Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Održan sastanak Odbora za pravna pitanja NSP: Odbačen Predlog Pravilnika o solidarnoj pomoći!

Juče je u Centrali Nezavisnog sindikata policije održan sastanak Odbora za pravna pitanja na kome se razmatrao Predlog Pravilnika o solidarnoj pomoći upućen od strane poslodavca. Predlog je ocenjen kao „generalno i u celosti nepovoljan po policijske službenike“. U prilogu možete pročitati Predlog Pravilnika koji nam je upućen, PKU za državne organe 2015 sa aneksom (član 43) a odgovor Odbora za pravna pitanja pročitajte u nastavku teksta logo25Poštovani, primedba Odbora za pravna pitanja na Predlog Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja sredstava fonda za solidarnu pomoć, je da generalno i u celosti nepovoljan po policijske službenike.

Odbor za pravna pitanja u ime Nezavisnog sindikata policije zaključuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova ovakvim predlogom Pravilnika u suštini ne želi da poštuje zakonske i podzakonske akte po kojima policijski službenici moraju da imaju veća prava.

Podsećamo Vas da je Aneksom PKU za policijske službenike predviđeno tj. ustanovljeno da će se na sva prava i obaveze policijskih službenika kada je to za njih povoljnije, primenjivati odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe (član 43).

Ovu činjenicu ste Vi zanemarili predlogom ovog pravilnika iz razloga što se njime daju manja prava koja su već ustanovljena zakonom.  

Takođe imamo opšte primedbe na pojmove koje su obrađeni ovim pravilnikom a odnose se na sledeće:

1.Pojam ranjenog treba da se zameni sa pojmom oštećeni-zaposleni kako bi se omogućilo pravo na korišćenje pomoći i stipendije u situaciji kada zaposleni doživi fizičku ili psihičku traumu u\oku dvadesetčetvoročasovnog obavljanja službe. Ovo iz razloga što bi ukoliko ostane pojam ranjenog u predlogu pravilnika, druge odredbe istog ostale bez pravnog dejstva usled činjenice da se vezuju samo za pojam ranjenika koji je usko određen i samim tim ne omogućava onaj obim prava kojima zaposlenima u MUP-u sleduje. Kao posledica prirode posla koje obavljaju i nastupanja štetnih događaja i posledica koje ne mogu da se vezuju samo za fizičko ranjavanje zaposlenog

2.U vezi sa primedbom koju smo izneli za pojam ranjenih ista primedba se vezuje i za čl. 10. predloga Pravilnika koji se usko vezuje samo za fizičko ranjavanje i utvrđen procenat invaliditeta i kao dodatan uslov prepisuje postizanje vansudskog poravnjanja. Ovakva formulacija je pravno neprihvatljiva iz razloga što degradira zaposlene u MUP-u u pogledu ostvarivanja prava na pomoć jer ih vezuje samo za telesna oštećenja u određenom procentu i potpisano vansudko poravnjanje iako je notorna činjenica da vansudsko poravnjanje u MUP-u predstavlja izuzetak a ne pravilo.

3.Protiv smo čl. 5 i 23. predloga Pravilnika u celosti. 

NAPOMENA: Predlažemo da se u Predlogu Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja sredstava fonda za solidarnu pomoć u celosti prepiše čl. 43. PKU za državne organe jer je najpovoljniji za zaposlene u MUP.

Prilog: Čl.43 PKU za državne organe („Sl.glasnik RS“, br.25/2015)

Spoštovanjem, sindikalni pozdrav.

1797