Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Odgovor na budalaštine PSS

Poštovane kolege,

Nakon budalaština i po ko zna koji put miniranja i sabotiranja jadnog i bednog sindikata,koji je u funkciji poslodavca(zovu ga PSS) Nezavisni sindikat policije vam se obrati ovim putem.

Naime,čudno je i po ko zna koji put prepoznatljivo ponašanje ovog sindikata kad god je na pomolu pozitivno rešenje nekog problema.Takođe čudno je da se PSS oglašava iako ne učestvuje u radu Radne grupe, ali se u isto vreme oglašava kada je sprečen pokušaj da poslodavac ostvari svoju nameru i primenom čl.189 Zakona o policiji donese Uredbu o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada i o maksimalnom iznosu naknade za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nezavisni sindikat policije i njegovo rukovodstvo ne beži od problema,već se sa problemom suočava kako bi smo postigli najbolje moguće uslove za sve zaposlene. logo25

Kao prvo, svi zaposleni moraju da znaju da je Nezavisni sindikat policije podneo inicijativu za ocenu ustavnosti mnogih članova novog Zakona o policiji a pored ostalog i čl.189 koji se tiče putnih troškova.

Poslodavac je ne obazirući sa na navedenu činjenicu, krenuo u izradu Uredbe kojom će regulisati putne troškove i oformio radnu grupu u kojoj su predstavnici reprezentativnih sindikata. Čudno je da PSS iako ima delegirane predstavnike u radnog grupi ne učestvuje u radu iste,ne iznosi svoje legitimne primedbe, već kao drveni advokat prati rad drugog sindikata.Za tri dana rada radne grupe ,,zaštitnici poslodavca,,nisu se nijednom pojavili kako bi izneli svoje primedbe.

Prvog dana 21.09.2016 godine sa početkom u 14,00 čas.predstavnici Nezavisnog sindikata policije učestvovali su u radu radne grupe.Tada smo dobili prvi put osnovnu verziju Uredbe uz obrazloženje da se radi o hitno pripremljenom aktu na koji se treba izjasniti do 08,00 čas. 22.09.2016 godine.

Tekst prve verzije Uredbe:

P r e d l o g:

Na osnovu člana 15. stav 2. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS“, br. 79/2005 i 101/2007 i 95/2010) i člana 189. Zakona o policiji („Službeni glasnik RS“, broj 6/2016),

Vlada donosi

U  R  E  D  B  U

o načinu i uslovima ostvarivanja prava  na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Član 1.

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) ima pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada na teritoriji opštine ili grada gde zaposleni obavlja radnu aktivnost u skladu sa rešenjem kojim se raspoređuje na radno mesto u Ministarstvu.

Član 2.

Izuzetno, zaposleni nema pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u slučajevima:

  • Da Ministarstvo na drugi način obezbedi zaposlenima mogućnost prevoza za dolazak i odlazak sa rada;

 

  • da je aktom organa jedinice lokalne samouprave, odnosno grada omogućen zaposlenima dolazak i odlazak sa rada bez naknade i

 

  • da je udaljen sa rada ili se nalazi na godišnjem odmoru, plaćenom ili neplaćenom odsustvu, službenom putu, bolovanju ili slično, za vreme trajanja odsustva sa rada.

Član 3.

Zaposlenom u Ministarstvu koji na teritoriji opštine ili grada gde obavlja radnu aktivnost u skladu sa rešenjem kojim se raspoređuje na radno mesto u Ministarstvu ima i boravište, pri čemu na toj teritoriji postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni prevoz i gde taj vid prevoza pokriva relaciju mesto boravište – mesto rada, Ministarstvo obezbeđuje odgovarajuću mesečnu pretplatnu kartu.

Pod odgovarajućom mesečnom pretplatnom kartom u javnom prevozu, u smislu ove uredbe, podrazumeva se pretplatna karta izdata od prevoznika koja u toku jednog meseca omogućava neograničen broj prevoza.

Član 4.

