Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Obaveštenje o sastanku sa ministrom

Dana 30.05.2014. godine održan je sastanak predstavnika sindikata okupljenih u Socijalno–policijski front i Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.nsp_logo_b

Ispred Socijalno-policijskog fronta sastanku su prisustvovali Veselin Nikolić (NPS), Vojinović Momir (NSP), Glišo Vidović (SSP), Momčilo Vidojević (NPSS) i Duško Ninkov SVS).Ministarstvo unutrašnjih poslova pored ministra Nebojše Stefanovića predstavljali su državni sekretar Miličković Milisav, šef kabineta ministra Ivan Ristić, zamenik šefa kabineta ministra Dijana Hrkalović, predstavnici Uprave policije Mladen Kuribak, pomoćnik direktora Bogoljub Živković, pomoćnik načelnika za vanredne situacije Bojan Kostić kao i predstavnici Sektora za finansije i uprave za ljudske resurse.

Na početku sastanka ministar Stefanović je dao uvodnu reč gde je istakao sledeće:

- Želi da ima korektan i partnerski odnos sa sindikatima, smatra da se zajednički trebaju sagledati sve probleme koji imaju zaposleni u MUP i da ih nakon prepoznavanja treba i rešavati. U tom cilju je formirao radnu grupu koja će održavati redovne kontakte i sarađivati sa sindikatima. Radnom grupom će rukovoditi državni sekretar Milisav Miličković a u njenom sastavu će biti i predstavnici organizacionih jedinica u sedištu MUP-a.

- Ministarstvo se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, dugovi su čak oko 4,5 milijardi dinara prema raznim poveriocima i da se shodno tome mora raditi na uštedi ali ne na račun zaposlenih ili bezbednosti građana. Kao jednu od mera štednje naveo da je usvajanje novog restriktivnog pravilnika o korišćenju službenih vozila ministarstva.

- Neophodno je raditi na jačanju pravne službe u MUP jer se trenutno gubi dosta sudskih sporova koji donose nepotrebne troškove a što ukazuje da MUP nema dovoljan broj kvalitetnih pravnika.Predstavnici sindikata su u svojoj uvodnoj reči istakli činjenicu da su se udružili u Socijalno-policijski front kako bi uspešnije branili i odbranili interese zaposlenih u MUP. Socijalno-policijski front ima nameru da ukazuje na probleme i pokušava njihovo rešavanje u saradnji sa Ministrom Nebojšom Stefanovićem i njegovim saradnicima. 

Nakon uvodnih izlaganja pristupilo se razgovoru na sledeće teme:

- Finansijska dugovanja prema zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova,- Isplata socijalne pomoći u iznosu 10.000,00 zaposlenima u MUP-u.- Isplata zaostale naknade dolaska i odlaska sa rada ( putnih troškova ) zaposlenima.

Nakon razmene mišljenja gde su predstavnici sindikata čvrsto zahtevali da se 10.000,00 ubaci u platu i da što hitnije treba isplatiti zaostale putne troškove ministar je izneo da nije u mogućnosti ništa konkretno da kaže i obeća jer to ne zavisi od njega već od Vlade RS i ministra finansija. Obećao je da će nakon sastanka u Vladi i razgovora sa ministrom finansija Krstićem izneti jasne stavove i to u vremenskom periodu do deset dana. Naglašen je stav udruženih sindikata da će, ukoliko dođe do smanjenja plata ili ukidanja isplate 10.000,00 dinara, doći do velikog nezadovoljstva zaposlenih i da će sindikati krenuti u zakonsku borbu pa i ako bude neophodno pozvaće sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova u štrajk.

U vezi poštovanja Zakona o radu, Zakona o policiji i Posebnog kolektivnog ugovora predstavnici sindikata izneli su sledeće:

- da se trenutno ništa ne radi oko formiranje radne grupe za izradu novog PKU i da polako ističe period od šest meseci produženog ugovora koji je trenutno na snazi;

- da se na mesečnom nivou ne poštuje svuda i uvek fond radnih sati zaposlenih u skladu sa Zakonom o radu i Posebnim kolektivnim ugovorom za policijske službenike;

- izražen je revolt zbog depeše koja je poslata na teren i kojom se uskraćuju neka prava za vreme vanredne situacije ( plaćanje prekovremenog rada, dnevnice i sl.)

- iznet je zahtev da se sindikati uključe u rad radnih grupa ministarstva (izrada predloga izmena Zakona o policiji, Akta o proceni rizika, Opisa radnih mesta ).

Nakon razmene mišljenja i ukazivanja na činjenice ministar se složio da su stavovi sindikata ispravni i da treba raditi na iznalaženju rešenja i da je po tom pitanju i formirao radnu grupu na čijem čelu će biti državni sekretar Miličković.U vezi opreme, kao i zaštite na radu zaposlenih u MUP-upredstavnici sindikata su izneli da su uslovi za rad neizdrživi, da nedostaje osnovna oprema, uniforma, sredstva za rad i da dok sa jedne strane zaposleni trpe posledice sa druge strane se pojavljuje bahatost i javašluk kod starešinskog kadra i visokih rukovodilaca u MUP.Ministar se složio da je veoma loše stanje u policiji i da zajedničkim radom treba da se suzbiju sve pojave koje štete službi i da treba gledati da se obezbede sredstva za obnavljanje opreme. Takođe je naveo da prvi kontigent uniforme možemo očekivati u julu mesecu ove godine.Ministar Stefanović je zamolio sindikate da imaju razumevanja za njega, da je tek došao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova ophrvano mnogobrojnim problemima i da mu treba vremena da sagleda stanje i iznađe prave načine da se iz teške situacije izađe.

Predstavnici Socijalno-policijskog fronta generalno nisu zadovoljni sastankom koji nije doneo ni jedan konkretan dogovor i rezultat već samo načelna slaganja, ali su dali vremena ministru da se spremi i na narednom sastanku izaće sa konkretnim predlozima ka postizanju dogovora. SPF će ostati istrajan u zahtevima i u iznalaženju najboljih rešenja za zaposlene. Sledeći sastanak sa ministrom očekuje se oko 10. juna 2014.godine.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE

PDF-dokument

1895