Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

SAOPŠTENjE ZA ČLANOVE NSP I OSTALE ZAPOSLENE U MUP

Dana 18.12.2015.godine u 10,30 časova rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić i član Predsedništva Srđan Jovanović, održali su HITAN sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova gospodinom dr Nebojšom Stefanovićem i Državnim sekretarom g-đa Milenom Vuković. Povod održavanja sastanka su aktuelna rešenja koja se uručuju zaposlenima po novoj Sistematizaciji. novlogo11 Od strane Ministra, upoznati smo, da je rešenja za premeštaj u Sektor za analazu rizika dobilo 1462 zaposlenih u MUP, te da su iznošenja drugih podataka netačna i zlonamerna.

Zaposleni kojima su uručena rešenja od 01. januara 2016.godine gašenjem navedenog Sektora, 60 dana biće neraspoređeni u MUP nakon čega će 01.03.2016.godine biti proglašeni tehnološkim viškom.

Zaposleni koji se nisu izjasnili Anketom ili svojim zahtevom da sporazumno napuste MUP, biće im isplaćena otpremnina (npr. 1/3 tromesečnog proseka plate  prosečne plate x broj  godina provedenih u MUP), dok će zaposleni koji prihvataju odlazak iz MUP Anketom ili sporazumno svojim zahtevom dobiti otpremninu u skladu sa članom 21. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (1/3 tromesečnog proseka  plate + 30 % x broj godina u Javnom sektoru). Svim zaposlenima biće ponovljena Anketa za sporazumni raskid radnog odnosa uz pripadajuću otpremninu.

Uporedna tabela o uslovima i visini otpremnine biće dostavljena u prilogu ovog saopštenja.

Ovom prilikom, napominjemo, da od 21.12.2015.godine sa radom počinje Komisija sa zadatkom da izvrši analizu donetih rešenja o premeštaju na radna mesta - analiza rizika u kojoj će učestvovati po dva člana iz NSP i PSS.

Zadatak komisije biće, a što nam je i potvrđeno od strane Ministra, da izvrši uvid u svaki pojedinačni predmet, te da će svaka nepravilnost biti otklonjena a predmet biti vraćen na ponovno odlučivanje.

Verujemo u iskrene namere poslodavca da će naša uloga u komisiji biti da zajednički izvršimo detaljnu analizu svakog predmeta, i da u slučaju nečije eventualne greške zaposlenog vratimo na poslove koje je i obavljao.

Poštovane kolege,

Učešćem naših članova u pomenutoj komisiji, borićemo se za svakog zaposlenog bez obzira na sindikalnu pripadnost čija su prava ugrožena i pokušati u skladu sa našim mogućnostima da eventualne nepravilnosti otklonimo. O radu komisije bićete svakodnevno informisani.

Do tada, potrebno je da svi zaposleni jave svojim predsednicima Koordinacionih centara i Sindikalnih grupa i da u zakonskom roku podnesu žalbe na doneta rešenja.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

