Sindikalna ponuda
Ukupan br. članova: 29.443 Aktivan br. članova: 15.974

Nezavisni Sindikat Policije

Dobrodošli na sajt Nezavisnog sindikata policije!

Kako sindikat radi i kakvu korist imam od njega?

Humanitarni fond NSP

 
Petar Radojičić | Odbor za medije
Nepoznavanje strukture sindikata, načina organizacije i funkcionisanja uopšte, kao i nepoznavanje Statuta sindikata, raznih pravilnika… neretko dovodi do pogrešnih zaključaka o tome kako i šta sindikat radi. Za takvo stanje su krivi i pojedini funkcioneri jer su pasivni i reaguju samo kada ih neko nešto pita ali i članovi koji ne žele da se detaljnije informišu o nekoj temi nego im je lakše da na osnovu dva-tri podatka izvode zaključke koji su u većini slučajeva pogrešni. Veliki broj članova ne zna ni kako im se zove sindikat, niti ko rukovodi njihovom grupom pa automatski ne znaju ni kome da se obrate kada imaju problem. Ne znaju koja prava imaju, kako se bira rukovodstvo i ko o čemu odlučuje… Kako god bilo, u seriji tekstova koje ćemo objavljivati narednih nedelja, moći ćete da se detaljnije upoznate sa radom sindikata a prva u nizu je priča o radu Humanitarnog fonda Nezavisnog sindikata policije kojim upravljaju Zoran Njemčević iz Prijepolja i Igor Nikolić iz Negotina sa kojim sam se sastao i uradio ovaj intervju.  Najpre da počnemo sa finansijama jer to pitanje uvek zanima članove. Pretpostavljam da  imate podatke o visini dodeljene pomoći u 2014. godini?  
  • Od januara 2014. do februara 2015. Fond je isplatio 1.358.000,00 dinara pomoći članovima NSP. Moram da naglasim da smo mi počeli da radimo u Fondu u oktobru prošle godine i da je od tada do decembra rešeno 23 predmeta i isplaćeno 412.000,00 dinara pomoći.
  Ko ima pravo na korišćenje Fonda?  
  • Fond služi za dobijanje novčane pomoći članova sindikata i njihove uže porodice - bračni partner, deca rođena u braku i van braka, pastorak, usvojilac, usvojenik ili staratelj koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa zaposlenim što se potvrđuje fotokopijama ličnih karata ili potvrdama o prebivalištu.
  Da li pravo da koriste Fond imaju i penzioneri koji su takođe članovi sindikata?  
  • Ne. Penzioneri kao ni počasni članovi ne mogu koristiti sredstva iz Fonda
igor

Igor Nikolić – Humanitarni fond NSP

Kakve još uslove članovi treba da ispune da bi konkurisali za pomoć? Da li može neko ko se juče učlanio danas da bude na listi pomoći?  
  • Potrebno je najmanje četiri meseca članstva u sindikatu da bi neko stekao pravo na pomoć. Nakon dobijanja pomoći, član mora da ostane u sindikatu najmanje još godinu dana iz solidarnosti prema kolegama.
  Povremeno se mogu čuti nedoumice u vezi svrhe Fonda. Tačnije, mnogi misle da Fond dodeljuje pomoć i za školovanje ili renoviranje domaćinstva…U kojim tačno slučajevima se članovi mogu obratiti Fondu?  
  • Tačno je da su ljudi prilično neupućeni i traže pomoć za sve i svašta. Ovom prilikom naglašavam da Fond služi isključivo za lečenje bolesnih članova odnosno njihovih bližnjih kako sam malopre objasnio.
  Za koje vreme se u proseku isplaćuje pomoć i kako određujete prioritete?  
  • Podrazumevamo da je dokumentacija ispravna i uredno dostavljena a od tog trenutka potrebno je do pet dana da se pomoć odobri odnosno uplati. Što se tiče redosleda, rešava se sve prilično brzo tako da i nema razloga za neka posebna pravila u smislu određivanja prioriteta. Ko prvi podnese molbu prvi će i da dobije pomoć.
  To je prilično efikasno pogotovo ako se ima u vidu da ste samo Vi i kolega Njemčević angažovani u Fondu. Da li imate neke ozbiljnije probleme u radu?  
  • Nema većih problema i uglavnom sve rešavamo u hodu. Dobro se razumemo, dobro smo organizovani, tako da nikakvih ozbiljnijih zastoja do sada nije bilo.
    Na koje načine se Fond finansira?  
  • Mi nemamo donatore tako da je jedini izvor finansija Centrala Nezavisnog sindikata policije, tj deo članarina svih u sindikatu. Cilj nam je da u skorije vreme nađemo i donatore što neće biti lako ali bi itekako značilo daljem razvoju Fonda.
1841