Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

OBAVEŠTENjE 27.10. 2015.godine

Povodom sve većeg broja zaposlenih koji se obraćaju Nezavisnom sindikatu policije u vezi mišnjenja na ispunjenost uslova za prestanak radnog odnosa sa pravom odlaska u penziju u skladu sa članom 139 a Zakona o policiji obaveštavamo vas o sledećem: novlogo11 Članom 139. Zakona o policiji, propisano je da izuzetno od odredaba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po potrebi službe, policijskom službeniku-uniformisanom ovlašćenom službenom licu i policijskom službeniku koji radi na specifičnim, odnosno operativnim poslovima, koji navrši 52 godine života i 30 godina efektivno provedenih na radnim mestima u Ministarstvu na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, prestaje radni odnos sa pravom na starosnu penziju, pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzije.

Dakle, uslovi za prestanak radnog odnosa sa pravom na penziju utvrđuju se kumulativno prilikom utvrđivanja uslova za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po osnovu člana 139 a Zakona o policiji.

Članom 54. Stav 2. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđeno je,  da se staž osiguranja uvećava samo za vreme koje je efektivno provedeno na radu. To znači da će se zaposlenom, u staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, računati staž osiguranja samo za efektivni rad na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, što se na osnovu prijave podataka za utvrđivanje staža osiguranja, zarade, naknade zarada, odnosno osnovice osiguranja i visine uplaćenog doprisnosa (obrazak M-4) evidentira u matičnoj evidenciji.

Prema tome, uzimajući u vidu odredbu člana 54. Stav 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, staž osiguranja za vreme za koje je zaposleni odsustvovao sa posla( bolovanje, plaćeno i neplaćeno odsustvo i dr.) neće se uvećavati, osim vremena korišćenja godišnjeg odmora, odsustvovanja sa posla za dane državnih praznika, verskih praznika i sl.

Shodno navedenom, a u kontekstu primene člana 139a Zakona o policiji, da bi se osiguraniku koji radi na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem,  potrebno je da je osiguranik efektivno proveo na radnom mestu na kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem punih 30 godina.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJE Predsedavajući Predsedništva Velimir Lukić

1804