Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Obeležena godišnjica smrti dr Arčibalda Rajsa: Na skupu i delegacija NSP

Delegacija NSP, Odbor za obrazovanje i stručno usavršavanje, je dana 08.08.2016.godine u Topčiderskom parku u Beogradu, povodom 87. godišnjice od smrti dr Arčibalda Rajsa, položila venac na spomenik tom istaknutom švajcarskom kriminologu i dobrovoljcu srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

IMG_20160808_110349 (Copy) Delegacija NSP predvođena Velimirom Barbulovom

Vence su položili i predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, predstavnici Kriminilističko-policijske akademije, Ambasade Švajcarske u Beogradu i udruženja građana koja neguju sećanje na Prvi svetski rat. IMG_20160808_114127 (Copy) Dr. Arčibald Rajs, jedan od najznačajnijih kriminologa svoga vremena, rođen je 1875.g u nemačkoj pokrajini Baden, a posle sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja otišao je u Švajcarsku na studije gde je u 22. godini stekao zvanje doktora hemije

Bio je svestrani naučnik, humanista i iskreni zaljubljenik u Srbiju, njene ljude i prirodu, ali i oštri kritičar osobina njenih vladara i samog naroda.

Dr Arčibald Rajs nije bio Srbin po rođenju, već po opredeljenju. Veći deo života proveo je u Srbiji, i pored neprijatnosti kroz koje je prošao, istrajao je u svojoj naklonosti prema Srbima. Ostavio nam je testament „Čujte Srbi!“ koji je objavljen nakon njegove smrti.

Kao istaknutog kriminalističkog praktičara, svetskog eksperta i univerzitetskog profesora, Rajsa je u jesen te ratne 1914. godine pozvala srpska vlada, i tom prilikom mu predsednik Vlade Nikola Pašić rekao „Trebamo jednog iskrenog prijatelja, koji zna posmatrati. Pođite na front. Otvorite oči i uši i kažite onda svetu šta ste videli i čuli“.

Upravo to je i učinio. Period od 1914. do 1918. Rajs je proveo sa srpskom vojskom na Krfu, Solunskom frontu i Kajmakčalanu, prvo kao neutralni islednik, a potom kao švajcarski dobrovoljac srpske vojske.

Za njega su u Vrhovnoj komandi srpske Vojske u Velikom ratu govorili da vredi kao divizija. Na njegovoj počasnoj sablji ugravirano je „Vojnik pravde, istine i prava“. Čujte Srbi, on nije bio Srbin ali je svoje srce ostavio na Kajmakčalanu IMG_20160808_104215 (Copy) U njegovom testamentu navedena je želja da mu se srce, posle smrti, prenese na planinski vrh Kajmakčalana za koga su ga vezivala sećanja na najsurovije slike iz rata. Dr. Arčibald Rajs je proglašen kapetanom prve klase vojske Kraljevine Srbije, odlikovan je za hrabrost na Solunskom frontu i postao nosilac Albanske spomenice. IMG_20160808_114406 (Copy) Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu, a po njegovoj želji mu je srce smešteno u urnu i odneto na Kajmakčalan, gde je sahranjeno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta. Na urni je pisalo:

„OVDE U OVOJ URNI, NA VRHU KAJMAKČALANA, ZLATNO SRCE SPAVA, PRIJATELj SRBA IZ NAJTEŽIH DANA, JUNAK PRAVDE ISTINE I PRAVA, ŠVAJCARCA RAJSA, NEK MU JE SLAVA“.

Odbor za obrazovanje i stručno usavršavanje

1818