Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

NSP na sastanku sa predstavnicima MUP-a

Dana 10.06.2014.godine u vremenu od 09-10,00 časova održan je sastanak predstavnika NSP sa predstavnicima Kabineta ministra, Direkcije policije i Sektora za ljudske resurse.nsp_logo_b

 Sastanak je otvoren od strane zamenice Šefa Kabineta ministra Dijane Hrkalović. U uvodnom izlaganju prenela nam je da je sastanak pripremljen na osnovu našeg podnetog zahteva sa temama i da ćemo se striktno pridržavati istih.Nakon uvodnog izlaganja prisutnima se obratio i predsedavajući Predsedništva NSP Velimir Lukić, koji je pozdravio prisutne i izrazio nadu da ćemo u ovakvim i redovnim kontaktima rešiti mnoge probleme. Kako je i ranije predloženo i dogovoreno razgovor nastavljen u skladu sa zadatim temama.

Prvi i osnovi problem zaštite nadoknade u iznosu od 10.000,00 dinara ostao je i dalje nerešen. Ranije predloženo rešenje i unošenje navedene sume u zaradu zaposlenih u MUP-u zavisi će isključivo od rebalansa Budžeta iiznosa odobrenih sredstava u pregovorima sa Ministarstvom Finansija. Predstavniku poslodavca prenet je, po ko zna koji put, ne pokolebljiv stav NSP i zaposlenih u MUP-u da je 10.000,00 dinara, minimum i da isključivo u tom smislu može doći do unošenja u zaradu tog iznosa, linearno svim zaposlenima. Kako tema sastanka nije bio solidarni porez, a ni najavljeno umanjenje zarada od 10%, o tome nije raspravljano.

U vezi depeše Sektora za ljudske resurse rečeno je da ona nije naredbodavna i da se ne radi o suspenziji prava, već je zasnovana na principu dobrovoljnosti u pogledu odricanja prava na naplatu neredovnosti u radu i drugih prinadležnosti, proisteklih tokom redovnog rada, odnosno angažovanja za vreme trajanja vanredne situacije i da je to isključivo pravosvakog zaposlenog ponaosob da se odrekne tog prava (ispada ko traži dobiće). Na ovakav stav Ministarstva nismo bili zadovoljni i uložili smo prigovor!

Po trećem pitanju u vezi zaštite reprezentativnosti predstavnici MUP-a su se izjasnili da će se tome u narednom periodu posvetiti veća pažnja, kao i da su reprezentativni sindikati u obavezi da održavaju kontakte sa nereprezentativnim sindikatima. U svakom slučaju poslodavcu je rečeno da NSP sa nekima održava kontakte i da većina nereprezentativnih izbegava tu vrstu komunikacije, jer im je od strane ministarstva omogućeno da mimo nas sindikalno deluju kod njih.

Što se tiče uputstva o primeni Pravilnika o nadoknadi troškova dolaska i odlaska sa rada, rečeno je da je doneto (o čemu kao sindikat nismo obavešteni) i da će se vrlo brzo rešiti sve nejasnoće oko primene, kao i da će biti pozvani načelnici logistike na zajednički sastanak, na kojem bi se rešile nedoumice. Kako isplata duga iz ranijeg perioda nije rešena ostaje da se samo rebalansom Budžeta iznađe mogućnost za isplatu.Što se tiče utvrđivanja odgovornosti u MUP-u za neuspele tendere obavešteni smo da se na tome radi i da se vrlo skoro očekuju rezultati.

Povratak u službu kolega koji su, u skladu sa starim Zakonom o policiji ostali bez posla, a u redovnom sudskom postupku dokazali nevinost,ili su same tužbe odbačene kao neosnovane, očekuje se da već u toku sutrašnjeg dana pravna služba Sektora za ljudske resurse u Direkciji policije reše problem starosne granice. Kako se radi o ponovnom prijemu, a ne o prvom prijemu, sama starosna granica nebitna.

NEZAVISNI SINDIKAT POLICIJEpredsedavajući PredsedništvaVelimir Lukić

PDF-dokument

1876