Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Pitanja za predstojeći sastanak sa ministrom

Nezavisni sindikat policije je prošle nedelje uputio pitanja ministru Stefanoviću sa kojim ćemo ih razmatrati na predstojećem sastanku.

Objavljivanjem liste verujemo da ćete biti upućeniji kako u rad rukovodstva tako i u tokove svih bitnijih događaja u sindikatu i ministarstvu. Važno je i napomenuti da se neretko dešava da drugi sindikati predstave svojim članovima ali ostalim zaposlenima u MUP-u rešavanje problema koje smo mi inicirali i rešavali kao svoj uspeh, dovodeći ih na taj način u zabludu. logo25 Odgovore ministra ćemo objaviti odmah nakon sastanka na našem sajtu a u međuvremenu možete videti pitanja i odgovore sa prethodnih sastanaka u rubrici „Sastanci Radne grupe“.

Datum: 04.11.2016.godine Beograd

MINISTARSTVO UNUTRAŠNjIH POSLOVA MINISTRU UNUTRAŠNjIH POSLOVA Gospodinu dr Nebojši Stefanović

PREDMET: Zahtev za održavanje mesečnog sastanka.

Obraćamo Vam se sa zahtevom da primite delegaciju Nezavisnog sindikata policije.

TEME ZA SASTANAK:

1.Kako MUP misli da reši stambeno pitanje zaposlenih koji privremeno koriste stanove u vlasništvu države (dati im na "čuvanje") već duži niz godina, a da im to pitanje nije rešeno, nekima više i od 10 godina?

2.Kako se isplaćuje otpremnina za odlazak u penziju onim kolegama koji su zadnjih šest meseci bili na bolovanju i samim tim imali umanjenu zaradu, a nisu ni bili u mogućnosti da im se uveća koeficijent (20%)?

3.Da li postoji mogućnost da zaposleni koji bi želeli da sporazumno raskinu radni odnos, to i učine po socijalnom programu i dobiju otpremninu i eventualno neka druga prava predviđena socijalnim crogramom u cilju smanjenja broja zaposlenih, po principu skraja prošle i početka ove godine?

4.Da li Direkcija policije planira, ili već ulaže napore, da se kolegama koji su poslednjim reogranizacijama Ministarstva na svojim radnim mestima ostali bez statusa i uvećanog staža osiguranja i prava na odlazak u penziju kao policijkim službenicima po povoljnijim uslovima, omogući raspoređivanje na radna mesta sa statusom i uvećanim stažom osiguranja, radi takvog odlaska u penziju? Naime, nekima nedostaje do godinu dana i manje rada na takvom radnom mestu, ili bukvano jedan dan kako bi ostvarili to pravo i sve što pripada policijskim službenicima.

5.Zašto policijski službenici koji izvršavaju zajedno sa pripadnicima IJP zadatke na terenu nemaju isto 5% - 20% uvećanje koeficijenta plate, kao što i primaju istu nadoknadu u iznosu od 1.800,00 dinara?

6.Kada će i da li će biti isplaćena, prošle godine dogovorena, jednokratna novčana pomoć u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 dinara?

7.I dalje je različito i na našu štetu tumečenje Aleksa PKU za policijske službenike od strane Sektora za ljudske resurse u odnosu na naš dogovor i sam Sporazum sa ministrom da se primenjuje ono što je povoljnije u PKU za državne organe u odnosu na PKU za policijske službenike. Sam problem tumačenja, koji smo još prošle godine pravazišli, i dalje po njihovom tumačenju može biti povoljnije samo što je kao pravo i predviđeno samim PKU za policijske službenike. I dalje u pojedinim slučajevima, takvim nakaradnim stavom, oštećuju se policijski slubenici i ispada da je povoljnije biti samo državni službenik. Nečesto pogrešna tumačenja i dalje prouzrukuju radne sporove koji nepotrebno opterećuju budžet MUP-a.