U slučaju da na teritoriji iz člana 3. stav 1. ove uredbe nema ustanovljenog sistema mesečne pretplatne karte za javni prevoz, a zaposleni na istoj teritoriji ima i boravište, Ministarstvo isplaćuje zaposlenom naknadu troška za dolazak i odlazak sa rada u visini cene pojedinačne prevozne karte koja pokriva relaciju mesto boravišta – mesto rada multiplikovanu sa ostvarenom prisutnošću na radu utvrđenom odgovarajućim vremenikom rada.

Visinu cene pojedinačne prevozne karte iz stava 1. ovog člana Ministarstvo utvrđuje po principu najpovoljnije cene prevozne karte pribavljene službenim putem u vidu odgovarajuće potvrde od prevoznika koja pokriva datu relaciju ili pokriva približnu  razdaljinu ukoliko ne postoji niti jedan prevoznik koji pokriva relaciju boravište – mesto rada.

Član 5.

U slučaju kada se mesto boravišta zaposlenog ne nalazi na teritoriji opštine ili grada gde obavlja radnu aktivnost u skladu sa rešenjem kojim se raspoređuje na radno mesto u Ministarstvu, zaposlenom se naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada utvrđuje primenom pravila obračuna koja važe za slučaj da se boravište i mesto rada nalaze na istoj teritoriji opštine ili grada, uz obavezu pokrivanja relacije mesto ulaska na teritoriju opštine ili grada – mesto rada.

Član 6.

Isplata troškova naknade za dolazak i odlazak sa rada vrši se retroaktivno, u odnosu na prethodni mesec.

Član 7.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova („Službeni glasnik RS“, broj 42/2014).

Nakon što smo upoznati sa predlogom navedene uredbe stavili smo osnovne primedbe na istu i na početku izjasnili da Nezavisni sindikat nije u mogućnosti da do 08,00 čas. 22.09.2016 dostavi primedbe,već da ćemo to učiniti u toku dana.

Zapisnik na koji se PSS poziva čini samo  deo primedbi koje su stavljene u toku rada uz konstataciju da će NSP zahtevati hitan sastanak sa ministrom policije povodom ove teme izražavajući nezadovoljstvo da se trajno rešenje putnih troškova zaposlenih u MUP reši na brzinu.

Nakon održanog prvog sastanka radne grupe a na obrazloženje predsednika komisije Željka Veselinovića da radna grupa nema mandat da izađe iz okvira Zakona o policiji čl.189, zakazan je hitan sastanak sa ministrom dr Nebojšom Stefanovićem i njegovim saradnicima za 23.09.2016 godine.

Za dan 22.09.2016 godine od strane radne grupe usledio je poziv za drugi sastanak na koji se predstavnici Nezavisnog sindikata policije nisu odazvali dok se ne održi sastanak sa ministrom.

Istog dana očito pod pritiskom sastanka sa ministrom i odbijanja učešća predstavnika NSP-a da nastave rad u radnoj grupi, dostavljena nam je nova druga verzija Uredbe,koja je svakako bila bolja o predhodne ali koja nije zadovoljavala interese radnika.

Tekst druge verzije od 22.09.2016 godine:

P r e d l o g: 

Na osnovu člana 15. stav 2. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 101/07, 95/10 i 99/14) i člana 189. Zakona o policiji („Službeni glasnik RS”, broj 6/16),

 Vlada donosi

U  R  E  D  B  U

o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada i o maksimalnom iznosu naknade za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se način ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, kao i maskimalan iznos naknade koji se može isplatiti zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 2.

Naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada Ministarstvo zaposlenima vrši u vidu:

  • obezbeđivanja mesečne pretplatne karte u javnom prevozu na teritoriji opštine ili grada zaposlenja,
  • isplate novčanog iznosa u visini najpovoljnije cene mesečne pretplatne karte u javnom prevozu na teritoriji opštine ili grada zaposlenja.

Pod mesečnom prevoznom kartom u javnom prevozu, u smislu ove uredbe, podrazumeva se karta izdata od prevoznika koja u toku jednog meseca omogućava neograničen broj prevoza.

Član 3.

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada zaposlenom se neće isplatiti u slučajevima:

  • da Ministarstvo na drugi način obezbedi zaposlenima mogućnost prevoza za dolazak i odlazak sa rada,
  • da je aktom organa jedinice lokalne samouprave, odnosno grada omogućen zaposlenima dolazak i odlazak sa rada bez naknade.

