsolutno zaslužuju najbolji status u Srbiji. Teško je objasniti nekom ko nije prošao sve ono što su ovih godina prošli pripadnici MUP-a, ali siguran sam da da je i poslodavac svestan da je stub očuvanja države policajac. Da bi policajac bio zadovoljan on mora biti i dobro plaćen i imati dobar status udruštvu.

Mi se kao sindikat nećemo baviti politikom, jer smo policajci, i sami smo odabrali ovu profesiju, a zakon nam zabranjuje bavljenjem politikom.

Mi ćemo nastaviti borbu za prava radnika, a politikom neka se bave političari. Država Srbija je jedna od najbezbednijih u svetu, što znači da radnici MUP-a svoj posao obavljaju besprekorno, a oni koji se bave politikom odgovorni su za ostale stvari i mi se u to ne mešamo.

Zbog svega navedenog, Nezavisni sindikat policije je najbrojniji sindikat u MUP i traje već 25 godina.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Član Predsedništva Veselin Nikolić

1804