8.Zašto Ministarstvo i da li je moguće sklopiti sporazum o pružanju zdravstvenih usluga zaposlenima i članovima porodice na VMA, kao referentnoj ustanovi?

9.Smatramo da je neophodno da i predstavnici sindikata učestvuju u izradi Predloga buceta MUP-a za 2017.godinu, kako bi se konačno predvidela dogovorena nabavka opreme za OSJ1 koji svoj posao ne obavljaju u uniformi, da se obnovi oprema koju koristi IJP, kao i ostali policijski službenici, koja je neophodna ne samo za obavljanje i izvršavanje redovnih zadataka već i za stručno usavršavanje i osposobljavanje.

10.Kada će se regulisati isplata solidarne pomoći, koju smo u više navrata ove godine dogovorili i navodno regulisali, prvi put meseca januara ove godine? Prvo je predsednik komisije otišao u penziju pa se birao novi, pa se piše nov pravilnik i tako u nedogled.

11.Da li MUP planira da organizuje osnovnu policijsku obuku u kontinuitetu u cilju popune većine, loše popunjenih policijskih uprava?

12.Uveliko se među zaposlenima priča o fatalnoj „ANAJŠZI RIZIKA 2“. Da li je moguće da se tako nešto planira imajući u vidu prethodno loše iskustvo.

13.Zašto se od strane Sektora za ljudske resurse uz zahtev za plaćeno odsustvo traži saglasnost neposrednog rukovodioca (bilo iz domena direkcije ili sektora), pa načelnika PU, pa još i saglasnost načelnika odnosno, v.d. načelnika pomoćnika ministra Sektora za materijalno finansijske poslove? Šta to npr. znači, šta ako ispadne da neko od pomenutih nije saglasan za odobrenje plaćenog odsustva, ispada, da zaposleni nije odabrao pravi momenat kada će da postane roditelj, dete krene u prvi razred ili ne daj bože ostane bez roditelja ili člana briže rodbine? I sami znamo, a i svedoci smo da se za takve slučajeve ne čeka rešenje i koje se donosi kasnije (sem za polazak deteta u prvi razred), već to pravo zaposleni iskoristi neposredno po događaju, jer bar takvi događaji ne trpe odlaganje i nisu stvar izbora i planiranja.

14.Prepoznat je problem pripadnika granične policije koji su upućeni na izvršenje zadataka u KZB, teren im traje više od 20 dana. Imajući u vidu da dolazi hladno zimsko vreme bilo bi poželjno da se teren vrati na 15 dana barem dok ne prođe zima.

15.Da li je u toku izrada nove sistematizacije MUP-a i kada će se otključati za sada zaključana sistematizacija kako bi se izvršilo trajno preraspoređivanje policijskih službenika? Nadamo se da će sindikat biti uključen u izradu sistematizacije po prethodnom dogovoru sa Vama?

16.Kada će se preći na zimski režim ishrane policijskim službenicima koji poslove obavljaju na terenu (KZB, migranti i itd.), pošto je primećeno da im se deli ista konzervirana hrana (npr. tri iste im se dele za 15 dana)?

17.Kada i da li će se oformiti Komisija za mirno rešavanje sporova?

Pitanja u vezi Odeljenja za organizovanje ishrane i smeštaja:

- radno pravni status zaposlenih po ugovoru o obavljanju privremeno-povremenih poslova u budućnosti?

- otežano i skoro nemoguće funkcionisanje Odeljenja usled neredovne nabavke osnovnih sredstava za rad, nedostatka radne snage i dostavnih vozila, kao i nepostavljanja odgovornih lica radi organizovanja rada;

- selektivna primena isplate dodatka na platu usled neredovnosti u radu: prekovremeni rad, rad u dane praznika, smenski rad (koji nemaju kao fiksni dodatak na platu jer nisu policijski služnenici).

S poštovanjem, Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1797