A N K E T A
Član 21. stav 3. tačke 1), 2) i 3) Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru
1Prema odredbi člana 21. stav 3. tačka 1. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (“Službeni glasnik RS”, broj 68/2015 i 85/2015 – rešenje US), a koji se odnosi na kategoriju zaposlenih kojima na dan prestanka radnog odnosa nedostaje više od 2 (dve) godine do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji su se opredelili za sporazumni prestanak radnog odnosa po ovom osnovu, isplatiće se novčana naknada, koja se obračunava u visini 1/3 prosečne plate, odnosno zarade zaposlenog isplaćene u poslednja tri meseca koja prethode mesecu prestanka radnog odnosa, odnosno u visini 1/3 prosečne zarade u Republici Srbiji za mesec koji prethodi mesecu prestanka radnog odnosa prema podatku organa nadležnog za poslove statistike, u zavisnosti od toga šta je za zaposlenog povoljnije, uvećane za 30%, za svaku godinu rada u radnom odnosu u javnom sektoru, s tim da ukupna visina novčane naknade ne može biti veća od 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. (Primer obračuna novčane nadoknade: ako je tromesečni prosek plate zaposlenog npr. 67.000,00 dinara, a u javnom sektoru radi 17 godina, formula za obračun je (1/3 tromesečnog proseka plate + 30% uvećanje) h broj godina u javnom sektoru. Za dati primer to je približno (22.333,00 + 6.700,00) h 17 godina = 493.561,00 dinara. Ovaj iznos u svim slučajevima ne može da bude veći od 8.000 Eura).NAPOMENA: Lica koja po ovom osnovu prihvate sporazumni prestanak radnog odnosa ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti u skladu sa propisima o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.
2Prema odredbi člana 21. stav 3. tačka 2. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (“Službeni glasnik RS”, broj 68/2015 i 85/2015 – rešenje US), a koji se odnosi na kategoriju za zaposlene kojima na dan prestanka radnog odnosa nedostaje do dve godine do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji su se opredelili za sporazumni prestanak radnog odnosa po ovom osnovu, isplatiće se novčana naknada, koja se obračunava u visini šest prosečnih zarada u Republici Srbiji za mesec koji prethodi mesecu prestanka radnog odnosa, prema podatku organa nadležnog za poslove statistike. Visina naknade bila bi u visini šest prosečnih zarada u Republici Srbiji za mesec koji prethodi mesecu prestanka radnog odnosa. Npr. ako bi radni odnos prestao u decembru, kao obračun bi se uzeo bruto prosek zarade u oktobru koji iznosi 60.767,00 dinara, odnosno šest prosečnih plata iznosilo bi 364.602,00 dinara (60.767,00 h 6). NAPOMENA: Lica koja po ovom osnovu prihvate sporazumni prestanak radnog odnosa ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti u skladu sa propisima o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.
3Prema odredbi člana 21. stav 3. tačka 3. Zakona o o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru (“Službeni glasnik RS”, broj 68/2015 i 85/2015 – rešenje US), a koji se odnosi na kategoriju zaposlenih koji na dan prestanka radnog odnosa ispunjavaju uslove za prevremenu starosnu penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji su se opredelili za sporazumni prestanak radnog odnosa po ovom osnovu, isplatiće se novčana naknada, koja se obračunava u visini četiri prosečne zarade u Republici Srbiji za mesec koji prethodi mesecu prestanka radnog odnosa, prema podatku organa nadležnog za poslove statistike. Visina naknade bila bi u visini četiri prosečne zarade u Republici Srbiji za mesec koji prethodi mesecu prestanka radnog odnosa.Npr. ako bi radni odnos prestao u decembru, kao obračun bi se uzeo bruto prosek zarade u oktobru koji iznosi 60.767,00 dinara, odnosno četiri prosečne plate iznosilo bi 243.068,00 dinara (60.767,00 h 4). NAPOMENA: Ova naknada isključuje pravo zaposlenog na ostvarivanje otpremnine za odlazak u penziju u skladu sa propisima kojima se uređuje njegov radno-pravni status.
NERASPOREĐENI
Zaposleni koji ne prihvate uslove iz ankete, odnosno ne pristanu na zaključenje Sporazuma o prestanku radnog odnosa, stiču status neraspoređenih lica. Status neraspoređenog, utvrđuje se rešenjem. Za vreme dok je u statusu neraspoređenog lica, državni službenik ima pravo na naknadu plate koja iznosi 65% osnovne plate za mesec koji predhodi mesecu u kome je doneseno prvostepeno rešenje da je neraspoređen, shodno članu 34. Zakopnu o platama državnih službenika i nameštenika.
Nakon proteka roka od dva meseca od kada je zaposleni stekao status neraspoređenog lica, odnosno narednog dana od proteka dva meseca otkad je postao neraspoređen, ako ne bude premešten na drugo radno mesto kako unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, tako i u drugi državni organ, zaposlenom prestaje radni odnos u skladu sa članom 131. stav 1. tačka 3. i članom 138. stav 3. Zakona o državnim službenicima.
Državnom službeniku kome prestane radni odnos zbog proteka dva meseca otkad je postao neraspoređen i namešteniku kome je otkazan ugovor o radu jer ne postoji nijedno radno mesto na koje može biti premešten ili raspoređen, isplaćuje se otpremnina za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca u visini trećine njegove plate. Pod platom smatra se prosečna mesečna plata zaposlenog koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je doneseno rešenje kojim je utvrđeno da je postao neraspoređen, odnosno rešenje o otkazu radnog odnosa. (Primer obračunaodpremnine: ako je tromesečni prosek plate zaposlenog npr. 60.000,00 dinara, a u MUP-u je proveo npr. 11 godina, formula za obračun je (1/3 tromesečnog proseka plate  h broj godina provedenih u MUP-u). Za dati primer to je  (60.000,00/0.3) h 11 godina = 220.000,00 dinara.)
 
1816