Član 4.

Radi ostvarenja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada zaposleni podnosi zahtev organizacionoj jedinici Ministarstva nadležnoj za poslove ljudskih resursa po mestu zaposlenja.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, podnosi se preko neposrednog rukovodioca u pisanoj formi na propisanom obrascu Zahteva za naknadu putnih troškova − ZNPT, (u daljem tekstu: zahtev), koji je odštampan uz ovu uredbu i predstavlja njen sastavni deo.

Zaposleni se u zahtevu opredeljuje za vid naknade troška za dolazak i odlazak sa rada iz člana 2. ove uredbe.

Zaposleni uz zahtev prilaže fotokopiju lične karte ili elektronski očitanu ličnu kartu.

O svakoj promeni mesta prebivališta zaposleni je u obavezi da obavesti nadležnog rukovodioca po mestu zaposlenja.

Član 5.

Organizaciona jedinica Ministarstva nadležna za poslove ljudskih resursa po mestu zaposlenja nakon obrade zahteva donosi odluku o utvrđenju prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada uz utvrđivanje relacije na koju se to pravo odnosi.

Zaposleni ima pravo prigovora na odluku iz stava 1. ovog člana koji se podnosi organizacionoj jedinici Ministarstva nadležnoj za ljudske resurse u sedištu Ministarstva preko organizacione jedinice po mestu zaposlenja u roku od 8 dana od prijema odluke.

Doneta odluka iz stava 1. ovog člana dostavlja se zaposlenom i organizacionoj jedinici Ministarstva nadležnoj za materijalno – finansijske poslove po mestu zaposlenja radi realizacije.

Član 6.

Organizaciona jedinica Ministarstva nadležna za materijalno – finansijske poslove po mestu zaposlenja obezbeđuje zaposlenom naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla u skladu sa opredeljenjem zaposlenog iz zahteva.

Član 7.

U slučaju da se zaposleni opredelio za mesečnu pretplatnu kartu u javnom prevozu, zaposlenom se obezbeđuje najpovoljnija pretplatna karta.

Član 8.

U slučaju da se zaposleni opredelio za isplatu novčanog iznosa isti se isplaćuje u visini najpovoljnije cene mesečne pretplatne karte u javnom prevozu na teritoriji opštine ili grada zaposlenja, samo za dane provedene na radu.

Pod danima provedenim na radu ne smatra se period godišnjeg odmora, privremene udaljenosti sa rada, plaćenog ili neplaćenog odsustva, privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili povrede van rada, odnosno drugi oblik odsustvovanja sa rada.

Prilikom upućivanja na službeno putovanje zaposlenom pripada naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada samo za dane koji su određeni kao prvi i poslednji dan službenog putovanja i to u iznosu umanjenom za 50%. 

Član 9.

U slučaju da na teritoriji opštine ili grada ne postoji organizovan javni prevoz od mesta prebivališta do mesta zaposlenja, zaposlenom se isplaćuje iznos naknade troška prevoza koji odgovara ceni prevozne karte za istu ili približnu kilometražu. 

Član 10.

U slučaju da na teritoriji opštine ili grada gde zaposleni ima mesto prebivališta i mesto zaposlenja nema ustanovljenog sistema mesečne pretplatne karte u javnom prevozu, Ministarstvo isplaćuje zaposlenom naknadu troška za dolazak i odlazak sa rada u visini cene pojedinačne prevozne karte u javnom prevozu od mesta prebivališta do mesta zaposlenja, za dane provedene na radu.

Član 11.

U slučaju kada se mesto prebivališta zaposlenog ne nalazi na teritoriji opštine ili grada gde mu je i mesto zaposlenja, a u mestu zaposlenja nema ustanovljenog sistema mesečne pretplatne karte, Ministarstvo izplaćuje zaposlenom naknadu troška za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte od mesta ulaska na teritoriju opštine ili grada iz pravca mesta prebivališta do mesta zaposlenja.

Član 12.

Zaposlenima u Ministarstvu na ime naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada može se makimalno isplatiti iznos do 20% prosečne neto mesečne zarade na teritoriji Republike.

Član 13.

Isplata troškova naknade za dolazak i odlazak sa rada vrši se retroaktivno, u odnosu na prethodni mesec.

