Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

SAOPŠTENjE ZA ČLANOVE I ZAPOSLENE

Dana 21.10.2015.godine u Beogradu održan je sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova dr Nebojšom Stefanovićem i njegovim saradnicima sa predstavnicima Nezavisnog sindikata policije koje je predvodio predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić. Sastanak je održan na zahtev sindikadikata u cilju unapređenja saradnje i prevazilaženja trenutnih problema zaposlenih. novlogo11 Prva tema sastanka je bila reforma ministarsva koja je uveliko u toku sa ciljem aktivnog uključenja u radne grupe predstavnika našeg sindikata radi unapređenja i zaštite prava zaposlenih. Kako sindikat, nije u dovoljnoj meri  uključen u rad radnih  grupa,  usled nedovoljne obaveštenosti sindikata i zaposlenih prouzrokovan je niz nedoumica. Dogovoreno je da sindikat kabinetu ministra dostavi spisak predstavnika koji će uzeti aktivno učešće u radu radnih grupa zaduženih za: već sistematizovana dva nova sektora; za reorganizaciju specijalističkih jedninica (ukudanje PTJ) i definisanje nadležnosti specijalne i posebne jedinice; izdvajanje Sektora za vanredne situacije iz našeg ministarstva, kao i izradi nove sistenatizacije u skladu sa najavljenim usvajanjem novog Zakona o policiji.

Druga tema je bila smanjenje dnevnica za službena putovanja. Od strane ministra smo obaveštni da je to neminivnost proizašla iz uredbe koju je donela Vlada i da se uredba ne odnosi na nadoknadu za poslove u kopnenoj zoni bezbednosti. Na primedbu NSP  zauzet je zajednički stav,  da ovakvo smanjenje  utiče na ostale poslove bezbednosti koje policija obavlja svakodnevno. Kako policijski poslovi u osnovi nisu puka službena putovanja već izvršenje službenog zadatka hitno će se pristupiti izradi posebnog pravilnika koji će prevazići nastalu situaciju. Kao osnov za isradu prvilnika poslužiće Pravilnik koji vojska Srbije već koristi.

Treća tema razgovora je bila naprasno sprovedena i neprilagođena policijskim službenicima anketa o prestanku radnog odnosa. Izneto je da se pozitivno na anketu izjasnilo preko 300 zaposlenih i da će se do kraja godine razmotriti dodatne mogućnosti za smanjenje broja zaposlenih kroz povoljnije uslove penzionisanja. U svakom slučaju ministru je rečeno da za policiju sve sem odlaska u penziju nije podsticaj za prestanak radnog odnosa.

Jedna od tema bilo je i najavljeno uvođenje platnih razreda. Od strane ministra obavešteni smo da se platni razredi ne odnose na policiju i da neke naknade ne mogu biti smanjene pogotovo jer su određene Posebnim kolektivnim ugovorom za policijske službenike, čime se dokazuje da je  NSP ispravno postupio kada je insistirao na potpisivanju istog.

Peta tema bila je isplata zaostalih dugovanja za nadoknadu dolaska i odlaska sa rada. Ministarstvo je preduzelo sve mere da se zaostala dugovanja isplate do kraja godine. Trenutno se od  Ministarstva finansija očekuje odobrenje za isplatu 2 milijarde dinara iz rezervi Budžeta da bi se dugovanje isplatila.

Na kraju je dogovoren novi radni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova sa ciljem utvrđivanja mogućnosti i dinamike sprovođenja dogovorenih aktivnosti.Sastanak je zakazan za sredu 28.10.2015 godine.

O svim daljim aktivnostima NSP bićete blagovremeno obavešteni.

 NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1804