    Član 14.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova („Službeni glasnik RS”, broj 42/2014).

Kao što iz priloženih verzija Uredbe možete videti iste se bitno razlikuju, ali i dalje tumače pojedine odredbe na štetu zaposlenih. Uneta je primedba da zaposleni ipak ima pravo na novčanu nadohnadu u zamenu za vrednost mesečne pretplatne karte.

Dana 23.09.2016 godine u 10,00 čas. Predstavnici NSP-a održali su satanak sa ministrom Stefanovićem i pored ostalog izneli problem oko Uredbe koja se pokušava usvojiti uz konstataciju da se čl.189 Zakona o policiji suspenduje do odluke Ustavnog suda,a kako bi ujedno radna grupa mogla da sačini Uredbu koja se ne bi bila u suprotnosti sa Zakonom o policiji,na šta se konstantno pozivao predsednik radne grupe Željko Veselinović.

Novi Zakon o policiji u čl.189 prepoznaje da zaposleni u Ministarstvu ima pravo na naknadu putnih troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini troškova samo na teritoriji opštine ili grada zaposlenja. Što znači ukoliko živite u Vranju a radite u Beogradu,platiće vam se putni troškovi samo za teritoriju Beograda.

Od strane ministra dobili smo uveravanja da je prepoznao iznete probleme i da će sa svojim saradnicima preduzeti mere i radnje na rešavanju ovog problema,kako bi se Uredba sačinila na način kojim zaposleni u MUP neće biti oštećeni.

Nakon sastanka sa ministrom u 13,00 čas.23.09.2016 godine,održan je treći sastanak radne grupe gde nisu bili predstavnici,,drvenih advokata,,što je i dalje nama jako čudno.

Na ovom sastanku predstavnici NSP izneli su primedbe na drugu verziju Uredbe sa nizom zahteva a pored ostalog da se izmeni čl.2 i da novi član glasi:

Član 2.

Naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada Ministarstvo zaposlenima vrši u vidu:

  • obezbeđivanja mesečne pretplatne karte u javnom prevozu od mesta stanovanja do mesta rada,
  • isplate novčanog iznosa u visini najpovoljnije cene mesečne pretplatne karte u javnom prevozu od mesta stanovanja do mesta rada,

Pod mesečnom prevoznom kartom u javnom prevozu, u smislu ove uredbe, podrazumeva se karta izdata od prevoznika koja u toku jednog meseca omogućava neograničen broj prevoza.

Izneto je još primedbi i zahtev da se Uredba ne donosi do odluke Ustavnog suda a što će nadamo se biti u zapisniku sa sastanka od 23.09.2016 godine.Međutim predsednik radne grupe i njegovi saradnici držali su se teze da nikako ne mogu izaći iz okvira čl.189 Zakona o policiji i da nisu još uvek upoznati sa ishodom sastanka NSP i ministra.Nezadovoljni ovakvim ponašanjem i željom da se što hitnije sačini nakaradna Uredba,predstavnici NSP su napustili sastanak radne grupe.

Poštovane kolege,

bežanjem od problema i večito traženje krivca u drugom od strane PSS nikada do sada nije donelo ni jedan pozitivan rezultat za zaposlene.Ne učestvovanje u radu radne grupe od strane predstavnika PSS vama ništa pozitivno ne može da donese.Radna grupa radi  sa nama i bez nas, ali svakako učešćem u radu pokušavamo na svaki način da koliko smo u mogućnosti poboljšamo tekst Uredbe, koja verujte nam ukoliko bude usvojena u ovoj verziji ne donosi ništa dobro svima nama.

Kao i uvek predstavnici PSS kad god čuju za pozitivne pomake u rešavanju problema zaposlenih, kreću u osudu Nezavisnog sindikata policije.Uvereni smo da ovo rade kao i uvek po nalogu i u saradnji sa poslodavcem.Setite se njihovih štrajkova,obećanja 20.000 dinara,stanova  i kojekakvih drugih gluposti.

Mi smo uvereni da je naša borba iskrena i da ćemo moći već u narednim danima da izađemo sa informacijom o ishodu naše borbe koja se tiče putnih troškova.

1809